Atek Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 Witam. Jestem świeżym użytkownikiem Poco X3 Pro, poprzednio miałem Redmi 4 Pro, Note 3 Pro, Mi A2 i pomimo że A2 działało i było sprawne to podkusiło mnie coś aby zmienić. Posiadam obecnie ROM V12.5.3.0 RJUMIXM no i mam problem z ustawieniem zaufanego urządzenia bluetooth aby telefon był automatycznie odblokowywany. Fajnie byłoby skonfigurować słuchawki czy system audio w aucie, chociaż wówczas mam tę fizyczną możliwość odblokowania ręcznie. Natomiast takiej możliwości nie mam jadąc motorem a mój zestaw interkomu ma możliwość wydawania komend głosowych i często z tego korzystałem na Mi A2. Z tego co udało mi się znaleźć to jest raczej przyczyna MIUI a nie samego telefonu i dotyczy to wielu modeli z Miui 12 a nawet to było już w 11tce. Możliwe jest sparowanie wyłącznie urządzeń od Xiaomi. Znalazłem także informacje, że mogę zainstalować Xposed i w nim zmienić te ustawienia, lecz do tego należy zrootować telefon a tego nie chciałbym robić bo wówczas telefon nie przejdzie testu bezpieczeństwa i nie będę mógł używać aplikacji bankowych. Kolejnym pomysłem jest zmiana ROMu, lecz tutaj pytanie na jaki? Potrzebuję aplikacji bankowych więc nie może być telefon rootowany, potrzebuje także odblokować telefon podłączając urządzenie bluetooth. Najlepiej jakby to był czysty system Android jak w Mi A2, bez zbędnych dodatków, fajerwerków na wyświetlaczu zamulających system. Kiedyś - kilka lat temu - bawiłem się Customowymi ROMami, jeszcze jak miałem Galaxy S2, S3 czy nawet Xiaomi Note 3 Pro a obecnie "wypadłem z obiegu" więc moje pytanie do was. Proszę jaki system możecie mi polecić lub może znacie sposób aby odblokować telefon urządzeniem bluetooth innym niż od xiaomi?
zeno55 Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 @Atek root nie przeszkadza, w magisku ukrywasz roota i apki bankowe go nie widzą. Sam tak mam i wszystkie apk bankowe mi działają, również aplikacja McDonald która jest wyjątkowo upierdliwa pod tym kątem. Płatności NFC też śmigają a test safetynet bez problemu przechodzi wszystko 1
Atek Opublikowano 1 Września 2021 Autor Opublikowano 1 Września 2021 45 minutes ago, zeno55 said: @Atek root nie przeszkadza, w magisku ukrywasz roota i apki bankowe go nie widzą. Sam tak mam i wszystkie apk bankowe mi działają, również aplikacja McDonald która jest wyjątkowo upierdliwa pod tym kątem. Płatności NFC też śmigają a test safetynet bez problemu przechodzi wszystko Czyli rootowanie..... Poczytałem o Magisk i już zamówiłem kartę 128GB aby zrobić backup. Chciałem uniknąć czyszczenia telefonu ale to się nie uda. W takim razie, jeżeli już mam zmieniać ROM to co mi polecacie? Jak najlżejszy, bez fajerwerków, stabilny ..... nie mam ochoty zmieniać co tydzień czy miesiąc. Mi A2 ostatnio czyściłem (pełny format) półtora roku temu i chciałbym aby tak pozosto.
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 Jeśli już to na jakiś z "czystym" Androidem. MIUI obsługuje odblokowanie przez Bluetooth tylko dla urządzeń Xiaomi typu Mi Watche, Mi Bandy. Być może nawet obejdzie się bez rootowania i apki bankowe będą działąć, ale to już musisz zobaczyć jak będziesz na jakimś z nich.
Rekomendowane odpowiedzi