Skocz do zawartości

Xiaomi MI 9T Pro Redmi K20 Pro 12/512GB TTS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich na forum , jestem laikiem jeśli chodzi o telefony xiaomi,, wypatrzyłem ostatnio na allegro aukcje z Xiaomi MI 9T Pro Redmi K20 Pro 12/512GB TTS

to może konkurować z asusem rog phone 2

specyfikacja tego telefonu jest bardzo imponująca,, cena bardzo przystępna tylko pytanie czy ten telefon będzie działał w Polsce ew. czy wasz serwis miui polska będzie potrafił wgrać tu wersje globalna jeśli będzie taka potrzeba???jeśli ktoś się na tym zna bardzo proszę o pomoc bo nie chciał bym się naciąć przez przysłowiową pazerność :)

tu wrzucam linka do aukcji nie wiem czy wolno: https://allegro.pl/oferta/xiaomi-mi-9t-pro-redmi-k20-pro-12-512gb-tts-8577390257

pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

nie bedzie problemu z google play albo aktualizacjami programami np banku albo innymi??

widzę ze sam piszesz z k20 pro :) ja nie jestem "dłubaczem" jak wy to tu fajnie na forum nazywacie i nie chciał bym po prostu biegać po serwisach potem 

mieszkam w mieście wiec b20 nie jest aż tak konieczne bo rozumiem ze chodzi tu przede wszystkim o lte.. bo zasięgu gsm nie powinien tracić??

ciekawe czy jest opcja wgrania androida wersji global bo to by pewnie rozwiązało wszystkie potencjalne problemy,,,,

Edytowane przez morda19
Opublikowano

Ja też nie jestem dłubaczem, wszystko działa jak należy i nigdy z zasięgiem nie miałem problemu.

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Wersja Premium nie była przypadkiem tylko na Chiny? Jak tak to może być problem, bo jeśli przyjdzie z Globalem, to bootloader na 99% będzie odblokowany. Może to rodzić trudności na przykład w Google Pay. Zablokować go nie będziesz mógł, no bo wtedy telefon się zbrickuje.

Btw - wiesz, że sprzedawca na podesłanej przez cb jest z Chin i w razie gwarancji.. no.. praktycznie jej nie masz? chyba że chcesz bawić się w odsyłanie do Chin, no ale nie wiem, czy to coś da.

Edytowane przez Orjon
Opublikowano

@Orjon masz rację. Wersja ta była tylko na chiny. Google Pay na becie miuipolska działa bez magiska.

Opublikowano (edytowane)

nie używam google pay... hmm ale ogólnie widzę ze niema się co napalać  skoro mogą być problemy,,, bo oprócz Google pay i b20 może coś jeszcze stwarzać problemy ??

wiadomo niema gwarancji no bo kto by odsyłał do chin,,, ale cena jest na tyle atrakcyjna ze można wliczyć w koszta potencjalne naprawy w serwisie z telefonami... :)

tak tylko dla ciekawostki,,, napisałem wczoraj do tego sprzedawcy czy  obsługuje Google play i YouTube i czy to jest wersja globalna androida itd... i taka odpowiedz dostałem cytuje:

"Witaj, drogi kliencie, telefon jest wersją międzynarodową i obsługuje Google Store" 

wiec może nie jest tak źle z tym telefonem... 

z innej beczki dlaczego ta wersja 12gb i wersja 8gb ram  nie jest dostępna w Polsce 

tak samo z pocophonem f1 było,, najwyższy model 8gb nie był dostępny w europie parę szt na allegro ktoś tylko sprowadził,,,   dziwna jest ta polityka firm ze te lepsze modele telefonów nie są dostępne.... w Indiach maja.... Bangladeszu maja,,,, w chinach maja,,,, a na resztę europy wysyłają słabsze modele czemu tak jest???

edit

poza tym jeśli boot loader jest otwarty to można by wgrać android w wersji europejskiej ???

sorki jestem zielony w temacie a czym więcej czytam tym więcej mam pytań niż odpowiedzi:)

Nie piszemy post pod postem /Orjon

Edytowane przez morda19
Opublikowano
39 minut temu, morda19 napisał:

nie używam google pay... hmm ale ogólnie widzę ze niema się co napalać  skoro mogą być problemy,,, bo oprócz Google pay i b20 może coś jeszcze stwarzać problemy ??

Niektóre aplikacje mogą wykrywać odblokowany bootloader - na przykład bodajże Pokemon GO. Różnie bywa, ale zdecydowana większość rzeczy pójdzie normalnie.

"Witaj, drogi kliencie, telefon jest wersją międzynarodową i obsługuje Google Store" 

To spytaj się go, czy ma on wersję globalną telefonu, czy wersję globalną oprogramowania - bo nie przypominam sobie, aby ktokolwiek sprzedawał wersję Global telefonu Redmi K20 Pro Premium Edition. Jest to raczej mało prawdopodobne. Na 99% dostaniesz wersję chińską telefonuglobalną oprogramowania - co sprawia, że masz odblokowany bootloader (w wielkim skrócie - możesz sobie wgrać co tylko chcesz, tak samo jak ktoś, kto dobierze się do twojego telefonu - choć Android 10 ma szyfrowanie w TWRP, więc bez hasła raczej się złodziej tam nie dostanie...)

z innej beczki dlaczego ta wersja 12gb i wersja 8gb ram  nie jest dostępna w Polsce 

Bo taką mają Chińczycy politykę. Co zrobisz...

poza tym jeśli boot loader jest otwarty to można by wgrać android w wersji europejskiej ???

