Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, od trzech dni jestem posiadaczem Xiaomi Mi 10T Pro.

Zakupiony z spuchniętą baterią. Bateria już wymieniona na nową oryginalną.

Co zauważyłem że telefon się restartował jak go odłożyłem na półkę, czy jak się ładował. Dziś od 4 godzin szukam problemu. Restartowany do ustawień fabrycznych, robiony hard reset. Po konfiguracji ustawień, wifi, sim, kont google, dalej to samo. Dopóki nie wygaszę i ciągle się świeci ekran (coś robię, jakaś aplikacja włączona) to wszystko śmiga. Jak zablokuje ekran, po chwili (5-10 sekund) nic nie mogę zrobić (czarny ekran) i automatycznie się włącza (restart). Myślałem że to może przycisk power albo kupiłem telefon z jakąś poważna wadą. Ale....

W trybie awaryjnym zauważyłem że tego problemu nie ma, więc sprawdziłem dlaczego. Automatycznie w trybie awaryjnym jest włączony tryb samolotowy, więc włączyłem wifi żeby się połączyć. Bawiłem się w aplikacjach i jak go zablokowałem, zrobił się restart po tych 5-10 sekundach. Hmmm, no to posprawdzałem w normalnym trybie. Także to się powtarza.

Wyłączyłem wifi żeby sprawdzić czy problem będzie się powtarzać. Brak restartów. Dane mobilne włączone, internet działa 5G, wszelkie oszczędzanie energii wyłączone. Jak włączę wifi i zblokuje ekran... jest restart. W opcjach wifi brak jakich kolwiek ustawień. W opcjach programistycznych wyłączyłem wszelkie ustawienia wifi lecz problem nie ustąpił.

Na chwile obecną (od 2h) użytkuje telefon z wyłączonym wifi i już się nie stresuje i nie wkurwiam. Lecz czy ktoś miał podobny problem??? Czy można to jakoś rozwiązać???

2) dziś, następnego dnia podłączyłem zegarek Samsung i problem też dotyczy Bluetooth. Jeśli jest włączony i wygasi się ekran lub go zablokuje to po chwili się restartuje. Oszczędzanie energii czy wyłączenie różnych funkcji w baterii nie pomaga. Bez wifi w tle mogę żyć ale bez Bluetooth?! Jeśli słuchawki podłącze i Spotify będzie włączone, ekran się wyłączy to lipa. 

3) po aktualizacji do wersji 12.5.12 nic nie pomogło. Restart ustawień sieciowych też nie pomaga.

Problem występuje jeśli jest wyłączone wifi czy Bluetooth ale przy włączonej funkcji:

-> lokalizacja -> skanowanie wifi i Bluetooth

Lub przy funkcji:

-> lokalizacja -> dokładność lokalizacji google -> zwiększ dokładność lokalizacji

Edytowane przez zaluk
  • zaluk zmienił(a) tytuł na Restartujący się telefon przy wyłączonym ekranie jeśli jest włączone WiFi czy Bluetooth
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, wracam po kilku dniach walki z telefonem. Przepraszam, że odpisuje sam sobie,  lecz uznałem ze będzie tak bardziej sensownie.

Jestem po odblokowaniu bootloader'a i zainstalowaniu TWRP. Wgrałem na nowo system Europejski 12.5.12 (miui_APOLLOEEAGlobal_V12.5.12.0.RJDEUXM) lecz problemy nie ustąpiły. Nadal telefon po 20-30 sekundach po wygaszeniu ekranu się wyłączał / restartował przy włączonym wifi czy bluetooh. Jak te funkcje były wyłączone, problemów nie było. Zaznacze że problem nie występuje jeśli są włączone funkcje i podłącze telefon pod laptopa. Jeśli pod ładowarką będzie podłączony to problem występuje.

Zainstalowałem modyfikowany system Pixel Experience (wersja PixelExperience_apollo-12.0). Przez 2 dni testowałem i problemu nie było. Telefon ani razu się sam nie zrestartował. Używałem cały czas wifi czy miałem smartwatch podłączony. Zauważyłem tylko problem że każdy numer który do nie zadzwoni pojawia się jako Nieznany. Zmieniałem różne funkcje. Włączałem ID przychodzących rozmów czy włączałem ID poprzez kod *#30#. Czyściłem aplikacje "Telefon" czy "Kontakty". Pojawiała się nazwa kontaktu przez dwa połączenia i później już same Nieznane. Dziś (01.04.2022) akurat pojawiła się aktualizacja Pixel Experience do wersji 12.1, zaktualizowałem i znowu to samo 🤯 Problem z restartami telefonu przy włączonym wifi czy bluetooth.

Wróciłem do poprzedniej wersji Pixel Experience 12.0. Ponownie instaluję dziesiątki aplikacji które miałem. Problem nie występuje z wifi i bluetooth. Lecz występuje z wyświetlaniem kontaktów. W czym może tkwić problem? Zaznaczę że problem nie występuje z kontaktami jeśli wpiszę *#30# ale na ok 1 minutę. Testowane z 20 razy i w różny sposób.

Opublikowano
8 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał:

Zazwyczaj taki problem był przy włączonym VoLTE.

Pomogło, super dziękuję. Nie myślałem że to przez to. Przy fabrycznym systemie VoLTE było włączone i problemu nie miałem.