Exeant Opublikowano 26 Października 2021 Opublikowano 26 Października 2021 Witam, pacjent: Xiaomi Note 9 Pro mojego kolegi. Oddany na gwarancje, po przejechaniu ciężarówką . Wymieniony tył, ekran i coś tam jeszcze. Wygląda jak nowy, wszystko dobrze spasowane, działa normalnie. Przez pierwsze 2h wszystko idealnie, później "przygasł" ekran, telefon reaguje na wszystko, reaguje na dotyk, biorąc telefon pod światło widać lekko rysy pulpitu - przegladarki yt. Niestety bardzo słabo. Poleży 1-2h , odpocznie znów się dzieje to samo. Zwykły restart nic nie pomaga, format nie pomaga. Czasami przygaśnie na chwile , czasami działa niemal cały dzien - totalna loteria. Serwis nie chce przyjąć do ponownej naprawy. wg nich jest wszystko okej. Od czego zacząć ? Przyczyny szukać w firmware (zaktualizowany do najnowszej wersji), czy możę w hardware ? Coś może nie łączyć (lekkie stuknięcia nie pomagały). Spotkał się ktoś z podobnym problemem ?
Ciutniak Opublikowano 27 Października 2021 Opublikowano 27 Października 2021 Z przejechanym telefonem przez ciężarówkę ? Hehe , pewnie małe grono ludzi się odezwie , a tak na serio to z tego co czytałem najlepiej nagrać film z tego co się dzieje , ja wiem że będzie ciężko uchwycić moment , ale jak już przygaśnie ekran w tedy drugim aparatem nagrywać i to dołączyć jako dowód na błędy sprzętowe , soft ... może ewentualnie zrobić downgrade ? Choć wątpię by to pomogło , może czujnik zbliżeniowy coś nie łączy ? Podejrzewam że czynników na to może być więcej , a grzeje się ? Tak jak go kolega twój używa czuć że jest ciepły? ( Ale telefon nie kolega :P) ? 1
Rower górski Opublikowano 27 Października 2021 Opublikowano 27 Października 2021 Dziwne jest to, że podjęli się naprawy. Jedyna usterka możliwa do naprawy to nie wpięta do końca taśma wyświetlacza lub zgięty pin gniazda tajże taśmy. Może być też ta taśma nadłamana, mogą być pęknięte ścieżki płyty głównej lub wadliwy sam wyświetlacz a to kwalifikuje do wymiany uszkodzonych części, nie sądzę aby udało się to zrobić w ramach gwarancji. Nie są to trudne naprawy i duża grupa ludzi sobie z nimi radzi. Ważne jest tylko to by kupić oryginalne części, nigdy zamienniki bo dużo z nimi problemów potem. Zanim cokolwiek zrobisz to pobierz najpierw w aktualizatorze oprogramowania ostatni pakiet, zainstaluj a potem zrób hard reset. Jak nie pomoże to trzeba walczyć ze sprzętem. 1
Ciutniak Opublikowano 28 Października 2021 Opublikowano 28 Października 2021 Też tak myślałem o taśmie od wyświetlacza , może jeden z pinów odpowiedzialny za podświetlenie jest zerwany , lub naderwany , ale ogólnie to wyświetlacz mu działa , tak jak by, a z drugiej strony sama taśma się nie porusza , nie ma tam aż takich luzów by latał jak po pustym sklepie w pandemii, a może wciska ekran mocniej jak pisze , jak by to był zwykły klawiszowy telefon, i sam wyświetlacz się przez to psuje ? 1
Exeant Opublikowano 28 Października 2021 Autor Opublikowano 28 Października 2021 Testuje ten telefon 2 dzień i kurde mam problem z "włączeniem tego problemu" . W dwóch turach po 8h leciało YT, bawiłem sie aplikacjami, pisałem i nie chce się "wyłączyć". Sam na własne oczy widziałem dwukrotnie ten problem, wiec wiem ze coś jest nie tak. Pozostaje mi chyba otworzyć go i zobaczyć co tam sie kryje 😕
Exeant Opublikowano 29 Października 2021 Autor Opublikowano 29 Października 2021 Odkryłem całkiem przypadkowo co jest uwalone. Podczas diagnostyki, zaciekawił mnie test czujnika swiatła. Chciałem sprawdzić jaką wartość lux pokaże po skierowaniu latarki. W tym momencie ekran przygasł i nie chciał sie podświetlić mimo zabawy na telefonie - filmiki na yt. Ustawione było zawsze automatyczne dostosowanie jasności, po zmianie na ręczną jasność ekran nie przygasa . 😅 Teraz sprawdzić czy to błąd w ROMie, czy po prostu uwalony czujnik .
Rekomendowane odpowiedzi