Można by. Ale bootloadera nie możesz zablokować potem na takiej wersji - bo telefon wyświetli ci tylko komunikat, że nie można używać takiej wersji MIUI na Twoim urządzeniu. Właśnie przez fakt, że miałbyś chińską wersję telefonu i globalną oprogramowania z zablokowanym bootloaderem - na co nie zgadza się Xiaomi. Dużo osób przed wprowadzeniem tej polityki kupowało tańsze chińskie wersje i wgrywało na nie samodzielnie Globala - co powodowało, że pośrednio firma na tym trochę traciła, bo ludzie nie kupowali tych telefonów w oficjalnej dystrybucji Globalnej. Od wydania Redmi 5 Plus tak już nie można robić - to znaczy można, ale trzeba się liczyć z tym, że mogą nas spotkac pewne komplikacje w tym temacie, o czym wiele osób niestety nie wie.

W wielkim skrócie:

• wersja Global telefonu + wersja Global oprogramowania = można mieć zablokowany bootloader,
  • wersja China telefonu + Global oprogramowania = NIE MOŻNA mieć zablokowanego bootloadera,
  • wersja Global telefonu + China oprogramowania = NIE MOŻNA mieć zablokowanego bootloadera,
  • wersja China telefonu + China oprogramowania = można mieć zablokowany bootloader.
Opublikowano

Ten telefon od mojego różni się tylko ilością ramu i pamięci. Nie ma z niczym problemu. Najlepszym romem jest xiaomi.eu, między wersją globalną a europejską nie ma praktycznie żadnych różnic.

Opublikowano

dzieki za szybkie odpowiedzi,,,  dużo mi wyjaśniliście... napisałem do tego sprzedawcy ciekawe co odpisze,,, 

31 minut temu, Orjon napisał:

(w wielkim skrócie - możesz sobie wgrać co tylko chcesz, tak samo jak ktoś, kto dobierze się do twojego telefonu - choć Android 10 ma szyfrowanie w TWRP, więc bez hasła raczej się złodziej tam nie dostanie...)

ale chodzi ci o wirusy czy jeśli ktoś fizycznie mi go ukradnie??

31 minut temu, lukkop91 napisał:

Ten telefon od mojego różni się tylko ilością ramu i pamięci. Nie ma z niczym problemu. Najlepszym romem jest xiaomi.eu, między wersją globalną a europejską nie ma praktycznie żadnych różnic.

dla mnie jest ważne żeby szybko net chodził ... aplikacja banku działała .. blik itd...  w jakieś gierki pograć ,,, no i żebym mógł go używać jak dysku do kompa....

bo tu widzę najwięcej skarg na forum na google pay,,, oraz brak powiadomień o aktualizacjach,,,

a jak wyglądają u ciebie aktualizacje masz z tym jakieś problemy bo wszyscy piszą o braku powiadomień....???

Opublikowano
Przed chwilą, morda19 napisał:

ale chodzi ci o wirusy czy jeśli ktoś fizycznie mi go ukradnie??

Fizycznie. Ale to też zależy od tego kogoś kto ukradnie czy ma takie techniczne zdolności. Większość osób boi się cokolwiek ruszyć, ale cóż, nigdy nie wiadomo...

1 minutę temu, morda19 napisał:

dla mnie jest ważne żeby szybko net chodził ... aplikacja banku działała .. blik itd...  w jakieś gierki pograć ,,, no i żebym mógł go używać jak dysku do kompa....

No to raczej z tym nie będzie problemu.

2 minuty temu, morda19 napisał:

jak wyglądają u ciebie aktualizacje masz z tym jakieś problemy bo wszyscy piszą o braku powiadomień....???

Mi 9T Pro miałem dość krótko, więc ciężko mi się wypowiedzieć, ale generalnie działać działał... Z tymi aktualizacjami to cóż, zależy od konkretnego przypadku. Pewien problem był ostatnio z tym że ludzie nie widzieli w OTA Androida 10 - na to zazwyczaj pomaga ręczne ściągnięcie i wgranie odpowiedniej paczki. No i bugi takie jak niedziałający tryb Pro, ale no coz, to już kwestia oprogramowania - zapewne niedługo to poprawia..

Opublikowano

Jestem na miui polska w wersji beta od lipca i nie miałem większych problemów zwłaszcza że co tydzień wychodzi nowa aktualizacja. Bardzo polecam miui polska.

Opublikowano

a tak czysto teoretycznie jak bym kupił ten telefon i wysłał bym go do serwisu miuipolska żeby wgrali i skonfigurowali zoptymalizowali to jak trzeba żeby była polska wersja i telefon widziały te aktualizacje i żeby się nie blokował po nich to dadzą rade ?? bo widzę ze usługa kosztuje niecałe 100 zł ??? korzystaliście z ich usług....??

Opublikowano

@Orjon chyba tam pracuje. Ja pierwszy raz w życiu robiłem modyfikację telefonu właśnie na k20 pro według instrukcji z miuipolska.pl i kilku poradników na yt. Nie sprawiło mi to żadnych problemów.

• 2 miesiące temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...