rsky Opublikowano 24 Grudnia 2014 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Czy ktoś wie jak rozwiązać problem normalniejszej daty w otrzymywanych wiadomościach SMS (gdy używa się MIUI v5) ? Opis problemu: MIUI v5 na Redmi 1S. Wchodząc w otrzymane SMSy i wybierając dany SMS lub grupę SMSów nad treścią SMSa widać datę, ale dlaczego MIUI narzuca tylko datę w formacie: MIESIĄC/DZIEŃ/ROK, np. 12/24/2014 ? Czy można to gdzieś zmienić lub wymusić normalniejszy format np. ROK/MIESIĄC/DZIEŃ ? W ustawieniach SMS nie znalazłem nic, co mogłoby to zmienić (jedynie jest tylko możliwość zmiany na czas otrzymania lub wysłania SMSa). W ustawieniach smartfona w zakładce SYSTEM po wybraniu "Data i czas" --> "Wybierz format daty" --> wybieram format 2014.12.31 (czyli rrrr.mm.dd), ale mimo to dalej w SMSach data jest wg formatu miesiąc/dzień/rok. W tym dziwnym formacie ni jak nie można się połapać, który SMS jest z jakiej daty. Kto normalnie myślący najpierw przy szukaniu bierze pod uwagę najpierw miesiąc, potem dzień, a potem rok ? Czy ktoś wie jak to zmienić na normalny logiczny dla nas format daty (rok/miesiąc/dzień lub dzień/miesiąc/rok) ?
Stachura5 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Opublikowano 24 Grudnia 2014 MIUI jest chińskie a oni mają tam tak ustawiona datę więc się nie dziw
kendi Opublikowano 24 Grudnia 2014 Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Ja mam w redmi normalnie na romie Ultimate. Masz napewno miui polska? Edytowane 24 Grudnia 2014 przez kendi
rsky Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2014 Mam na pewno MIUI Polska v5 (45.0.0). Sprawdzałem na innych telefonach w rodzinie (LG, Sony), tam ustawienia regionalne są na: dzień/miesiąc/rok i tak to widać na tamtych smartfonach w wiadomościach SMS. U mnie ustawienia regionalne są takie: miesiąc/dzień/rok, nawet jak wybiorę inne ustawienia (nie regionalne) na np. rok/miesiąc/dzień lub dzień/miesiąc/rok, to i tak w wiadomościach SMS mam miesiąc/dzień/rok. Myślę, że problem tkwi gdzieś w pliku konfiguracyjnym na "linuxie" MIUI, może ktoś wie, w którym ?
Acid Opublikowano 24 Grudnia 2014 Opublikowano 24 Grudnia 2014 eh zostaw temat. Nie pamiętam dokładnie jak w v5 ale w v6 to siedzi w smali czyli w zdekodowanej aplikacji Mms.apk. Nie zmienisz tego sam. W v6 mamy poprawnie to miejsce, aczkolwiek nie powiem dlaczego kolega wyżej ma dobrze a tu na MIUIPolska 45 masz źle bo nie kojarzę bym w v5 o tym zapomniał.
rsky Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2014 Dzięki za info. Poczekam więc cierpliwie do MIUI v6 dla Redmi 1s. Generalnie problem nie taki poważny, tylko trudno o zmianę przyzwyczajeń z normalnych-polskich na anglosaskie (gdy chodzi o pierwsze spojrzenie na spis wiadomości SMS).
Rekomendowane odpowiedzi