panda_86 Posted June 21, 2020 Share Posted June 21, 2020 Dzień dobry, Chciałem dokonać zakupu wentylatora Xiaomi Mija Fan. Pomijając kwestię dostępności podczas poszukiwań natknąłem się na kilka informacji, które chciałbym potwierdzić bądź zdementować i dokonać zakupu najbardziej właściwego urządzenia dla mnie. Przytoczę fragment tekstu z opisanych różnic na innym portalu: "Model ZLBPLDS03ZM jest datowany jako model 2019. Starszy model, czyli ZLBPLDS01ZM, był modelem na rok 2018. Jakie są różnice w młodszym modelu względem starszego? W nowym brakuje czujnika temperatury i wilgotności oraz wymiennego akumulatora kosztem wbudowanego na stałe w podstawę. O szczegółach typu: kabel zasilający o długości 2 metrów w starym i 1 metra w nowym nie ma co wspominać. Następna sprawa to tryb naturalnego wiatru. O ile w starszym modelu dmuchał on naprawdę bardzo przypadkowo, to w nowym ta funkcja przy załączonej oscylacji jest bez sensu. Najmocniejsze obroty wchodzą w skrajnych położeniach. Podczas całego przesuwu od/do wentylator wieje bardzo słabo." O ile na czujnikach jakoś specjalnie mi nie zależy (chociaż jeżeli faktycznie oba były wbudowane w poprzednią wersję to chętnie bym skorzystał z danych jakie dają), o tyle najbardziej rozchodzi mi się o kwestię baterii. Mianowicie: 1. Czy bateria ze starszej serii jest w ogóle osiągalna? (w najgorszym razie zawsze mogę podjąć reanimacje i samemu wymienić ogniwa). 2. Czy podstawa w nowszej wersji jest rozkrecalna i istnieje możliwość wymiany baterii, bądź też jest zalana / konstrukcja jednorazowa? 3. Czy wentylatora można używać kiedy bateria jest rozładowana? Dokładniej chodzi mi o to czy bateria wbudowana służy nam tylko kiedy odłączymy zasilanie z gniazdka, czy też jest w użytku cały czas. Diametralnie zmienia to żywotność baterii i tego najbardziej się obawiam w najnowszej wersji. 4. Czy ktoś może potwierdzić różnice w trybie naturalnego wiatru? Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gonzocz Posted January 26 Share Posted January 26 Witam, czy ktoś może się wypowiedzieć/doradzić? Mam te same pytania co autor tematu, czy warto czy nie warto i lepiej np zakupić model 2 bez "S" ? Podobno model 1C ten najtańszy ma inny silnik i jest głośniejszy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts