Skocz do zawartości
  • 0

Brak możliwości zainstalowania firmware po naprawie płyty

Pytanie

Opublikowano

Cześć mam problem ze swoją hulajnogą m365 (wersja zwykła), jakiś czas temu uszkodziła mi się w niej płyta główna, kupiłem nową a starą postanowiłem naprawić i mieć "na zapas". Uszkodzeniu uległy regulator 3v, 5v oraz układ stm (stało się to po zalaniu płytki która jest na kierownicy).

Wszystko to wymieniłem (stm zamówiłem z chin), i hulajnoga się uruchamia ale nic więcej, zapalają się diody ale nie mogę jej nawet wyłączyć, nie ma z nią kontaktu (nie reaguje na manetkę, nie łączy się z telefonem).

Chciałem wgrać oprogramowanie do tej płyty poprzez m365rec ale nie wykrywa jej i po naciśnięciu start otrzymuję komunikat "target not found" na płycie świeci się jedynie czerwona dioda światłem ciągłym

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek pomysły co mogę jeszcze zrobić

Z góry dzięki ;) 

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Układ STM jaki wymieniłeś nie ma wsadu, czyli nie zarządza tak na prawdę niczym co jest na płytce, więc całość jako sterownik nie ma prawa działać. Zgraj sobie wsad z drugiej płytki i wrzuć na nowy układ. Oczywiście mówię o czystym zrzucie z samego mikrokontrolera po wylutowaniu

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Battery_Saver napisał:

Układ STM jaki wymieniłeś nie ma wsadu, czyli nie zarządza tak na prawdę niczym co jest na płytce, więc całość jako sterownik nie ma prawa działać. Zgraj sobie wsad z drugiej płytki i wrzuć na nowy układ. Oczywiście mówię o czystym zrzucie z samego mikrokontrolera po wylutowaniu

Dziękuję za odpowiedź, czy możesz mi podpowiedzieć jakim urządzeniem będę w stanie zgrać wsad z samego układu ? Szukałem ale jedyne co znalazłem to program stm32cubeprog natomiast nie wiem do czego układ mam podpiąć aby zgrać z niego dane 

• 0
Opublikowano

Do tego służy programator, na wiosnę coś koło 30 zł płaciłem jak w radiu wymieniałem kość.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
21 godzin temu, Netoper napisał:

Do tego służy programator, na wiosnę coś koło 30 zł płaciłem jak w radiu wymieniałem kość.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Dzięki za podpowiedź, czy uda się to na programatorze ST-Link v2 ? Czy muszę kupić inny ?