Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukam współpracującego  i działającego programu do rejestrowania tras za pomocą GPS. Najlepiej żeby działał offline, w najgorszym wypadku na wolnym Aero2. Ważne żeby działało z Redmi 1S (używam MIUI PL v45.0.0).

Jak na razie testowałem Google'owski program My Tracks. Niestety nie działa prawidłowo, niby da się go odpalić, rejestruje trasę przez chwilę, ale jak już włoże telefon do kieszeni i wyciągam go po 2 godzinach jazdy samochodem to albo nic się nie zapisuje, bądź program samoistnie się wyłącza.

Tak samo miałem z programem MapFactor Nagivation. Póki ekran świeci jest OK, jak schowam telefon i wyciągam po dłuższym czasie to nie ma niczego zapisanego.

Program My Tracks jest bardzo fajny, korzystałem z niego na moim tablecie Nexus 7 II 2013, ale jest trochę nieporęczny. Nie to co telefon który można schować do kieszeni. Myślicie że ta różnica 1GB ram na korzyść Nexusa to jest przeczyna dlaczego ta aplikacja nie chce działać na Redmi 1S?

Bardzo bym prosił o jakieś propozycje, najlepiej sprawdzone. Bardzo potrzebuje takiego programu na jutro, więc jak coś wiecie to nie wachajcie się :smile:.

Prośba do moderatora, jeśli mógłbyś przez 1-2 dni nie kasować albo łaczyć tego tematu z innymi. Być może w ten sposób dotrze ten wątek do większego grona ludzi. Z góry dzięki.

Opublikowano

ogólnie problem z zarządzaniem ramem przez MIUI jest znany wszystkim użytkownikom 1s ja bym ci polecił zainstalować np CM12.1 i sprawdzić jak wtedy będą działać te programy

Opublikowano

ogólnie problem z zarządzaniem ramem przez MIUI jest znany wszystkim użytkownikom 1s ja bym ci polecił zainstalować np CM12.1 i sprawdzić jak wtedy będą działać te programy

OK spróbuję, powiedz mi proszę skąd najlepiej ściagąć z XDA - http://forum.xda-developers.com/redmi-1s/orig-development/rom-cyanogenmod-12-1-t3075376

Czy może MiUI.COM - http://en.miui.com/thread-102021-1-1.html ?

Jeszcze dwa pytania, backup się robić z poziomu telefonu (miui PL) czy z poziomu recovery TWRP?

Czy instalując Cyanogen mod tracę roota na telefonie i muszę go rootować od nowa, czy może będzie domyślnie wgrany?

Opublikowano

U mnie na 1s moje trasy działa bez problemów i po wyłączeniu ekrenu rejestruje trasę.

Dziwne, ale masz MIUI V5? Korzystasz z Aero2 czy jakiegoś płatnego internetu? Juz wgrałem sobie CM 12.1, jutro zrobię testy z My Tracks.

Opublikowano

Tak sobie zaczynam myśleć, że to może wino mojego GPS'a w telefonie. Porównując go do gps w moim tablecie to jest bardzo lichy. Teraz po zainstalowaniu CM 12.1 w ogóle mi nie łapie sygnału czy tam fixa w GPS Test.W MIUI V5 nie miałem z tym problemu łapał fixa po około 1 minucie.

Opublikowano (edytowane)

Kopie zrób w twrp kolego. Zainstaluj twrp zrób kopie systemu (właściwie partycji) na kartę SD i zainstaluj cm 12.1 jestem zadowolony z tego romu. Jak Ci się nie spodoba przywrócić kopie partycji z MIUI. Zrobienie full kopi i jej przywrócenie to 30 minut.

Edytowane przez AntyS
Opublikowano

iSki tracker na 1s super rejestrował trasy, średnią prędkość, najwyższą prędkość. Jedynyny problem to jak chciałem zrobić zdjęcie to ubijal mi apke. Działało tylko na podstawie GPS. Gdy wlaczylem dane lub Wi-Fi miałem swoje trasy narysowane na mapie. Sądzę ze to wina telefonu lub bardziej systemu. Co byś nie uruchomił to są jakieś problemy.

