sarzyk Posted November 19, 2019 Posted November 19, 2019 Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu zauważyłem że odkurzacz bardzo głośno pracuje. Dzwięk jak by silnik głośniej pracował. Wymieniłem filtr, szczotkę główna i ta mniejsza. Pracuje niestety nadal głośno. Czy ktoś ma pomysł gdzie można by było jeszcze coś wyczyścić bo wydaje mi się że to wina jakiegoś zabrudzenia. Może po otwarciu odkurzacza jest jeszcze jakieś newralgiczne miejsce gdzie zbiera się kurz i może powodować głośna praca 6? Dziękuję za wszelkie sugestie.
firefighter Posted January 13, 2020 Posted January 13, 2020 (edited) Podłączam się do tematu, mój od około 2 miesięcy zaczął głośno pracować. Mam wrażenie że to wina napędu głównej szczotki ponieważ po zakończeniu sprzątania sama jazda do docku jest raczej cicha Ktoś poradzi gdzie można ewentualnie dostać napęd szczotki? Edited January 14, 2020 by firefighter
Tatakazika Posted January 3, 2021 Posted January 3, 2021 Szczotka oryginalna czy zamiennik? Na niektórych zamiennikach odkurzacz jest bardzo głośny. Ponowna wymiana na oryginalną rozwiązała problem.
waldek2cc Posted July 10, 2021 Posted July 10, 2021 W szczotce głównej po jednej stronie na osi znajduje się mały metalowy swożeń bez łożyska. Lekko odgiąłem plastikowe zabezpieczenia przed zdjęciem z osi tego małego metalowego wałka, nasmarowałem oś smarem, zamontowałem mały wałek na oś, założyłem zabezpieczenie plastikowe, zamontowałem szczotkę. I cicha praca powróciła. Mały wałek na osi szczotki miał luzy i wpadał w drgania. Na ile czasu wystarczy taka konserwacja - jakość smaru określi. Również wymiana całej szczotki skutkuje cichą pracą. Namierzenie takiego mankamentu poprzedziłem wyjęciem głównego silnika szczotki, stwierdzeniem poprawnej jego pracy. Poprzednie szczotki takiego mankamentu nie miały, pracowały cicho.
Recommended Posts