Kacper Skrzypek Posted December 13, 2018 Posted December 13, 2018 Niewiele osób wie, iż Mi-Recovery posiada możliwość wgrywania softu innego niż nasz obecnie posiadany (mówię tu tylko o Globalu/China). Jest to przydatne w sytuacji, gdy nasz bootloader jest zablokowany, a telefon uruchamia się tylko do loga Mi lub do recovery właśnie - lub po prostu, gdy nie mamy możliwości wgrania softu w zaden inny sposób (fastboot/EDL/SPFlashTool). Tą furtkę wykorzystał autor narzędzia XiaoMiTool, który stworzył prostą modyfikację oryginalnego ADB umożliwiającą wykonywanie w Mi-Recovery następujących operacji: wyczyszczenia danych na urządzeniu, instalacji softu właśnie. Przed użyciem tego narzędzia na komputerze musimy oczywiście mieć paczkę softu, który chcemy zainstalować - tylko Global bądź China. Innych narzędzie nie zainstaluje. Oraz, oczywiście, stockowe recovery od Xiaomi - narzędzie nie działa z TWRP. Jak użyć tego narzędzia? Ściągamy je z oficjalnej witryny: http://www.xiaomitool.com/adb. Rozpakowujemy paczkę. Uruchamiamy telefon w trybie recovery (kombinacja klawiszy POWER + GŁOŚNOŚĆ+) i wybieramy ostatnią opcję "Connect to MiAssistant". Na telefonie będziemy mieć taki ekran. Podpinamy telefon do komputera. Przeciągamy paczkę z ROMem na ikonę XiaomiADB. Instalacja rozpocznie się automatycznie, jeśli to tylko będzie możliwe* Jeśli chcemy zainstalować ROM, nazwijmy to, "ręcznie", uruchamiamy wiersz poleceń w katalogu gdzie mamy XiaomiADB i wpisujemy: xiaomiadb sideload_miui <filename> Instalacja ruszy* To tyle, po instalacji telefon prawdopodobnie uruchomi się automatycznie - jeśli nie, trzeba długo przytrzymać POWER. * narzędzie komunikuje się za każdym razem z serwerami MIUI, by sprawdzić, czy takową wersję możemy w ogóle zainstalować. Jeśli nie uda się mu zweryfikować, czy wersja jest prawidłowa, instalacja nie zostanie uruchomiona. Dlatego do działania narzędzia niezbędne jest połączenie z Internetem. Generalnie zasada działania tego narzędzia jest podobna do MiPCSuite, tyle że jest ono po angielsku, co ułatwia sprawę (gdyż MiPCSuite jest po chińsku). 3 1
Recommended Posts