Opublikowano

iSki tracker na 1s super rejestrował trasy, średnią prędkość, najwyższą prędkość. Jedynyny problem to jak chciałem zrobić zdjęcie to ubijal mi apke. Działało tylko na podstawie GPS. Gdy wlaczylem dane lub Wi-Fi miałem swoje trasy narysowane na mapie. Sądzę ze to wina telefonu lub bardziej systemu. Co byś nie uruchomił to są jakieś problemy.

Z jakich map map korzysta ta aplikacja. Po zdjęciach na playstore nie mogę rozpoznać. Mapy google, OSM, czy może jakieś własne? Mógłbyś jeszcze mi napisać jaki masz system wgrany na 1S?

Opublikowano

Dzisiaj potrzebowałem niezawodnej rejestracji trasy, więc odpaliłem My Tracks na Nexus 7, wszystko było ok. Ten Redmi 1S jest na tyle ch**owy, że nawet nie radzi sobie z rejestratorem dźwięku (jeśli masz odpaloną inną aplikację w tle) trochę padaka. Być może to mój egzemplarz taki felerny skory Ty @paralityk nie miałeś problemów z rejestracją tych tras. Sam już nie wiem co mysleć, powiem szczerze że kupując ten telefon kierowałem się dobrymi opiniami i nie myślałem że dwie "cieższe" aplikacje działające na raz się same nie ubiją.

Mógłbyś mi przesłać kolego linka skąd pobierasz V6? Jest tego trochę w sieci, ale nie wiem kto jest autorem najbardziej stabilnych wersji. Być może na V6 będzie działać u mnie ta rejestracja tras.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz co ale ja uzywalem tylko na V5 jak jeździłem na nartach. Też ubijalo jeśli wlaczylem aparat. Musiałem ponownie odpalić iSki tracker od nowa zapisywać dzień ale nigdy po włożeniu do kieszeni mi się nie wyłączyła aplikacja. Muzyki słuchałem w tle bez problemu. Rozmowy, sms bez problemu. Po uruchomionym iSki przyciskalem menu i wtedy apka wisiała w tle. W obecnej chwili uzywam yanosika ale nie rejestruje swojej trasy, korzystam tylko dla informacji o patrolach i w przyszłości w razie wyjazdu w obce rejony info o fotoradarach. Działa bez zarzutu. Korzysta z GPS i internetu.

Rom pobieram zawsze ze strony miui polska. Wczesniej wersje stable V5 (jak sie pojawila nowa to instalowalem) obecnie V6 ale dev. Stable nie ma i pewnie nie będzie. Są niedociągnięcia u mnie np budzik działa własnym życiem, u innych wyłącza SIM i trzeba ponownie połączyć się i wklepac pin. Także nie chce Ci doradzać. Wydaje mi się ze najlepiej działa ta ostatnia udostępniona wersja V5 Stable.

A zapomnialem jak korzysatasz z fb i msg to często wiesza. Wręcz nie idzie skorzystać.

Edytowane przez paralityk
Opublikowano

Proponuję program navime działa dobrze nawet offline zapisując wszystkie punkty gps(tylko nie pokaże mapy w tym trybie)

Bardzo fajny program, miło mnie zaskoczył no i do tego polski. Niestety u mnie nie działa. W sensie działa jakieś pół godziny, rejestruje trasę, ale po jakimś czasie przestaje, albo zabija proces aplikacji, albo po prostu przestaje rejestrować, coś jakby restart programu bo nie ma śladu po wcześniejszej zarejestrowanej trasy.

Coś czuję ze to mój telefon jest felerny, za dużo tych polecanych przez Was aplikacji mi nie działa i telefon je ubija...

Opublikowano

No właśnie niezbyt dużo, gier w ogóle nie instaluje a z aplikacji to standardowo: mapy, przeglądarka www, latarka, odtwarzacz muzyki, hangouts, chmury (drive, onedrive, box) i jakieś inne pierdółki.

Teraz na Cyanogenmod 11 mam więcej wolnego ramu, aktualnie mam zajęte 510 z 874 dostępnej.

Opublikowano (edytowane)

Co do Navime GPS Tracker bo chyba o nim mowa jest super. Na moim Redmi 1S z CM 11 jest wszystko ok nawet jeśli jadę na rowerze z telefonem w kieszeni przez las. Nie wiem jak z autem ale na rowerze schowany jest ok. Pozdrawiam

Edytowane przez kubamiui
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...