Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi Mi A3 czy Mi 9 SE?

Pytanie

Opublikowano

Witam, zastanawiam się na zakupem swojego pierwszego telefonu marki Xiaomi i wybór padł na A3 lub 9 SE. Jako że nigdy nie miałem telefonu od Xiaomi mam kilka pytań. 

1. Oprogramowanie w Mi 9 SE jest aktualizowane z poziomu telefonu? Bo niektórzy wgrywają sami, są różne wersje itp i zbytnio tego nie ogarniam. 

2. Jak długo orientacyjnie Mi 9 SE będzie wspierane aktualizacjami androida, nakładki producenta i łatkami bezpieczeństwa? 

3. Dużo jest błędów w tłumaczeniu nakładki od Xiaomi? 

4. Jak to jest z tymi reklamami w menu itp? Można wyłączyć?

5. Jak dużo jest zainstalowanych aplikacji producenta i czy można je usuwać bez grzebania w plikach systemu?

Ogólnie najbardziej zależy mi na tym aby telefonu nie został zapomniany po pół roku czy roku. I pod tym względem wygrywa Mi A3 bo ma gwarantowane aktualizacje przez wiele miesięcy, no ale cena podobna do Mi 9 SE który jest zdecydowanie lepszy pod względem parametrów. Dodam tylko że nie jestem telefonowym graczem i aparat nie ma dla mnie znaczenia (ledwo kilka zdj w tygodniu). 

Dzięki za pomoc! :) 

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Lecąc po kolei... W temacie "pod spodem" o następcy Mi4, kolega dał linka na 9SE w X-komie w dobrej cenie. 

Ad. 1:  soft może się aktualizować "automagicznie" jeżeli wyrazisz taką wolę. 

Ad. 2: tego nie wie nikt... Ale te 2 lata to raczej na pewno... 

Ad. 3: przez kilka lat nie znalazłem żadnego... Ale też po prawdziwe nie szukałem specjalnie... 

Ad. 4: można.. Ale nie do końca bez "zagrzebania"... Nie są jakoś specjalnie namolne i jak nie zwracasz uwagi to nie przeszkadzają - słowa mojej Ślubnej... Bo nie daje mi w swoim sprzęcie zagrzebać ;-)

Ad. 5: są aplikacje Xiaomi, ale po prawdzie, to jak poznałem ich przydatność, to poinstalowałem na telefonach z czystym andkiem, bo tam ich brakowało. Są bezpośrednio związane z MIUI jaoo cześć "nakładki"... Np.  galeria, menadżer plików i jeszcze kilka innych typu skaner ;-). 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
21 godzin temu, pattro napisał:

Witam, zastanawiam się na zakupem swojego pierwszego telefonu marki Xiaomi i wybór padł na A3 lub 9 SE. 
[...]

Przed zakupem, sugerowalbym udac sie do jakiegos sklepu, emarketu itp i wziac oba w rece. Podstawowym zarzutem dla Mi A3 jest niska rozdzielczosc ekranu, czy bedzie to stanowic dla ciebie jakis problem, najlatwiej przekonac sie na wlasne oczy. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Pobawiłem się jednym i drugim i no widać różnice w rozdzielczości ekranu ale nie jest aż tak strasznie że nie da się używać Mi A3. :D

No i mam dylemat bo i jeden i drugi jest fajny, nakładka Xiaomi nie przeszkadza. 

Tylko najważniejsze jest dla mnie wsparcie aktualizacjami systemu i bezpieczeństwa i tu chyba wygrywa Mi A3. 

Jak to było z poprzednimi flagowcami od Xiaomi? I jak jest obecnie z 9 SE? Dostaje aktualizacje bezpieczeńsywa co miesiąc? Dostaje różne poprawki systemu i nakładki?