VanBruggen

Spuchnięta bateria, uceglony telefon

Recommended Posts

Kilka dni temu w moim niespełna 3-letnim Redmi Note 2 Prime spuchła bateria. Zamówiłem nową.

Ta spuchnięta nadal działała, więc kontynuowałem korzystanie. Akurat oglądałem YT, kiedy nagle telefon się wyłączył i nie chciał na powrót uruchomić. Od razu mi zatrybiło, że to bateria, więc ją wyciągnąłem, a smartfona (bez baterii) podłączyłem do prądu. Niestety tylko mi wibrował jak przy bootloopie i nic się nie wyświetlało, toteż olałem sprawę i czekałem na nową baterię.

Dzisiaj przyszła, więc zgodnie z instrukcją, włożyłem do telefonu i odpaliłem. Normalnie wyświetla się logo "Mi.com", a pod spodem logo Androida z tymi migającymi kropkami. Niestety, po chwili logo Andka znika, zostaje samo "Mi.com" i nic już dalej się nie dzieje. Wygląda na uceglony. Próbowałem odpalać bez karty SD i kart SIM, ale nic to nie dawało.

Do recovery wchodzi za to normalnie.

W aplikacji z pamięci wewnętrznej mam bardzo ważne dane biznesowe i zależy mi w zasadzie jedynie na odzyskaniu i odtworzeniu ich.

Lecieć z tym do serwisu, czy da się to jakoś ogarnąć samemu?

Edited by VanBruggen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko włącz jeszcze raz i zostaw na minimum 10 minut albo nawet dłużej. Może to być opisany na forum problem z Google tego telefonu. jeśli się w końcu uruchomi to trzeba wgrać fix.zip lub Rom z Fixem, ale o tym poczytaj na forum powodzenia i cierpliwości...

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, VanBruggen napisał:

@fancik

Dzięki. W którym temacie poczytać o fix.zip?

RN2P błąd instalacji YouTube, Gmail i Google apps w Play Store

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok ,ale  twój telefon się w końcu włączył ?....bo ja tez nie miałem wcześniej z żadnych problemów.

Zaczęło się , że telefon się nagle wyłączył i i myślałem że padł , bo nie chciał się włączyć tzn. normalnie.Dopiero później załapałem ze coś nie tak i włączył się po kilkunastu minutach.

To był początek problemów , ale jeśli u ciebie jest ok to się cieszę.........:)

Edited by fancik
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@fancik

Ogromnie Ci dziękuję, bo zaczekałem te 10 minut i system wstał! Oczywiście od razu rzuciłem się przekopiować newralgiczne dane xD To było jeszcze bez SD i SIMów.

Później wyłączyłem, wsadziłem wszelkie karty i znowu bootował się 10 minut, ale też zadziałał. Boję się teraz testować, jak zachowa się przy kolejnym restarcie, bo potrzebuję na jakiś czas działającego telefonu xP Ale jutro postaram się dać znać, bo to, co się dzieje jest co najmniej ciekawe.

Może faktycznie będę musiał po raz pierwszy w życiu zmierzyć się z custom ROMami. Cóż... i tak miałem w końcu wgrać sobie roota, więc czas najwyższy ¯\_(ツ)_/¯

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now