Kacper Skrzypek Posted April 2, 2022 Posted April 2, 2022 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Mi 10 Lite 5G (nazwa kodowa: monet). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_MI10LITE5G_V13.0.2.0.SJIMIXM_v13-12-fastboot.zip/download ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) w pełni działającego TWRP dla tego modelu pod Androida 12. Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"): Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10. 3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.
BravoER Posted April 7, 2022 Posted April 7, 2022 Cześć, Po zainstalowaniu tego softu nie mogę dzwonić na numery z plusa z początkiem 607 jak przełożę kartę do innego telefonu działa.
Kacper Skrzypek Posted April 7, 2022 Author Posted April 7, 2022 Ale nie przechodzą numery TYLKO z początkiem 607? Inne z Plusa idą? Bez loga może być trudno wywnioskować, co powoduje problem. https://xiaomi.eu/community/threads/guide-logging-with-adb-logcat.63684/
BravoER Posted April 7, 2022 Posted April 7, 2022 Wszystkie z plusa nie przechodziły sprawdziłem to po napisaniu posta już. Ale wróciłem do 12.5 bo chciałem się z fryzjerem umówić 😆. W ramach testu mogę sprawdzic w wolnej chwili jak bede miec czas
suchson Posted April 28, 2022 Posted April 28, 2022 Aby to zainstalować nie potrzebuję odblokowywać telefonu ? Obecnie na telefonie MIUI 12.0.2 i nie wyszukuje aktualizacji :( 1
Netoper Posted April 29, 2022 Posted April 29, 2022 Przy zmianie romu BL musi być odblokowany.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka 1
Jakub_ Posted May 30, 2022 Posted May 30, 2022 Czy już działają numery na 607? Oraz czy bootloader zostanie odblokowany po zainstalowaniu tego Roma?
Netoper Posted May 30, 2022 Posted May 30, 2022 BL to trzeba najpierw odblokować przed wgrywaniem romu, i pozostawić go otwartym.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Jakub_ Posted May 30, 2022 Posted May 30, 2022 45 minut temu, Netoper napisał: BL to trzeba najpierw odblokować przed wgrywaniem romu, i pozostawić go otwartym. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Bl mam odblokowany, bardziej mi chodziło czy nadal będzie odblokowany
Netoper Posted May 30, 2022 Posted May 30, 2022 Pozostanie odblokowany, inna sprawa że na custom romach wręcz nie można blokować BL bo ucegli się fon.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka 1
Jakub_ Posted May 30, 2022 Posted May 30, 2022 Dobra zainstalowałem tego roma i jak na razie jest ok. Później zobaczę czy działają numery z początkiem 607
vipvip Posted June 9, 2022 Posted June 9, 2022 Witam Także przymierzam się do androida 12 i miui 13 ( konkretnie tylko update ) a czy ktoś już może coś konkretnie powiedzieć co jest OK a co szwankuje i co z tymi numerami 607 ?. Co nowego jest w android 12 ?
vipvip Posted November 13, 2023 Posted November 13, 2023 Witam Jak cos to przepraszam że piszę w tym temacie Mój Mi10 5G Lite podczas restartu po aktualizacji Magisk-a nie wstaje tak jakby do końca, uruchamia się jest logo muzyczka a potem ekran czarny nie widzi kart sim jest górny pasek można go przygasić i uruchomić odciskiem i nadal czarny ekran i pasek górny który przeciągnąć. Normalnie wchodzi w TWRP i fastboot ale tak jakby się android coś wysypał. Czy jest szansa jak przez fastboot postawię androida 12 tego z tematu to telefon ruszy ? Chciałbym odzyskać zawartość telefonu . Proszę o pomoc Pozdrawiam
Recommended Posts