Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z aplikacjami w tle. Nawet po włączeniu w ustawieniach baterii na ‘bez ograniczeń’ oraz założeniu kłódki na aplikacji, po kliknięciu X który zamyka wszystkie okna, aplikacja ta przestaje działać w tle. Jakieś rady? Dodam, że na 9 pro nie mam tego problemu.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, weronikatrz napisał:

Witam,

Mam problem z aplikacjami w tle. Nawet po włączeniu w ustawieniach baterii na ‘bez ograniczeń’ oraz założeniu kłódki na aplikacji, po kliknięciu X który zamyka wszystkie okna, aplikacja ta przestaje działać w tle. Jakieś rady? Dodam, że na 9 pro nie mam tego problemu.

Nie jest to moja instrukcja może ci pomoże w problemie, nie podaje linku do źródła ze względu na konkurencyjny portal.

Jak powszechnie wiadomo w miui użytkownik ma możliwość szerokiej konfiguracji aplikacji i samego systemu. Niektóre aplikacje domyślnie mogą mieć inne ustawienia niż chciałby to Użytkownik dlatego powstał ten tutorial. Możliwe że któryś z poniższych punktów nie jest spełniony dlatego tu jesteś :)

1. Panel Sterowania-->Autostart--> znajdź pożądaną aplikację i dodaj do autostartu

2. Ustawienia-->zainstalowane-->znajdź pożądaną aplikację, kliknij i tam:-->

Pozostałe uprawnienia-zaznacz interesujące opcje w tym "Uruchamiania w tle" i "Na ekranie blokady", "Wyświetlanie wyskakujących okien" na samej górze Pokazuj Powiadomienia - zaznacz interesujące opcje w tym "Pokaż powiadomienia" inp. w messengerze "Pływające okna" Uprawnienia aplikacji -zaznacz interesujące opcje

3. Włączamy daną aplikację, następnieMultitasking (tu gdzie jest podgląd i zwalnianiepamięci RAM orazostatnio otwartych aplikacji,u mnie dłuższe przytrzymanie klawisza "Home"), przeciągamy daną aplikację w dół i klikamy "kłódkę"

4. Panel sterowania - > bateria - > zębatka w prawym górnym rogu -> usuń aplikacje z pamięci gdy zablokowany -> nigdy

5.Panel sterowania - > bateria - > zębatka w prawym górnym rogu -> wyłącz dane mobilne gdy zablokowany - > nigdy

Czasami (w zależności od zastosowanych ustawień zarządzania energią i innych:

1. Panelsterowania i tam:

Oszczędzanie w aplikacjach-->znajdź pożądaną aplikację, kliknij i tam--> albo "Oszczędzanie MIUI" albo "Bez ograniczeń" Zębatka (prawy górny róg)-->włącz dane mobilne gdy zablokowany (mogą zostać naliczone opłaty zgodnie ze swoją ofertą Operatora)

2. Ustawienia i tam:

WI-FI-->Ustawienia zaawansowane-->Włącz WI-FI w stanie uśpienia - ustawić "zawsze" Pasek powiadomień i statusu-->Pokaż ikony powiadomień - włączyć Pasek powiadomień i statusu-->Powiadomienia aplikacji-->wybrać daną aplikację-->Pokaż powiadomienia, Licznik na ikonie itd... Bateria i wydajność-->Oszczędzanie w aplikacjach-->Nie blokuj albo blokuj aktywność A może masz akurat włączone godziny ciszy? (na pasku ikona księżyca) : Godziny ciszy-->odznacz godziny ciszy

3.Niektóre aplikacje w swoich ustawieniach mają ustawienia powiadomień, które też należy odpowiednio skonfigurować

Oczywiście aby powiadomienia działały należy być zalogowanym w sieci WI-FI lub mieć włączone dane mobilne i być w zasięgu sieci.

Edytowane przez rumot