IDeeJay91 Opublikowano 16 Marca 2022 Opublikowano 16 Marca 2022 cześć mam pytanie typowo techniczne, posiadam mi note 10 lite i 2 routery jeden totolink z możliwością ustawienia regionu WIFI 5G, drugi ASUS bez takiej możliwości. Ustawiając je w trybie repeater tak abym mógł rozsyłać po domu internet z telefonu jednak router ASUS nie widzi w ogóle mojego hotspota w sieci 5G (w 2.4G widzi prawidłowo), natomiast TOTOLINK widzi sieć 5G ale tylko wtedy gdy region wifi 5G jest ustawiony na USA. Zależy mi jednak aby ASUS był moim głównym routerem ze względu na posiadanie WIFI6 który jest mi niezbędny do funkcji air link VR. Mój obecny ROM w telefonie to EEA 12.5.4 czy jest możliwość w firmware xiaomi.eu żeby zmienić region wifi 5g z USA na EU?
Kacper Skrzypek Opublikowano 16 Marca 2022 Opublikowano 16 Marca 2022 Na nowych wersjach (nie wiem, czy już na najnowszym stable czy jeszcze nie) można ustawić region Wi-Fi niezależnie od regionu telefonu (nie do końca rozumiem, co masz na myśli).
IDeeJay91 Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Opublikowano 17 Marca 2022 (edytowane) Wiem że to zagmatwane. Chodzi region sieci WI-FI 5Ghz którego nie da się zmienić na oficjalnym romie EEA a jest domyśle region USA przez co router asusa nie widzi mojego hotspota, w routerze też niestety nie mam możliwości zmiany regionu wifi. Dopiero w drugim routerze TOTOLINK gdzie jest funkcja zmiany regionu i po ustawieniu na USA widzi mój hotspot jednak potrzebuje żeby to asus go widział Edit. Zajrzałem do działu Miui rozwojowe i nie ma modelu mi note 10 lite, jest tylko w dziale stabline. Jest ktoś w stanie potwierdzić informacje czy w wersji stabilnej jest funkcja zmiany regionu WIFI? Edytowane 17 Marca 2022 przez IDeeJay91
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Marca 2022 Opublikowano 17 Marca 2022 42 minuty temu, IDeeJay91 napisał: a jest domyśle region USA A jak to sprawdziłeś? Z tego co wiem ROM Global ma ustawiony taki region Wi-Fi, jaki region całego telefonu.
IDeeJay91 Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Opublikowano 17 Marca 2022 Sprawdziłem to tak że na routerze TOTOLINK ustawiłem tryb repeater mode i WIFI ustawione na regionie USA widzi mojego hotspota na telefonie, natomiast kiedy zmienię na inny region np EU lub Chiny to już nie widzi mojego hotspota, niestety takiej funkcji w routrze ASUS nie ma więc szukam rozwiązania aby zrobić to w telefonie
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Marca 2022 Opublikowano 17 Marca 2022 No to po prostu zmień region telefonu (w Dodatkowych ustawieniach). Jak zmienisz region, to zmieni się też region Wi-Fi.
IDeeJay91 Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Opublikowano 17 Marca 2022 no właśnie problem w tym że region samego wifi 5ghz nie zmienia się, mam ustawiony region polski a hotpost 5Ghz działa na regionie USA i działa na innych kanałach niż EU
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Marca 2022 Opublikowano 17 Marca 2022 O którym regionie mówisz, bo już nie rozumiem... regionie w TELEFONIE (o który mi chodzi)? regionie w routerze Asusa? regionie w routerze Totolink?
IDeeJay91 Opublikowano 18 Marca 2022 Autor Opublikowano 18 Marca 2022 Chodzi o zmianę regionu WIFI 5Ghz w telefonie, na aktualnym oprogramowaniu które posiadam mimo że region w dodatkowych ustawieniach mam Polski to hotspot 5Ghz działa na regionie USA. Jak zmieniam region samego telefonu to region WIFI nie zmienia się w ogóle, to są tak jakby 2 odrębne rzeczy. Chciałbym żeby mój router ASUS był w stanie wykryć mojego hotspota na 5Ghz tak jak TOTOLINK który jest w stanie wykryć hotspot z telefonu z tym że tylko jak na routerze ustawiony jest region USA. Asus niestety nie ma opcji zmiany regionu więc próbuje to zrobić na telefonie. Generalnie router chcę ustawić w trybie repeater bo jedynym moim źródłem internetu jest telefon a z racji że posiadam okulary VR muszę to połączyć z routerem ASUS który jest znacznie lepszy i szybszy bo posiada WIFI 6. Wiem że to mocno zagmatwane ale na takich zasadach działa WIFI 5Ghz
Rekomendowane odpowiedzi