Jump to content

Różne wersje M365 Pro 2?

p77
 Share

Recommended Posts

cześć, 

mam pewną zagwostkę ze swoją hulajnogą M365 Pro 2. W sierpniu kupiłem ją w polskim sklepie, pojeździłem ok. 2 tygodni po czym pojawił się błąd 24 i hulajnoga poszła do naprawy gwarancyjnej. Naprawa trwała kolejne 3 tygodnie po czy otrzymałem zupełnie nowy egzemplarz. Ucieszony, że to koniec problemów zabrałem się za składanie nowej hulajnogi. Okazało się, że nowa sztuka nieznacznie różni się od starszej - tj. inne kolory przewodów do silnika oraz inny rodzaj składanego zawiasu. Stary egzemplarz miał blokadę zawiasu dodatkowym podnoszonym trzpieniem, nowy egzemplarz ma obracany pierścień. Stary egzemplarz pochodził z września 2020, nowy ze stycznia 2021. Ale to tylko drobiazgi. Różnice pokazały się dopiero gdy wsiadłem na hulajnogę. 

Okazało się, że nowa hulajnoga ma dużo słabsze przyspieszenie i procenty w baterii znikają zdecydowanie szybciej. No to ok, zacząłem od wykonania aktualizacji oprogramowania. Na początku nie chciałem tego robić bo zależało mi na tempomacie. Po aktualizacji mi-home pokazuje mi najnowszą dostępną wersję 1.1.0_224_132_128 (niestety nie wiem jaką wersję miała stara hulajnoga). Przyspieszenie nadal jest słabsze niż w pierwszym egzemplarzu. Dodatkowo coś co mnie najbardziej zdziwiło to, że nadal mam aktywny tempomat pomimo stokowego oprogramowania. W starym egzemplarzu zaraz po wykonaniu aktualizacji w mi-home funkcja tempomatu zniknęła.

Zasięg - stary egzemplarz (przebieg 300km): droga do pracy i z powrotem 2x15km po ścieżkach rowerowych (asfalt), płasko, temp. rano 12-14 stopni, przy powrocie 20 stopni - manetka non stop na max., tryb S -> wykorzystywałem ok. 80% baterii.

Zasięg nowy egzemplarz (przebieg 80km): ta sama droga, temperatura ok. 13-15 stopni, ta sama waga użytkownika, po 15km wykorzystałem 65% baterii. Nie ma najmniejszych szans aby zrobić ponownie tą samą trasę co na starym egzemplarzu. 

Przyspieszenie w nowym egzemplarzu jest słabsze ale najgorsze jest to, że przy niskim poziomie akumulatora przyspieszenie jest wprost tragiczne. W starym egzemplarzu nawet przy 3% miałem nadal akceptowalny poziom przyspieszenia. 

Prędkość maksymalna w starym egzemplarzu to było równe 25km/h, hulajnoga zwalniała tylko pod górkę. W nowym egzemplarzu standardowo mam 23/24km/h a 25 osiągam z wiatrem lub z górki.

Przeczesałem to forum jak i mnóstwo innych stron i wygląda na to, że niektórzy bez większego problemu osiągają zasięg 30-33km a dla innych jest trudno osiągalne 20-25km. Widzę to po swoim przypadku. Ta sama waga użytkownika, te same drogi, bardzo zbliżone temperatury a różnica w zasięgu jest ogromna. Wygląda to tak jakby występowały dwie (a może i więcej) różnych odmian tego samego modelu M365 Pro 2. 

Teraz dochodzę do sedna czyli pytań:

- być może ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem, gdzie przy najnowszej aktualizacji w mi-home nadal działa tempomat?

- jakiś pomysł co można zmienić lub zmodyfikować aby choć trochę poprawić zasięg lub osiągi? Teoretycznie jedno wyklucza drugie ale sam na własnej skórze widziałem, że to działało.

- być może to jakaś wada hulajki?

Poniżej kilka screenów:

image.thumb.png.eeee106512d15f717277f17b91d29f86.pngimage.thumb.png.48395c0714cf6f34d803471d54be7bf9.pngimage.thumb.png.eca4a5249dc8e92cbe2fd31882142714.pngimage.png.b6a9d320c104725f29f34e8898469454.png

Będę wdzięczny za wszelkie pomysły i sugestie. 

P.

image.png

Odpowiadając na Twoje pytania:

1. tak to normalne, najnowsza wersja oficjalnego softu przywraca tempomat

2. jedyne co możesz zrobić to zrobić sobie customowy soft, którym odblokujesz co się da  i próbować wycisnąć jak najwięcej z pojazdu. 

3. Być może, ale nie dowiesz się, póki nie sprawdzisz na modzie bez blokad

• 1 month later...

Ewidentnie nie masz tej opcji, ona jest na samej górze. Aplikację masz z oficjalnego sklepu? Urządzenie z którego korzystasz razem z aplikacją jest na androidzie czy na iOs? Jeśli na androidzie i apka ze sklepu play to pozostaje pytanie: jaką masz hulajnogę dokładnie (wersja) i jaki masz wybrany region w aplikacji. Ściągnij aplikację M365Tools i pokaż screen z zakładki basic, tam będzie wersja softu dla BMS, DRV/ESC i BLE. To nam coś powie więcej. I od razu będąc w aplikacji M365Tools - z jej poziomu możesz włączyć tempomat. Spróbuj, może to ewentualnie Ci wystarczy i po sprawie, aby nie brnąć dalej, bo pewnie trzeba będzie wgrać inny soft dla BMS tak obbstawiam

Aplikacja Mi Home oficjalna, prosto ze sklepu. Android 11. Emui 12.5 Enhanced. Po wyjęciu z kartonu miała już taki fw, nie jeszcze nie aktualizowałem. Rzeczywiście w Tools jest opcja. Raczej nie będę z niej korzystał ale zastanawiam się nad wersją, która według aplikacji jest najnowsza. Screenshot_2021-11-24-22-54-30-427_app.peretti.m365tools~2.jpg

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka