Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. 

Od jakiegoś czasu zauważyłem że odkurzacz bardzo głośno pracuje. Dzwięk jak by silnik głośniej pracował. Wymieniłem filtr, szczotkę główna i ta mniejsza. Pracuje niestety nadal głośno.

Czy ktoś ma pomysł gdzie można by było jeszcze coś wyczyścić bo wydaje mi się że to wina jakiegoś zabrudzenia.

Może po otwarciu odkurzacza jest jeszcze jakieś newralgiczne miejsce gdzie zbiera się kurz i może powodować głośna praca 6?

Dziękuję za wszelkie sugestie.

• 1 month later...
Posted (edited)

Podłączam się do tematu, mój od około 2 miesięcy zaczął głośno pracować.

Mam wrażenie że to wina napędu głównej szczotki ponieważ po zakończeniu sprzątania sama jazda do docku jest raczej cicha

Ktoś poradzi gdzie można ewentualnie dostać napęd szczotki?

Edited by firefighter
  • 11 months later...
  • 6 months later...
Posted

W szczotce głównej po jednej stronie na osi znajduje się mały metalowy swożeń bez łożyska. Lekko odgiąłem plastikowe zabezpieczenia przed zdjęciem z osi tego małego metalowego wałka, nasmarowałem oś smarem, zamontowałem mały wałek na oś, założyłem zabezpieczenie plastikowe, zamontowałem szczotkę. I cicha praca powróciła. Mały wałek na osi szczotki miał luzy i wpadał w drgania. Na ile czasu wystarczy taka konserwacja - jakość smaru określi. Również wymiana całej szczotki skutkuje cichą pracą. Namierzenie takiego mankamentu poprzedziłem wyjęciem głównego silnika szczotki, stwierdzeniem poprawnej jego pracy. Poprzednie szczotki takiego mankamentu nie miały, pracowały cicho.