Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z przyciskami na dole wyświetlacza i samym dotykiem po upadku telefonu. Przyciski w ogóle nie reagują na dotyk, a z dotyku zostało tyle, że działa tylko prawa strona ( w pionie). Ekran jest cały (nie jest popękany czy wylany). I teraz mam pytanie co z tym fantem zrobić? Czy w ogóle możliwe, ze któryś styk się po prostu lekko wypiął i dlatego przyciski plus połowa dotyku nie działa? Telefon niby na gwarancji, ale za bardzo nie mam ochoty wysyłać go do chin i czekać nie wiadomo ile (o ile w ogóle przeszło by to jako naprawa gwarancyjna).

Ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy winny jest tylko digitizer i czy fabrycznie jest on sklejony z lcd? I  czy ktoś już wymieniał sam?  Bo na alledrogo widziałem same digitizery jak i cale lcd+digitizer. I zastanawiam się czy kupić i wymieniać samemu czy oddać do jakiegoś serwisu.

Opublikowano

No właśnie nie jest nic pęknięte. Oglądałem to z każdej strony, pod każdym możliwym kątem. Wszystko jest całe, a dotyk nie działa (jutro jak będę miał chwile to porobię foty). Dziś rozbebeszyłem telefon i to nie jest źle dociśnięta taśma. Ale zauważyłem, że na taśmie od digitizera (po rozebraniu telefonu) było ziarenko piasku, które "wbiło" się w tą taśmę. I teraz już nie wiem co jest nie tak. Tak więc ponawiam pytanie: czy digitizer i lcd jest klejone? Ewentualnie czy da rade wymienić samą taśmę od digitizera (al e pod nią jest jakiś mikroczip z tego co widziałem)? Albo czy ktoś ze sprawnym ekranem mieszka w Płocku lub okolicach (a jak tak i ktoś boi się o plomby, które są na śrubkach to mam wszystkie całe) ? Wtedy mógł bym podmienić wyświetlacz i coś już bym wiedział.

Acid ile kosztuje wymiana digi lub całego wyświetlacza u Ciebie? I czy nadal obowiązuje zasada, że to ja muszę kupić części, a wy tylko wymieniacie?

Opublikowano

No więc to nie pęknięty digitizer, a naderwana taśma łącząca digi z płytą (ta czarna z białym kółeczkiem i właśnie na tym kółeczku widać pękniecie) bo wczoraj po przegięciu taśmy telefon działał prawie normalnie, ale przy dociśnięciu w miejscu taśmy znowu to samo ;/ Czy ta taśma jest wymienna? Patrząc po zdjęciach to niby jest jakoś "doklejana" do digi? Bo jak nie to muszę poszukać jakiegoś magika, który przelutuje na nowo ścieżki. 

Acid mam prośbę. Jak masz jakiś lcd na stanie mógł byś zrobić dokładne zdjęcie jak ta taśma łączy się z digi albo ktoś inny ma i mógł by strzelić fotkę ? Ewentualnie jak ktoś ma rozbity i już niepotrzebny digitizer to bym go odkupił (a bardziej chodzi mi o samą taśmę łączącą digitizer z płytą główną oczywiście jak da się ja jakoś sensownie od niego odpiąć/odlutować/odkleić).

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie lutowania taśmy do szybki dotykowej robiąc to własnoręcznie.

Znaczy pewnie można hot air ale czy to nie popsuje czegoś....

Opublikowano (edytowane)

Lamcza a widziałeś jak jest podpięty wyświetlacz (całkowicie wyjęty z patefonu/dokupiony/stary)? Bo wydaje mi się, ze nie? Bo patrząc po zdjęciach masz co najmniej dwa wtyki. Jeden od digitizera, drugi od lcd. I jak masz w ręku lcd łącznie z digi to widać każdą taśmę. I nie musisz nic odklejać. Patrząc od tylu (od tylnej klapki telefonu)) masz jedno złącze, które idzie po prawej stronie od góry (ze scalakiem) i drugie, które idzie od lewej strony od lcd. Tam za bardzo nie ma co rozklejać jak chcesz zobaczyć jak to jest połączone. Zadałem proste pytanie czy ktoś ma na stanie rozbity wyświetlacz i mógł by strzelić fotkę jak to jest połączone. Bo niby to już sam widziałem na zdjęciach, ale to były fotki chińczyków, więc mogły być z nieoryginalnym digi. A patrząc na nie wydaje mi się, ze digi przy samym szkle ma dość pokaźne łączenie z tą taśmą, które bez problemu da się lutować.I dlatego pytam czy to co widziałem u chinoli tak wygląda w oryginale czy nie. Magik, który poprawi/zlutuje scieżki na taśmie się znajdzie, pytałem czy to jest klejone do digi czy jet większy plastik, który jest doklejony(bo tak wygląda na fotkach, które są w hukowym rozmiarze i nic nie widać [dlatego prosiłem o zdjęcia]) żeby ułatwić komuś kto będzie to robił życie i dać na "piwo" komuś kto ma rozbity/niepotrzebny wyświetlacz.

Edyta:

Acid ja też sobie nie wyobrażam, że sam sobie lutuje cokolwiek. Dlatego pytam jak to wygląda w oryginalnym digitizerze. Chodzi o łączenie digi z tą czarną taśma, która wychodzi bezpośrednio od digi do scalaka i potem do płyty. Bo po zdjęciach widzę, że ta taśma jest klejona i ma przy podstawie (digitizera) dość duży plastik. Może zapytam inaczej, chodzi o miejsce zaznaczone na zielono, przy łączeniu taśmy i digitizera http://zapodaj.net/492051282eaad.jpg.html. Jest ktoś w stanie pokazać jak to miejsce wygląda? I czy da się dokupić oddzielnie tą taśmę od digi do płyty głównej? Cały wyświetlacz plus digi mam cały, a pękła taśma i nie chce płacić za coś co jest dobre...W tym sensie, ze pisałem, "Odkupie taśmę od digitizera do płyty głównej" po stłuczonym wyświetlaczu.

Edytowane przez Bubu
Opublikowano

Kolego przestań kombinować i wymień digi albo LCD. To kompletna głupota co chcesz zrobić. Nie można sobie taśmy przylutować od tak. Tam jest wiele mikro padów i ścieżek i niewielkie przesunięcie, błąd, cokolwiek spowoduje brak obrazu lub dotyku.

Wysłane z MI Note

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...