Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś wie jak rozwiązać problem normalniejszej daty w otrzymywanych wiadomościach SMS (gdy używa się MIUI v5) ?

Opis problemu:

MIUI v5 na Redmi 1S. Wchodząc w otrzymane SMSy i wybierając dany SMS lub grupę SMSów nad treścią SMSa widać datę, ale dlaczego MIUI narzuca tylko datę w formacie: MIESIĄC/DZIEŃ/ROK, np. 12/24/2014 ?

Czy można to gdzieś zmienić lub wymusić normalniejszy format np. ROK/MIESIĄC/DZIEŃ ?

W ustawieniach SMS nie znalazłem nic, co mogłoby to zmienić (jedynie jest tylko możliwość zmiany na czas otrzymania lub wysłania SMSa).

W ustawieniach smartfona w zakładce SYSTEM po wybraniu "Data i czas" --> "Wybierz format daty" --> wybieram format 2014.12.31 (czyli rrrr.mm.dd), ale mimo to dalej w SMSach data jest wg formatu miesiąc/dzień/rok. W tym dziwnym formacie ni jak nie można się połapać, który SMS jest z jakiej daty. Kto normalnie myślący najpierw przy szukaniu bierze pod uwagę najpierw miesiąc, potem dzień, a potem rok ?

Czy ktoś wie jak to zmienić na normalny logiczny dla nas format daty (rok/miesiąc/dzień lub dzień/miesiąc/rok) ?

Opublikowano

Mam na pewno MIUI Polska v5 (45.0.0). Sprawdzałem na innych telefonach w rodzinie (LG, Sony), tam ustawienia regionalne są na: dzień/miesiąc/rok i tak to widać na tamtych smartfonach w wiadomościach SMS. U mnie ustawienia regionalne są takie: miesiąc/dzień/rok, nawet jak wybiorę inne ustawienia (nie regionalne) na np. rok/miesiąc/dzień lub dzień/miesiąc/rok, to i tak w wiadomościach SMS mam miesiąc/dzień/rok.

Myślę, że problem tkwi gdzieś w pliku konfiguracyjnym na "linuxie" MIUI, może ktoś wie, w którym ?

Opublikowano

eh zostaw temat. Nie pamiętam dokładnie jak w v5 ale w v6 to siedzi w smali czyli w zdekodowanej aplikacji Mms.apk.

Nie zmienisz tego sam. W v6 mamy poprawnie to miejsce, aczkolwiek nie powiem dlaczego kolega wyżej ma dobrze a tu na MIUIPolska 45 masz źle bo nie kojarzę bym w v5 o tym zapomniał.

Opublikowano

Dzięki za info. Poczekam więc cierpliwie do MIUI v6 dla Redmi 1s. Generalnie problem nie taki poważny, tylko trudno o zmianę przyzwyczajeń z normalnych-polskich na anglosaskie (gdy chodzi o pierwsze spojrzenie na spis wiadomości SMS).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...