Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem Xiaomi mi 11 pro z chińskim softem. Tydzień czekałem na odblokowanie bootloadera wkoncu się udało. Pobrałem niezbędne sterowniki, SDK Android Tools, najnowsze twrp (3.5.1). Zgodnie z instrukcją włączyłem fastboot w telefonie, włączyłem wiersz poleceń wpisałem fastboot -w a następnie fastboot boot twrp.img telefon ruszył tyle tylko że w języku chińskim. Zmieniłem język na angielski, komputer wykrył moj telefon więc wrzuciłem do niego najnowszy rom. Tyle tylko że nie mogłem znaleźć wrzuconego pliku żeby rozpocząć instalację nowego systemu. Postanowiłem zrobić reset w programie w nadziei że zaktualizowana zostanie zawartość dysku i będę mógł rozpocząć instalację nowego systemu. Nic bardziej mylnego telefon ponownie nie uruchomił się, na okrągło pojawia się tylko i wyłącznie ikona MI powered by android i telefon automatycznie się resetuje. Jedyna rzeczą jaką mogę zrobić to przytrzymać przycisk wyciszenia i jednocześnie power. Wtedy pojawia się fastboot. Próbowałem kilkukrotnie uruchomić ponownie przez wiersz poleceń ale nic to nie daje. Ktoś mógłby proszę doradzić jak rozwiązać ten problem?

Screen z wiersza poleceń

Bez tytułu1.jpg

Opublikowano

Problem w tym że recovery nie chce się ponownie uruchomić. Screen powyżej pokazuje że niby telefon łączy się z komputerem. Wpisuję komende we wierszu poleceń, telefon się resetuje po zakończeniu bootownia przez komputer ale recovery nie chce się uruchomić na telefonie. Telefon co chwilę się resetuje, co gorsza nie idzie go nawet wyłączyć. Można jedynie przytrzymać przycisk wyciszenia i jednocześnie power wtedy uruchomi się fastboot w telefonie, żadna inna kombinacja klawiszy na niego nie działa.

Opublikowano

A fastboot jest stały? nie restartuje się na nim?

Tylko jak z fastboot próbujesz uruchomić recovery?

Jeśli na fastboot nie restartuje się to masz jedno takie pewne wyjście.

Wgraj jakiegoś globala przez miflash, no ale z opcją cean all, nie blokuj bootloadera.

Po wgraniu globala zacznij od nowa.

Opublikowano

Tak fastboot jest stały. Jak uruchomisz fastboot na telefonie to nic się z nim złego nie dzieje, dodatkowo po uruchomieniu fastboot i po podłączeniu do komputera słychać dźwięk że komputer widzi telefon. Ok dzięki postaram się Jutro z rana sprawdzić Twoja metodę i dam znać

Opublikowano

W jakim formacie musi byc Rom bo flashowania przez miflash pro? Pobrałem dwa global rom'y V12.5.4.0 oraz V12.5.8.0 w formacie TGZ i nie idzie ich wybrać. Musze wybrać sw path więc podaje lokalizacje folderu w którym znajduja się oba ROM'y i wyskakuje mi błąd: couldnt find flash script. Oba te ROM'y sa przeznaczone dla fastboot tak jak powinno być!?

Opublikowano (edytowane)

W formacie tgz, ale musisz rozpakować 2 razy az będzie tylko folder i pliki. Wrzucasz folder z romem na c:\

wybierasz ścieżkę i na dole zaznaczasz clean all, czy jakoś tak. Bez blokowania bootloadera

jak nie pójdzie to trzeba bezie usunąć ścieżkę z pliku flashall.bat dotyczącą ARB

miflash polecam wersję 2018.5.28.0   najmniej kłopotów podczas instalacji 

Edytowane przez Bar.Tek
Opublikowano

Dziwna sprawa. Zrobiłem jak zaleciłes. Po dwukrotnym rozpakowaniu zacząłem widzieć ten ROM. Pobrałem zalecana wersję miflash. Wybrałem clean all. Włączyłem flashowanie. Status flash done, result succes. Telefon ciągle pokazuje fastboot po zakończeniu flashowania. Więc włączyłem go i ciągle taki sam obrazek jak przed flashowaniem. Ikona MI pojawiająca się i znikająca 😕

Opublikowano (edytowane)
::check anti_version
if exist %~dp0images\anti_version.txt (for /f "delims==" %%a in (%~dp0images\anti_version.txt) do (set CURRENT_ANTI_VER=%%a))
if [%CURRENT_ANTI_VER%] EQU [] set CURRENT_ANTI_VER=0
for /f "tokens=2 delims=: " %%i in ('fastboot %* getvar anti 2^>^&1 ^| findstr /r /c:"anti:"') do (set version=%%i)
if [%version%] EQU [] set version=0
set anticheck="antirollback check pass"
if %version% GTR %CURRENT_ANTI_VER% set anticheck="Current device antirollback version is greater than this pakcage"
echo %anticheck% | findstr /r /c:"pass" || @echo "Antirollback check error" && exit /B 1

@ravcyna spróbuj zbootować recovery i zrobić format data.

Miflash powinien pomóc 

..... Nie mam pomysłów. Może wgranie wersji CN pomoże? 

Kiedyś na mi10 miałem podobną sytuację, ale Miflash i wgranie  romu zawsze pomaga. 

Edytowane przez Bar.Tek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem- uruchomić wiersz poleceń i wpisać fastboot boot twrp.img? Po flashowaniu nie mam dostępu do tego bootownia, pojawił sie komunikat failed (data write failure (too many links)). Tak zaznaczyłem clean all

Edytowane przez ravcyna
Opublikowano

Musisz mieć dostęp do telefonu w trybie fastboot. Tutaj nic się nie zmienia. Najwyżej w miflash jeszcze raz wgraj sterowniki.

Taka zasada w mi11 pro: jak włączysz tryb fastboot to wtedy podłącz kabel usb. Jak masz wcześniej podpięty to fastboot nie wykryje telefonu, czy tam windows trybu fastboot. 

Opublikowano

Ponowny flash nie udany. Wyskoczył blad error:Antirollback check error. Juz teraz rozumiem dlaczego za pierwszym razem nie udało mi się zainstalować systemu przez twrp (plik rom nie był dwukrotnie rozpakowany) problem w tym że nie potrafię powrócić do ponownego zalogowania się na twrp

Opublikowano (edytowane)

Global przez twrp nie zainstalujesz jeśli wczesniej miałeś miuipolska, lub globala inny region.

Troche to skomplikowane, nie wiem jaki masz rom i czemu nie chce się uruchomić telefon.

Pisałeś ze instalacja przez miflash się powiodła, teraz czytam ze instalacja nie udana.

Nie ma takiego przypadku, że telefon nie wstanie po miflash, chyba ze blokujesz BL na niewłaściwym sofcie.

Co do fastboot. Jak podpinasz telefon to słyszysz w kompie dźwięk podpiętego urządzenia? uruchamiasz wiersz poleceń w trybie administratora, przechpodzisz komendą do ścieżki gdzie masz ADB i dopiero wtedy wydajesz polecenie fastboot boot twrp.img

ja są dobre sterowniki i recovery to nie ma bata by się nie uruchomił nawet na global. 

Ew spróbuj przed bootowaniem polecenie fastboot.exe -w

to formatuje data.

może wtedy tel się uruchomi. 

Edytowane przez Bar.Tek
Opublikowano

Oryginalnie byl zainstalowany chinski rom jaka dokladnie nie jestem pewny i obecnie nie mam jak sprawdzic?! Czyli moze zlego twrp uzywam i dlatego telefon nie chce sie uruchomic? Chociaz troche to dziwne ze za pierwszym razem na tym samym twrp telefon ruszyl, co prawda byl w jezyku chinskim ale udalo mi sie go zmienic na jezyk angielski. Uruchamiam fastboot w telefonie, podpinam do komputera i slysze dzwiek wykrycia telefonu przez komputer. Sterowniki moze sa zle ale czemu za pierwszym razem ruszylo? Zalaczam screen z managera urzadzen komputera z podpietym telefonem

Bez tytułu.jpg

Opublikowano

Twrp 3.5 i 3.6 jest dla androida 11 i powinien działać. Jak nie działa Ci ADB to coś nie tak z samym ADB, pobierz jeszcze raz, wrzuć plik z recovery i spróbuj jeszcze raz. 

Na górze podałem Ci poradnik i linki. Tam nic skomplikowanego nie ma.

Spróbuj ADB z linku z poradnika.

Opublikowano

Pobrałem wszystkie rzeczy na nowo, platform tools r31.0.3 , twrp 3.5.0. Fastboot flash recovery twrp.img wyskakuje blad no such partition. Wiec wpisałem fastboot.exe -w zakończenie powodzeniem, następnie fastboot.exe boot twrp.img zakończenie sukcesem. Telefon zareagował , po zakończeniu zresetowal sie, usłyszałem dźwięk jakby telefon się odłączył od komputera ale niestety pojawia się tylko i wyłącznie ikona MI, na górze ekranu otwarta kłódka a na dole powered by android. Jestem zdesperowany i gotowy zapłacić komuś za naprawę mojego telefonu i wgranie europejskiego softu 😕 problem w tym że mieszkam w UK...

Opublikowano (edytowane)

Póki możesz to walcz sam.

