Skocz do zawartości
  • 0

Miuipolska Vs Xiaomi.eu - Rom

Pytanie

Opublikowano

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i powoli "łapie" mnie ochota na zakup MI4. Mam pytanie odnośnie romów - czym różni się rom MIUIPolska od tych na xiaomi.eu (poza tym, że ten drugi ma masę języków). Chodzi oczywiście o najnowszą wersję. Kolejne pytanie odnośnie aktualizacji - według poradnika (http://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi/) rom MIUIPolska nie posiada typowych updatów - "MIUIPolska nie posiada automatycznych aktualizacji OTA (over-the-air) i żaden rom nie zostanie pobrany automatycznie. Jednak od MIUI 6 można pobrać nasz rom ręcznie przez Aktualizacje > Menu (3-kropki) > Pobierz rom MIUIPolska". Z kolei troszkę niżej - "Xiaomi z tych sklepów posiadają naszą odmianę systemu MIUI w wersji wielojęzykowej (xiaomi.eu) i z pomocą aplikacji Updater (Aktualizacje) bez problemu zaktualizujemy system do najnowszej wersji MIUIPolska. Sposób ten jest najłatwiejszy i odbywa się jak zwykła aktualizacja tygodniowa." Jak to się więc odbywa? :)

Pozdrawiam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

No dokładnie tak jak jest napisane. Przez aplikację Aktualizacje.

Xiaomi.eu czasem dostaje OTA do nowych wersji ale to nie ma większego znaczenia. Bo MIUIPolska możesz pobrać ze strony lub z opcji Pobierz rom...

Czym się różni?

Zegarki miuipolska, czcionka, poprawki gps, fix w pogodzie na pl, ViperFX, klawiatura xperia, aplikacja MiOpaska (której ma w multi), itp itd.

• 0
Opublikowano

Dobra, wszystko jasne, dzięki za wyjaśnienia. Domyślam się, że ściąga się wtedy cała paczka z romem? Czy flashowanie jej w recovery nie grozi utratą danych i wszystkiego, co jest na telefonie?

• 0
Opublikowano

Ok. Przy okazji założonego tematu zadam ostatnie pytanie. Dużo się słyszy o tym, że Xiaomi wysyła jakieś nasze prywatne dane (smsy, zdjęcia, itp.) do chińskich serwerów. To prawda czy chodzi po prostu o chmurę, a ludzie znaleźli sobie coś do przyczepienia się?

PS. Drogi Acidzie, z Twoich licznych wypowiedzeń zawsze zauważam jakąś nutkę ironii i próby zrobienia z czegoś pośmiewiska. Wykonujesz ogromną pracę, ale jednak mógłbyś być troszkę milszy tym bardziej, że w instrukcji instalacji nie ma nic o tym napisane, a ja dopiero się wdrażam :)

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Dużo się słyszało, było kilka wątków. Bezpodstawne oskarżenia, wyszło na to, że w MIUI V5 u każdego działała chmura, niezależnie czy miało się ją włączoną, czy nie. Teraz jest już ok.

Ja Acida rozumiem, pomaga dziennie setkom osób, a ludzie, którzy zadają beznadziejne pytania, nie przeczytawszy uprzednio podstawowych instrukcji, denerwują.

• 0
Opublikowano

A jak instalujesz aktualizację do Windowsa to formatuje się komputer?

Gdyby instalacja z recovery usuwała dane to byłoby o tym napisane prawda?

A czemu nie jest? Bo gdybym tak napisał to bym musiał pisać każdą inną pierdołę co ludzie się pytali. Instrukcja miałaby dwa metry długości i była zawiła. A tak prowadzi za rączkę. Dlatego pisałem by przeczytać instrukcję - i w domyśle - postępować krok po kroku.

Co do chmury to wysyła tylko to co synchronizuje. Ale nigdy nic nie wiadomo.

• 0
Opublikowano
Bo gdybym tak napisał to bym musiał pisać każdą inną pierdołę co ludzie się pytali. 

Panie Acidu, pan się nie czaruje - ludzie zawsze będą zadawać te same pytania. To nieuniknione choćby nie wiadomo co. Marvinka pisywała instrukcje obsługi do urządzenia posiadającego trzy przyciski, z czego jeden to włącz/wyłącz i z doświadczenia wie, że nie da się, no nie da się i już - zawsze się znajdzie ktoś kto i tak będzie miał wątpliwości.

Tutaj?

• Raz, że to Internety, nie każdy trafia na stronę główną, ale przez Gulgula w jakiś wątek na forum i zwyczajnie nie wie, że tam gdzieś wszystko jest napisane ładnie. A problem jest tu i teraz, odpowiedź z reguły szybsza niż znalezienie właściwego linka.
  • Dwa, że to co dla jednego rozsądne i proste, dla drugiego niejasne i niezrozumiałe. Wy o fastboot, a ktoś nie ogarnia co to właściwie katalog główny Andka, albo o co do ciężkiego pioruna z jakimiś "rootami" chodzi - co to, dendrologia?
  • ....a trzy... My nowe. My pierwszy raz. Trochę jak w kawale o dupczeniu starej ulicznicy. Trochę niezręcznie, trochę strasznie. :eek:

My nie widzimy całej tej roboty włożonej przez wasz zespół w ten polsko-chiński most porozumienia. Na pierwszy rzut oka to my nawet nie ogarniamy, kto do nas mówi, kto on zacz, prócz tego, że jakiś mod czy admin i że to nasze niewinne pytanie to jakiś drażliwy temat zdeczko.

Szkoda nerwować się na nas, my wasze kochane króliczki, które z czasem same się zmienią w duże i puchate, no te no. Duże króliki. ;)

Pozdrawiam!!!

• Like 5
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Zatem ogólnie rzecz biorąc który rom bedzie lepszy ? ten od xiaomi.eu czy czysty miuipolska ?

Edytowane przez enteroff
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...