Skocz do zawartości

Mini MOD - większe zdjęcie dzwoniącego, wcięcie, pasek nawigacji, regulacja jasności

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Uniwersalna paczka poprawek dla modeli MI8  (PRO, EE) i androida Pie. Nie testowałem na SE, jak ktoś sprawdzi to dopiszę ten model. Zawiera:

- poprawiona regulacja jasności (inne poziomy i jaśniej przy braku oświetlenia);

- aplikacja do ustawiania wysokości paska nawigacji z ustawionym domyślnie paskiem na 36dp;

- usunięte zbędne usługi Xiaomi;

- dodany NachoNotch w wersji PL (proponowane ustawienia w przypadku używania gestów: góra 89, dół 118, zaokrąglenia 18)

- delikatna poprawka tłumaczenia restartu telefonu;

- avatar dzwoniącego znacznie powiększony zamiast małego kółka.

Link:

MI8_PRO_EE_9.1.24_mod_V2.zip

Wersja bez zmian avatara dzwoniącego (gdyby odbieranie połączeń nie działało poprawnie ):

MI8_PRO_EE_9.1.24_mod_V2_old_InCall.zip

UWAGA, poprawki dostosowane do romów xiaomi.eu (miuipolska.pl) i do androida Pie. Nie ma żadnej gwarancji działania na innych oraz na Oreo.

Edytowane przez sp4ubw
Aktualizacja linków
Opublikowano (edytowane)

Witam. Czy mogę wgrać ten mod, gdy mam już wgrany ten? :
Głównie chodzi mi o poprawę automatycznej jasności. Działa ona zbyt agresywnie (zbyt przyciemnia i zbyt rozjaśnia), w dodatku jest upośledzona w stosunku do samsunga, gdzie mogę ustawić automatyczną jasność, ale dodatkowo sterować intensywnością regulacji. Da się wprowadzić coś takiego na Mi8?

Edytowane przez Erill
Opublikowano

Witam

Jak to jest z tą regulacją jasności? Zainstalowałem mod, bo wkurzała mnie i ta z Global i z MIUI Polska, ale po instalacji mam jeszcze ciemniejszy ekran, niż miałem. Nie da się zrobić tego w jakiś sposób, żeby użytkownik sam mógł dobrać preferencje, albo telefon uczył się zmian? Najbardziej podobało mi się to w Redmi Note 4, tam paskiem jasności zmieniało się tylko zakres pracy czujnika, później miałem Redmi Note 5 i w nim było już gorzej, bo pamiętał ustawienie, ale do restartu. W Mi8, który powinien być dużo lepszy, automatyczna jasność to porażka...

Opublikowano

Można to zmieniać według własnych upodobań:

Aby dodać własną regulację należy zmienić (lub dodać, jeśli ich nie ma) wpisy w pliku "theme_values.xml", który należy dodać tutaj: "system\media\theme\default\framework-res", gdzie framework-res to plik zip, w którym należy umieścić plik "theme_values.xml".

Gotowy plik z przykładowymi wartościami:

<?xml version='1.0' encoding='utf-8' standalone='yes' ?>
<MIUI_Theme_Values>
<dimen name="navigation_bar_height">36.0dip</dimen>
<dimen name="navigation_bar_height_landscape">36.0dip</dimen>
    <integer name="config_screenBrightnessSettingMinimum">1</integer>
    <integer name="config_screenBrightnessDim">11</integer>
    <integer name="config_screenBrightnessDark">1</integer>
    <integer name="config_brightness_ramp_rate_slow">100</integer>
    <integer-array name="config_autoBrightnessLevels">
        <item>12</item>
        <item>80</item>
        <item>150</item>
        <item>350</item>
        <item>1500</item>
        <item>3500</item>
        <item>7000</item>
        </integer-array>	
    <integer-array name="config_autoBrightnessLcdBacklightValues">
        <item>25</item>
        <item>30</item>
        <item>40</item>
        <item>60</item>
        <item>95</item>
        <item>160</item>
        <item>200</item>
        <item>255</item>
     </integer-array>	
    <integer name="config_autoBrightnessBrighteningLightDebounce">1000</integer>
    <integer name="config_autoBrightnessDarkeningLightDebounce">1500</integer>		
</MIUI_Theme_Values>

W linku gotowy plik do TWRP, w którym można zmieniać dowolnie jasność i po zmianach flashować w TWRP

