Skocz do zawartości
  • 0

M365 nie wysyła danych

Pytanie

Opublikowano

Witam

Hulajnoga po sparowaniu z aplikacja (jakąkolwiek), nie przekazuje żadnych informacji jak stan baterii, numer seryjny, aktualna prędkość....

Ma ktoś jakiś pomysł.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Możliwe, że wina leży po stronie hulajnogi - niekomaptybilne oprogramowanie lub jakiś błąd. Sama hulajnoga działa? Jeździ? Nie pika? Jest jakiś kod błędu? To jest wersja pro czy zwykła? Był robiony reset?

Ale równie dobrze to może być problem po stronie urządzenia. Próbowałeś na innym urządzeniu? Urządzenie wykrywa hulajnogę? Możesz włączyć np. światło z poziomu aplikacji?

Taki problem występuje od pierwszego uruchomienia, czy wszystko było ok i  nagle się tak stało? Jeśli nagle - to czy był wykonywany jakiś update, modyfikacja, zmiana ustawień? Jakiś wypadek, zdarzenie, zalanie, uszkodzenie?

Jeśli od nowości a masz gwarancję - oddaj do serwisu.

• 0
Opublikowano

Możliwe, że wina leży po stronie hulajnogi - niekomaptybilne oprogramowanie lub jakiś błąd. Sama hulajnoga działa? Jeździ? Nie pika? Jest jakiś kod błędu? To jest wersja pro czy zwykła? Był robiony reset?

Hulajnoga działa, nie stwierdzam żadnych błędów, co prawda to moja pierwsza przygoda z tym sprzętem, ale ładowanie ok, przyspieszanie, hamowanie, światła, żadnych odgłosów, więc ok. Początkowo się nie łączyła (załączam screen), ale po resecie (gaz, hamulec, główny) łączy się bez problemu, pozostaje jednak informacja, że "nie udało się zweryfikować".

Wersja hulajnogi zwykła.

W Xiaomi Home wyświetla się zdjęcie hulajnogi i trzy parametry: bateria prędkość i coś jeszcze, wszystko z wartością 0.

W M365_downG łączy się ale próba sprawdzenia jakiegokolwiek parametry kończy się informacją o wysłaniu zapytania np. o wersję, ale hulajnoga już nie odpowiada.

Screenshot_2020-03-04-17-55-39-978_com.xiaomi.smarthome.thumb.png.d5e46c8de27c87a83a696ccd2d2427d8.png

Ale równie dobrze to może być problem po stronie urządzenia. Próbowałeś na innym urządzeniu? Urządzenie wykrywa hulajnogę? Możesz włączyć np. światło z poziomu aplikacji?

O tym nie pomyślałem, spróbuje na innym telefonie. Mam Xiaomi Mi9T pro.

Nie mogę nic włączyć w M365 tool światło jest przekreślone (inne parametry N/A).

Taki problem występuje od pierwszego uruchomienia, czy wszystko było ok i  nagle się tak stało? Jeśli nagle - to czy był wykonywany jakiś update, modyfikacja, zmiana ustawień? Jakiś wypadek, zdarzenie, zalanie, uszkodzenie?

Historia hulajnogi jest taka, że odkupiłem ją na OLX, podobno przyjechała jako prezent od kuzyna z Niemiec, który z kolei dostał ją jako komplet z kamperem:).

Myślałem, czy może być problem z wersją, tzn. że była przeznaczona na rynek niemiecki, a jesteśmy w Polsce. Myślałem też o odłączeniu baterii, ale nie wiem czy to może ją przywrócić do ustawień fabrycznych, bo cały czas myślę czy gdzieś w jej pamięci nie zostało to pierwsze sparowanie.

Bardzo dziękuję za dotychczasowe zainteresowanie tematem.

• 0
Opublikowano

No więc teraz już mogę z całą pewnością powiedzieć, widząc ten screen i wiedząc, że była kupiona jako używana na olx.

Hulajnoga była dodana jako smart urządzenie u innego użytkownika w aplikacji Xiaomi i przed sprzedażą nie została przez niego usunięta. Teraz Ty nie masz do niej dostępu ze względów bezpieczeństwa. Nie wiem czy jest jakieś obejście tego problemu, ale najprostszym rozwiązaniem jest kontakt z osobą która Ci sprzedała hulajnogę i przedstawienie sytuacji. Według mnie nie będziesz mógł używać żadnej aplikacji bez usunięcia hulajnogi przez właściciela z jego konta.

• 0
Opublikowano

Tego się obawiam :(.

Napisałem do gościa i mam nadzieję, że podziała coś w temacie.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc.

• 0
Opublikowano

Są przeróżne sposoby by to obejść, ale wybacz, nie będę tutaj się na ich temat rozpisywał, ponieważ temat jest, lekko  mówiąc śliski. Nie będę udzielał porad, które mogą służyć do łamania prawa. Mogę życzyć powodzenia i większej uwagi na przyszłość na to co, gdzie i od kogo kupujesz, sprawdzać sprzęt przy sprzedającym i zastanowić się czy warto oszczędzić parę zł i mieć później takie problemy czy nie lepiej dołożyć i mieć tzw. św. spokój.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Cena była na tyle dobra, że zdecydowałbym się ponownie (z całą obecną wiedzą), bo działa super.

Po prostu mam takie skrzywienie, że jak coś nie jest jak powinno to będzie mnie to męczyło, chociażbym tego nie używał :(.

• 0
Opublikowano

To już Twoja decyzja i sprawa. Natomiast bardzo dziwne jest to, że nie ma kontaktu ze sprzedającym. Jakby wszystko było w porządku to nie miałby powodu ucinać kontakt. Pojazd jest przypisywany do konta w usłudze Xiaomi, więc jego odparowanie nie jest jakimś problemem w wręcz jakbym coś sprzedawał to albo przed albo już po fakcie usunąłbym urządzenie ze swojej "stajni", żeby zwyczajnie mi nie wisiało w aplikacji, no bo już go nie mam. Jest to wszystko bardzo dziwne i przynajmniej zastanawiające.

• 0
Opublikowano

Ze sprzedającym mam kontakt, ale sprzedający nie miał pojęcia, że hulajnoge można połączyć z telefonem. Nawet nie wiedział co to za model. Podobnie kuzyn sprzedającego z Niemiec. A ten kuzyn nie kupił hulajnogi, tylko dostał ja w pakiecie z przyczepą kempingową lub kamperem. I nie bardzo ogarnia takie pojęcia jak sparowanie. Mogę cię zapewnić, że jej nie ukradłem i osoba od której ją kupiłem też raczej jej nie podprowadziła komuś.