Pobierz sobie ostatnią stabilną wersję CN 

https://xiaomifirmwareupdater.com/miui/star/stable/V12.5.20.0.RKACNXM/  pierwszy link to recovery, drugi niżej do fastboot tgz

zainstaluj z miflash, może to pomoże.

W sumie ja w mi11pro wgrywałem już paręnaście razy rom przez miflash i zawsze był sukces. 

Edytowane przez Bar.Tek
Opublikowano

Ja szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie instalowałem systemu na telefonie. Na komputerach i laptopach wszystkie możliwe systemy ale brak doświadczenia z telefonami. Myślałem że będzie to trochę łatwiejsze i żałuję że patrzyłem zaoszczędzić przez kupon telefonu z Chińskim softem. Nie sądziłem że będzie on az tak chiński gdy posiada język angielski. Przy flashowaniu przez miflash nie potrzebuję recovery?! Tylko fastboot jest mi potrzebny prawda?

Opublikowano

Czyli niepotrzebnie uruchamiałem twrp? Było trzeba od razu działać miflashem? Zaraz sprawdzę kilka minut zostało do pobrania tego chińskiego romu

Opublikowano

twrp jest potrzebne tylko do wgrywania custom romu, w naszym przypadku miuipolska, a obecnie z miui13 jest bezużyteczne bo nie działa :)

Zaznacz clean all i instaluj. Niech telefon sam się uruchomi. Aż do momentu konfiguracji. Nie ma bata by się nie uruchomił. 

Jak nie wstanie to coś poważniejszego. Wtedy jakiś serwis co umie wgrywać romy na uszkodzone urządzenia. 

Opublikowano

Ok juz sie boje. Zaraz będę testował, rozpakowuje się jeszcze. Jest możliwość żeby ten flash nie był najlepszy dla mojego telefonu? Miflash 2018.5.28.0 tak jak pisałeś Tyle ze pobrana przeze mnie wersja się nie instaluje tylko rozpakowuje

Opublikowano

Ma się rozpakować

Umieść folder z programem na C:\

tak samo osobno na C:\ umieść ropakowany 2x forder tgz z romem

Uruchom Miflash >driver>install zainstaluj sterowniki

wskaż ścieżkę do katalogu z romem

na dole zaznacz clean all

podłącz telefon w trybie fastboot  i kliknij refersh powinno wykryć telefon

flash i czekaj

Miflash to oryginalne narzędzie xiaomi. a wersja 2018 jest najmniej konfliktowa. W nowszych trzeba wiele opcji wyłączyć/zmienić by nie wywalało błędów podczas flashowania bez blokowania BL/

Opublikowano

Cos się zmieniło. Wcześniejszy flash trwał kilka sekund. Teraz dałem przez Twój rom chiński i flash trwa znacznie dłużej. 92 sek i nie koniec

Opublikowano (edytowane)

jak skończysz instalować to pisz, postaram się pomóc dalej jeśli telefon wstanie. 

Jeśli nie podniesie się to na odległość nie mając telefonu w ręce nie bardzo pomogę. 

-------------------------

Flash trwa paręnaście minut

Teraz już wiem, źle to robiłeś wczesniej, a więc jakbyś to zrobił dobrze to i global by wstał. 

Edytowane przez Bar.Tek
Opublikowano

Cos się dzieje więc jest nadzieja. 380 sek i ciągle idzie. Ten poprzedni flash był jakiś dziwny zakończył się sukcesem a trwał mniej niż 5 sekund..

Opublikowano

Możliwe jest że wcześniej nie włączyłem trybu fastboot przed podpięciem do komputera. Niby komputer widział urządzenie ale nie było to zrobione poprawnie. 690 sek i flashowanie trwa

Skończyło sie flashowanie. Wygląda na to ze zaraz się podniesie :)

Podniósł się

IMG_20220102_165210.jpg

Opublikowano

Wróciłem do punktu wyjścia dzięki Tobie :) jesli to nie problem chciałbym zmienić rom na dowolny w którym występuje język polski. Nie mam problemu z językiem angielskim ale w sofcie chińskim nie sposób pisać po polsku i dodatkowo aplikacje sa zupełnie inne. Co powinien zrobić żeby znowu tego nie zepsuć?

Opublikowano

Kwestia czy używasz goole Pay do płacenia telefonem czy nie.

Global już wiesz jak zainstalować, tak samo jak CN, tylko global ze względu na odblokowany BL będzie miał problem z Google Pay.

Miuipolska przez recovery. Polecam stabilną wersję miuipolska , tylko ludzie piszą że jest problem z AndroidAuto, ale za to wszelkie płatności działają.

Stabilna miuipolska jest ostatnią pod recovery na Androidzie 11. Następna za ok miesiąc będzie na MIUI12 i Androidzie 12 zapewne do instalacji w trybie fastboot bo nie ma jeszcze działającego recovery pod A12

Którą chcesz?