Skocz do zawartości

Olbrzymie kłopoty z włączaniem telefonu po flashowaniu MIFlashtool'em

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sflaszowałem tela używając MI Flashtool'a. I TERAZ MAM OLBRZYMIE PROBLEMY Z WŁĄCZANIEM. Znaczy gdy telefon jest całkowicie wyłączony to NIE MOGĘ GO WŁĄCZYĆ PRZYCISKIEM ,,POWER"". Trzymam ,,POWER'' i trzymam i telefon nie reaguje. Nie reaguje też na kombinację ,,POWER" + ,,VOL -'' (fastboot) i ,,POWER'' + ,,VOL +'' (TWRP). Z olbrzymimi kłopotami udało mi się tela włączyć dopiero gdy podłączyłem go do ładowarki. Wtedy też nie chciał zareagować od razu na ,,POWER'' ale w końcu się uruchomił. Po podłączeniu do ładowarki telefon wykrył, że bateria była naładowana w 91% czyli nie jest to problem ze zbyt małym naładowaniem baterii.

Mam więc 2 pytania:

1.  Jak i czy uda mi się to samemu naprawić?
  2.  Jeśli (odpukać) odp. na pkt 1 będzie ,,NIE" to jak wejść w fastboota inaczej niż ,,POWER'' + ,,VOL -"" by jeszcze raz zrobić flashowanie MIfashtool'em i tym frazem zablokować bootloader'a? Pytam o to ponieważ teraz zrobiłem tylko ,,Clean all'' a teraz chcę ,,Clean all and lock'' by przywrócić gwarancję (grzebałem w telu - odblokowałem bootloader'a i zrobiłem root'a by zainstalować od Was MIUI 11) gdyby trzeba było oddać telefon na serwis. 

PS 1. W Miflashtool'u nie było żadnych błędów, wszytsko się uruchomiło po flashowaniu poprawnie. MiFlashtool nie wykrył problemów żadnych, wcale.

PS.2 Nigdy nie miałem takich kłopotów z włączaniem gdy do flashowania używałem TWRP-ka. 

Edytowane przez Konrad1978
Opublikowano

NEZUMI (SMOD) - jakim cudem może być uszkodzony ,,POWER"? Przed flashowaniem MI flashtool'em działał BEZ PROBLEMU. Teraz gdy jest cudem tel włączony to też wyłącza i wyłącza bez problemu (znaczy wygasza ekran i włącza). 

Opublikowano

Nie było precyzyjnie, że uruchomiłeś do systemu, tylko, że załapał ładowarkę... Na jakim sofcie siedzisz, dokładnie, numer...

PS: jeżeli chcesz mnie "zapingować" używaj opcji "@nick" lub cytuj wybrane kawałki tekstu, inaczej nie jestem w stanie pilnować, czy ktoś odpowiedział w temacie, czy też nie...

Opublikowano (edytowane)

NEZUMI (SMOD) - jestem szarym userem zarówno telefonu jak i Internetu, no więc proszę mów do mnie prostym językiem. Co to znaczy ,,zapingować" i jak używać tej opcji ,,@nick"? To po pierwsze. 

Po drugie: Co to znaczy, że ,,nie było precyzyjnie, że uruchomiłeś do systemu, tylko, że załapał ładowarkę"? Jeśli chodzi o MIflashtool'a to tak jak trzeba tel siedział podpięty cały czas kablem USB do kompa aż się pojawił ten kreator MIUI 10. Dopiero wtedy tela odłączyłem od kompa. 

Soft mam taki: MIUI Global 10.3.2 | Wersja stabilna 10.3.2.0 (ODAMIXM). Brałem ją stąd: https://bigota.d.miui.com/V10.3.2.0.ODAMIXM/rosy_global_images_V10.3.2.0.ODAMIXM_20190705.0000.00_8.1_global_b39fe69fc3.tgz (ten link podał mi MROSI, czyli jeden z Waszej Ekipy, na PW). 

Opublikowano
8 minut temu, Konrad1978 napisał:

Co to znaczy ,,zapingować" i jak używać tej opcji ,,@nick"? To po pierwsze. 

Wpisujesz np. @Nezumi (nick wybierasz z listy, która się pojawia automatycznie po wpisaniu kilku liter) lub zaznaczasz kawałek tekstu myszką i klikasz malutkie okienko, które się pojawia automatycznie przy zaznaczaniu "Cytowanie selektywne"...

10 minut temu, Konrad1978 napisał:

Dopiero wtedy tela odłączyłem od kompa. 

nie ważne... Masz najnowszy soft, jedyne co możesz zrobić bez wyłączania fona powerem, to spróbować zainstalować paczkę z softem ponownie... Paczkę pobierasz z http://c.mi.com/oc/miuidownload/index. Ewentualnie zaryzykować i wyłączyć fona i próbować wejść w Fastboot, jak już Ci fastboota załapie, to przez adb już zainstalujesz TWRP i będzie sporo łatwiej cokolwiek potem ogarniać...

Opublikowano

NEZUMI (SMOD) - OK. ściągnąłem paczkę. No i co dalej? Jak bez wchodzenia w te tryby fastboot lub TWRP ją zainstalować (jednak boję się wyłączyć tela skoro się włączył i działa)?  .

Opublikowano (edytowane)

NEZUMI (SMOD) - tak zrobię. No ale boję się spróbować wyłączyć tela po zainstalowaniu ta metodą. Bo może się nie włączy lub cały czas będą takie problemy? Naprawdę nie ma sposobu na wejście w FASTBOOT bez ,,POWER" + ,,VOL -"? Najbardziej by mi odpowiadało sflashowanie MIflashtool'em ale tym razem z opcją ,,Clean all and lock" by móc oddać na serwis i by mi to wszystko w ramach gwarancji ponaprawiali. 

A co myślisz o tej apce ze sklepu Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lotej.bootrecovery ? Na skrinach jest opcja uruchomienia w FASTBOOT. Spróbować?