Skocz do zawartości

Telefon nie "udostepnia" danych o sieci po podlaczeniu bt do radia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Zostałem zmuszony do przesiadki na andro...ida. Niestety na wstępie pojawił sie problem. Telefon łączy sie z bt w samochodzie i da sie odebrać polaczenie, niestety wykonać juz nie. Doszedłem do wniosku ze problemem jest to, ze telefon nie udostępnia danych o zasięgu do modułu bt w samochodzie. książka działa, da sie wybrać ale nawet po ręcznym wyborze numeru funkcja voice w samochodzie krzyczy ze brak zasięgu! Ten oczywiście jest na telefonie. Jeśli w radiu widoczny juz i sparowany telefon dam "polacz" na chwile na radiu wyskakuje ikonka zasięgu i wszystko działa do pierwszego wyboru telefonu głosowo. Potem znika ikonka zasięgu i musze za każdym razem działać jak powyzej. Po zakończeniu odebranego polaczenia voice za każdym razem krzyczy ze brak zasiegu. Po połączeniu lumi ikony zasięgu sa caly czas na radiu jak tylko sie polaczy i nie ma problemów z niczym. W sparowanym urządzeniu ustawiam udostępnianie tak samo na obu telefonach ale tylko lumia działa. Telefony podłączałem osobno i na różne sposoby.  Ponadto gdy przez androida prowadzę rozmowę juz jakimś cudem to wyłączenie radia powoduje jej przerwanie. Na windowsie przechodzi z automatu na głośnik telefonu.

Telefon wykorzystuje do pracy i jest mi niezbędny w aucie ale irytacja sięga zenitu bo nie po to mam te funkcje w samochodzie, żeby utrudniać sobie życie i trzymać go podpartego ramieniem w aucie.

Nie jestem znawca androidowych telefonów wiec może to jakaś błahostka... Proszę o pomoc.

Nie ukrywam że wolałbym pozostać przy windowsie ale siłą zostałem zmuszony do androida gdzie nawet klawiatura jest nie do przeżycia...przyzwyczajenia robią swoje :) ale na szczęście 95% korzystania z telefonu to polaczenia.

Telefon to xiaomi mi 9, global z salonu mi, miui 10. 

auto to mondeo 2009, radio sony + modul bt novero/nokia

próbowałem różnymi aplikacjami ale nic z tego. W telefonie tez nie widzę żadnych ustawień do bt zeby udostępniać inne dane poza kontaktami i polaczeniami ( to co z automatu przy parowaniu telefonu z bt) 

Edytowane przez WP10
Opublikowano

Nikt nie wie co może być problemem?

Reset do fabrycznych ustawień, jakaś auto aktualizacja systemu i instalacja jednej przymusowej aplikacji. Nagle żyło wszystko. Działał by, wybieranie itd. 

Stwierdziłem że nic nie ustawiam, nic nie ruszam, nawet dzwonków nie zmieniam. Działało jeden dzień. Na drugi dzień wsiadam do auta i dokładnie ten sam problem. Restet telefonu. Tym razem nawet nie wgrywalem aplikacji przymusowej. Nie działa. Telefon na Windowsie który już był rozparowany znów sparowałem i działa bez zająknięcia. 

Opublikowano

Doszedłem do tego że launcher jakikolwiek inny niż fabryczny miui uwala bt. Przez ostatnie kilka dni telefon przeszedł kilkadziesiąt resetów. Za każdym razem robiłem różne opcje, w końcu zacząłem pisać na kartce żeby się nie pogubić. Sumarum jest takie że jeśli chce zainstalować iuruchomie jakikolwiek launcher to pojawia się problem z bt. Nie ważne czy potem odinstaluje w, wyczyszcze dane itp. Tylko reset i używanie skopanej nakladki. Pytanie czy aktualizację coś naprawia, czy tylko utrata gwarancji i zmiana romu... Chyba że w takim launcherze trzeba jeszcze coś odblokować bo te uprawnienia i to wszystko to czarna magia.

Jednak po kolejnych 10 latach próba używania telefonu z Androidem okazuje się dnem i totalna porażką tego systemu. Niby tyle możliwości dostosowania a jednak okazuje się że nic to nie warte. 

Opublikowano

Mój mi9 z Oplem z 2016r (fabryczne radio) oraz radiem JVC w skodzie (zmieniane) działa perfekt. Łącznie z muzyką. Wybieranie głosowe wywołuje dobrze na JVC, a na oplu nie mam tej opcji w radiu mimo, że guzik jest na kierownicy (na szczęście opel jest żony). Opel znowu miał problem z Huaweiem na androidzie 8.0 gdyż trzeba było aplikację specjalną która imitowała książkę telefoniczną jak w nokii starej. Każdy telefon coś ma skopane i każde radio faworyzuje jakąś firmę mimo, że powinno trzymać się wszystko pewnych standardów.

Opublikowano

A mojej Żony Peugeot nie ma jak dotychczas problemu z żadnym andkowym telefonem... Aktualnie ma 3 Xiaomi zapisane.... I tylko trzeba mu pokazywać z którym ma się parować...

Opublikowano

Jak pisałem wyżej to jednak wina launchera innego niż systemowy. 

Co oznacza dla mnie tym samym że xiaomi spartolilo to. Bez żadnych nakładek działa wszystko. Jednak totalnie mi nie pasuje takie menu i chciałbym zainstalować np. Launcher 10. Dla mnie to jest dużo prostsze po wielu latach z Windowsem na telefonie. 

Nie wiem czy czekać na aktualizację czy jakiś inny Rom wgrywać. Może jakiś sposób jest na to żeby inny launcher niż systemowy działał? Bo nie istotne czy to nova czy launcher 10, czy jakikolwiek inny. Po instalacji innego launchera i nawet włączeniu kilku uprawnień o jakie wola launcher, bt i tak przestaje działać. 

Jeśli ktoś skłonny prosiłbym protestować inne launcher i funkcje bt. Ostrzegam że może to grozić resetem telefonu żeby wróciło do normy wszystko. 

Opublikowano

Ja używam z oplem ale trochę starszym ZB z 2006, wszystko działa. Służbowy mam auris z 2019 i wszystko działa. Launcher mam oczywiście inny.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jaka wersja? Global, eu czy muiu polska? Czy jakaś inna jeszcze Może tu jest przyczyna? Łączysz się przez jakaś aplikacje czy normalnie przez sparowanie? Jaki launcher? I czy jakieś dodatkowe ustawienia/uprawnienia?

Może być jeszcze tak że moduł w aucie wymaga info od zasięgu w fordzie czego nie robią moduły w innych autach. W prawdzie w xfie ten sam problem mam ale to na podzespołach forda więc pewnie ta sama przyczyna.

Zaczynam się zastanawiać czy nie dać na gwarancję w takim razie 

A dziś jeszcze doszła aplikacja np DJ loop po instalacji której to samo się podziało. 

Z racji że dziś pootwierane wszystko jadę to g... na gwarancję dać niech on dochodzą co jest nie tak. 

Edytowane przez WP10
Opublikowano

Mam to samo w lagunie 3 z radiem R-Link.

Mogę wybierać jedynie na telefonie numery bo jak wybieram w r linku krzyczy " brak usługi "

Rozwiązałem problem - przełożyłem kartę SIM do drugiego slotu :) 100% poprawy

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka