Jump to content

Nieregularna szybkość ładowania

chmiel306

Recommended Posts

Hej,

Jestem nowy na forum ale użytkowałem już Xiaomi o wiele wcześniej (od redmi X4). Sam mam redmi note 7.

Moja dziewczyna ma redmi 9 i nagle pojawił się problem z ładowaniem telefonu. Raz ładuje normalnie raz ładuje o wiele wolniej (jakby ładowarka siadała). Wykluczam ładowarkę i kabel ponieważ na moim telefonie normalnie ładuje. Redmi 9 ma wersję aktualizacji 12.0.2.0(QJCEUXM) i się zastanawiam czy to może być błąd oprogramowania? Jeszcze nie miałem okazji zrobić resetu fabrycznego na tym telefonie (za dużo wrażliwych danych na ten moment). Pytanie czy po aktualizacji na 12.5 (o ile dla tego telefonu jest dostępna bo w automatycznych nie pokazuje innych aktualizacji a aktualizacja zabezpieczeń jest z marca (sic!) wersja androida 10 QP1A.190711.020)) Pytanie czy jakoś się zablokowała możliwość aktualizacji czy na jakiej podstawie mogę cokolwiek samemu zrobić z tym? 

Trochę chaotycznie wyszło ale po prostu już powoli się poddaje. A zaznaczam, że to wyszło nagle. Telefon potrafi się ładować 3-4 godziny do pełna a nawet do 5h. 

Niestety ale muszę Cię zmartwić, nie wykluczyłeś ani przewodu ani ładowarki, to są dwa różne modele telefonów, i zdarza się że nie spełni sprawny przewód/ładowarka na jednym modelu będzie działać Ok, a na innym o innej charakterystyce/wymaganiach ładowania będą problemy.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Przetestowałem na kilku przewodach zarówno nowych jak i używanych. Pierwsze ładowanie na nowym poszło ok (w miarę bo 3h ładowało od 20% do 100%) niestety na podczas kolejnego ładowania to samo. Wczoraj i dzisiaj wynikł taki problem, że wczoraj wyłączył się telefon(0%) i podłączony do ładowania na noc kompletnie nic nie naładował. Na ekranie była tylko ikonka baterii i piorun bez żadnego postępu w ładowaniu. Znowu próby różnymi kablami i w końcu coś zaczęło ładować ale mimo wszystko 6% ładowało się jakieś 30minut. Wygląda to trochę jakby telefon nie mógł się skomunikować z ładowarką. Nadmienię że przy połączeniu telefonu do laptopa normalnie można wszystko przerzucać, kopiować itd i za każdym razem się z nim łączy więc wydaje mi się że nie powinien to być problem z wejściem usb-c.

Jak ktoś wie może co to jest za problem to czekam na odpowiedzi. 

Edit. Po za tym same kostki (ładowarki) przetestowane na dwóch podstawowych od Xiaomi, Samsung, LG i jakiś noname.

Edited by chmiel306

No tak, teraz raczej już można wykluczyć przewód/ładowarka.
Zostaje (kolejność według % prawdopodobieństwa)
Gniazdo USB, (ładowanie idzie innymi pinami niż dane.
Moduł ładowania/zasilania uszkodzony.
Bateria klękła, albo niekontakt na taśmie baterii.
Problem softowy.

Ale jak zdiagnozować która opcja bez otwierania telefonu to nie wiem.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 3 weeks later...
  • ZduneX25 changed the title to Nieregularna szybkość ładowania