Brightness.zip

Opublikowano

Plik z fixa jasności z poziomami:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<MIUI_Theme_Values>
        <item>1</item><item>2</item><item>3</item><item>5</item><item>7</item><item>9</item><item>11</item><item>13</item><item>15</item><item>17</item><item>21</item><item>26</item><item>30</item><item>40</item><item>83</item><item>104</item><item>200</item><item>400</item><item>500</item><item>600</item><item>700</item><item>800</item><item>1000</item><item>1200</item><item>1500</item><item>1800</item><item>2000</item><item>2165</item><item>2680</item><item>3000</item><item>3540</item><item>4000</item>    </integer-array>
        <item>110</item><item>120</item><item>130</item><item>140</item><item>150</item><item>160</item><item>180</item><item>200</item><item>220</item><item>240</item><item>260</item><item>280</item><item>300</item><item>320</item><item>350</item><item>400</item><item>500</item><item>600</item><item>700</item><item>800</item><item>850</item><item>900</item><item>1000</item><item>1200</item><item>1400</item><item>1700</item><item>2000</item><item>2100</item><item>2320</item><item>2880</item><item>3200</item><item>3840</item><item>4095</item>    </integer-array>
</MIUI_Theme_Values>

Gdyby ktoś potrzebował, jak widać dużo więcej poziomów niż standardowo. 

Opublikowano

Dasz radę chociaż z grubsza opisać, które zmienne czego się tyczą? Zależy mi np na ustawieniu minimalnego poziomu, poniżej którego automat nie zejdzie. Chodzi o to?:

<integer name="config_screenBrightnessSettingMinimum">1</integer>
    <integer name="config_screenBrightnessDim">11</integer>
    <integer name="config_screenBrightnessDark">1</integer>

Jaki jest zakres tych zmiennych? Czym różni się minimum, dim i dark?

Do czego jest?:

"config_autoBrightnessLevels"

a do czego?:

"config_autoBrightnessLcdBacklightValues"
Opublikowano

Można też umieścić wartość w luksach na pasku jasności, jeszcze wygodniej przy dobieraniu wartości. Z XDA to wcześniej brałem, dokładnie z tego tematu :)

Zanim zaczniesz testować sprawdź pliki, które tutaj masz - oba są dobre i w żadnym nie schodzi w ciemności jasność do końca. W pierwszym masz lekko niżej i potem mniej płynna regulacja od połowy jasności w górę. W drugim masz wyższą jasność w ciemności i potem płynne dobieranie jak coraz jaśniej. Osobiście siedzę na pierwszym i jest idealnie, ale drugi też testowałem i tez jest świetny.

Poprawki są tak dobre, że w końcu można zapomnieć, że xiomi to zepsuło.

Na zrzucie testy pliku drugiego (z wieloma poziomami):

642c5ee4318e.png

Opublikowano (edytowane)

Też się bawię i po ...nastu próbach zrobiłem to:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<MIUI_Theme_Values>
        <item>1</item>
	<item>2</item>
	<item>3</item>
	<item>5</item>
	<item>7</item>
	<item>9</item>
	<item>11</item>
	<item>13</item>
	<item>15</item>
	<item>17</item>
	<item>21</item>
	<item>26</item>
	<item>30</item>
	<item>40</item>
	<item>83</item>
	<item>104</item>
	<item>200</item>
	<item>400</item>
	<item>500</item>
	<item>600</item>
	<item>700</item>
	<item>800</item>
	<item>1000</item>
	<item>1200</item>
	<item>1500</item>
	<item>1800</item>
	<item>2000</item>
	<item>2165</item>
	<item>2680</item>
	<item>3000</item>
	<item>3540</item>
	<item>4000</item>    </integer-array>
        <item>70</item>
	<item>80</item>
	<item>100</item>
	<item>120</item>
	<item>130</item>
	<item>140</item>
	<item>145</item>
	<item>150</item>
	<item>155</item>
	<item>160</item>
	<item>175</item>
	<item>190</item>
	<item>200</item>
	<item>210</item>
	<item>220</item>
	<item>230</item>
	<item>240</item>
	<item>250</item>
	<item>275</item>
	<item>300</item>
	<item>312</item>
	<item>325</item>
	<item>350</item>
	<item>400</item>
	<item>450</item>
	<item>475</item>
	<item>500</item>
	<item>525</item>
	<item>580</item>
	<item>720</item>
	<item>800</item>
	<item>960</item>
	<item>1023</item>    </integer-array>
</MIUI_Theme_Values>

Wartości z moda sp4ubw podzielone przez 4 i zmodyfikowany początek skali. 

Dodam jeszcze, że MI8 ma 1024 poziomy jasności, a np Redmi Note 5, którego też mam pod ręką właśnie 4096.

Na razie będę testować i zobaczymy :) Jest już dobrze, bo nie jest ciemno po wybudzeniu tel.

Wgl jak włączyłeś widoczność luxów na pasku?

Edytowane przez robert000
Opublikowano

To ja dopytam. Chcąc mieć troszkę jaśniejsze podświetlenie w ciemności i jednocześnie trochę ciemniejsze w "jasnym oświetleniu" (uważam, że za jasno się rozświetla co zjada niepotrzebnie baterię w zwyczajnych sytuacjach), to który plik mam wgrać? Wersję 1 czy 2?

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...