Jump to content

MiBox 4C - brak reakcji na pilota po włączeniu oraz brak możliwosci zmiany rozdzielczości wyświetlania obrazu

Kris-PL

Recommended Posts

Dzien dobry

Chcialbym rozwiazac 2 dosyc irytujace kwestie z moim MiBoxem 4C i proszę Was o pomoc. Napisalem do Xiaomi Polska na Messengerze ale przeslali mi tylko link do ich oficjalnego forum z informacja, żebym tam o tym napisal - nie sadzę, żeby to pomogło.

1) Od ok. 4 miesięcy mój MiBox zupelnie bez jakiekolwiek powodu czy komunikatu w ok. 90% przypadków po włączeniu nie reaguje na ŻADNE polecenia z pilota poza przyciskiem POWER. Muszę wstać, wypiąć i wpiąć kabel zasilania i dopiero wtedy wszystko dziala jak należy i mogę go normalnie używać.

Po wyłączeniu z pilota jeżeli włącze go z powrotem w ciągu ok. 1 godziny (tak zaobserwowałem) w dalszym ciągu wszystko działa elegancko. Jeżeli włączę go po dłuższej przerwie to już nie reaguje na żaden przycisk z pilota poza POWER.

Jak mogę to naprawić? Czy wygląda to na jakis typowy problem z MiBoxami czy to coś kompletnie nowego? Jest to naprawdę irytujące i utrudnia oglądanie.

2) Mam problem ze zmianą rozdzielczosci wyswietlania obrazu w moim MiBoxie. Wyswietlany obraz jest zbyt obszerny na moim telewizorze -  czesc obrazu po obu bokach wychodzi za ekran.

Wszystkie opcje sa po chinsku (radzę sobie translatorem i pomocą chińskich kolegów) lub po angielsku.

Sprawdziłem wszystkie opcje i ustawienia kilkanaście razy ale nie moge znalezc opcji zmiany wyswietlania rozdzielczosci.
Obejrzalem mnostwo filmikow i przeczytalem mnostwo artykulów na ten temat - niestety rownież nic nie znalazłem.

Czy ktoś się orientuje w jaki sposob  zmienic w tym boxie rozdzielczosc?

Czyli dobrze napisałem "podróbka" choć może trafniej byłoby napisać maksymalnie okrojona i spowolniona wersja najsłabszego i najwolniejszego BOXa na rynku. Naprawdę kupiłeś ten badziew?  Nie znasz przysłowia, że kto kupuje tanio - kupuje 2 razy?

Tak, przy okazji. Pełna wersja tzn. Mi BOX 4/4S też ma/miała takie problemy jak piszesz, więc uboższy i kulawy brat będzie działał zdecydowanie gorzej.

Edited by kola01

Kola - czy Ty mowisz powaznie?

Po 1. - jaka podrobka? To jest oficjalny MiBox dedykowany na rynek chinski.

Po 2. - czy wiesz co oferuje MiBox 4C? Chyba nie. Oferuje duzo wiecej niz zwyczajny europejski MiBox - mam wszystko to, co w zwyklym MiBoxie, a do tego materiały i aplikacje ktore nie sa mozliwe do uzyskania i zainstalowania w wersji europejskiej.

Mam w domu TV SAT od Canal+. Chcialem mieć jednak tez chinską TV bo w polskiej nie sporej czesci materialow ktore mnie interesuja - po częsci ze wzgledu na chinskie produkcje po czesci na to ze oferuje mnostwo sportu za darmo w nieograniczonym dostępie. Chyba ze 400 kanałów TV - zarowno w jezyku chinskim (z napisami ENG czesc) jak i angielskim. HBO i tak dalej. Do tego sport. Mnostwo sportu. M. in.: Liga Mistrzów UEFA. Liga Mistrzów AFC. La Liga. Serie A. Ligue 1. NBA. NHL. Chinese Super League. Premier League tez jest ale nie wymieniam bo w Canal+ mam akurat wszystkie mecze zagwarantowane.

Wszystko za darmo - bez jakichkolwiek opłat. Idealne uzupelnienie do oferty Canal+. Nie mam zamiaru patrzec na to co zrobili w Polsacie z LM - gotowanie na ekranie i patocelebryciI jeszcze 40 zlotych za miesiac za ten cyrk.

Po 3. - dokładnie tego boxa chciałem i wiedziałem jakie ma parametry ^^ O jakim oszczedzaniu piszesz bo nie rozumiem? 4C jest po prostu w takiej wersji i cenie - w innych boxach nie bylo tego co mnie interesuje. Tutaj nie ma mowy o zadnym oszczedzaniu - po prostu tylko ten box odpowiadal temu do czego chcialem uzyskac dostep.

Przy okazji zrobilem tez z mojego LG bez opcji "SMART" juz SMART TV a nawet lepiej bo mam kontrole odnosnie wszystkiego w przeciewienstwie do czystego SMART TV gdzie po ~2 latach TV traci wsparcie i apki traca mozliwosc update'ów.

Co do tych problemow - coz, to bardzo dziwne. Nie widzialem na forum, zeby ktos wspominal o tym - sadzilem, ze to tylko u mnie. Gdyby tak dzialal od początku to sprawa prosta - procek itd. nie wyrabiaja. Jednak to sie dzieje tylko czasami i zaczęło się dopiero jakis czas temu a tego Boxa mam juz od chyba 1.5 roku.