Jump to content

Redmi 4 PRO nie potrafi samodzielnie odnaleźć zasięgu

tojapiotrek

Recommended Posts

Redmi 4 PRO po zgubieniu zasięgu nie potrafi sam połączyć się ponownie z siecią. Muszę przełączyć wtedy "Preferowany tryb sieci (2G/3G/LTE)" i zazwyczaj od razu łączy się z siecią. Co ciekawe z czasem zauważyłem że nawet samo włączenie "danych mobilnych" powoduje odzyskanie zasięgu, tak jakby dane mobilne wymuszały odświeżenie sieci.

Próbowałem już wielu sposobów:

1. gwarancja - odesłali z informacją że niby został wymiony moduł GSM, u nich na teście wszstko ok a u mnie nadal ten sam problem.

2. ustawianie APN - żadnego rezultatu

3. wgranie MIUIPolska - poprawa widoczna, jednak nadal często gubi zasięg.

4. Wgranie MIUI Global przez MiFlash - pogorszenie sytuacji. W miejscach gdzie nie gubiłem zasięgu na polskim miui tam gubię teraz na GLOBALU i na odwrót, czyli soft ewidentnie jakiś wpływ na ten zasięg ma.

5. Flashowanie modemu plikiem NON-HLOS.bin, czego efekt był następujący i niepowodzący:

zasieg.thumb.jpg.242c929a6dade457a7816dd894e94566.jpg

Czy ma ktoś jeszcze jakieś pole manewru? Czy może to być wina sprzętowa, skoro telefon odzyskuje zasięg po software'owym wymuszeniu?

Dziwny problem mam też z autoobracaniem ekranu, i też wiele osób na forum to miało: po uruchomieniu telefonu autoobracanie działa prawidłowo bez żadnego problemu za każdym razem, jednak po upływie około dnia nie działa w ogóle i trzeba ponownie uruchomić telefon. Więc chyba nie jest to wina sprzętowa tylko software'owa.

Edited by tojapiotrek