marus1991 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć, Od dwóch lat mam Xiaomi Mi 5. Przedwczoraj bardzo zaczęła mi się nagrzewać bateria i lekko się uwypukliła. W dodatku, bardzo szybko spadał poziom baterii, średnio 25% przez okres 30 minut. Poszedłem do serwisu, bateria została wymieniona na nową (już drugi raz, bo rok temu też wymieniałem baterię). Mimo tego, telefon znowu się nagrzewa, a żywotność nowej baterii również pozostawiała wiele do życzenia. Dodam, że bateria jest oryginalna. Zainstalowałem antywirusa, który wykrył dwa problemy. Włączone debugowanie USB oraz możliwość instalowania aplikacji z nieznanego źródła. Kiedyś faktycznie zainstalowałem aplikację, która nie pochodziła ze sklepu play. Usunąłem tę aplikację. Następnie, przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych. Problem dalej istnieje - bateria co prawda już się nie nagrzewa, ale szybko się wyładowuje, a telefon wyłącza się, kiedy bateria osiągnie poziom 19%. Jak myślicie, co może być przyczyną powyższych problemów z baterią i jak je rozwiązać? Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez marus1991
marcin Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Nie napisałeś jaki system masz na telefonie. Obstawiałbym problem z oprogramowaniem tzn. jakaś aplikacja drenuje baterię, bo utrata 25% przez 30 min. to nie jest normalne (chyba że się gra w jakąś zaawansowaną graficznie grę itp.) Podejrzewam że masz zainstalowany jakiś lewy system tzn. przerobiony -> do przeczytania https://miuipolska.pl/instalacja-micenter/
Nezumi Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 21 godzin temu, marus1991 napisał: kiedy bateria osiągnie poziom 19% Spróbuj flashować system jeżeli masz odblokowany BL. Poradniki na forum... Ale mnie to wygląda na uszkodzoną baterię (nie ważne, że "oryginalna"... prawdopodobnie jest to bateria z jakiegoś rozbitka i też już swoje mogła przejść).
marcin Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Możliwe również jakieś zwarcie na płycie głównej które powoduje że bateria szybko wysiada. Zanieś telefon do jakiegoś dobrego serwisu GSM i powiedz o co chodzi. Ale wydaje mi się że MI5 raczej do utylizacji (oby nie).
Rekomendowane odpowiedzi