Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Mam Mi5, już ponad 2 lata, ale jakiś czas temu telefon przestał się ładować. Podłączałem różne ładowarki, różne kable w różne gniazdka - ogólnie próbowałem wielu kombinacji, ale nic nie przyniosło skutku. Wymieniłem gniazdo ładowania, co też nie rozwiązało problemu. Odkryłem jednak, że telefon ładuje się poprawnie przy użyciu ładowarki samochodowej.
Co w takim razie jest nie tak z telefonem? Może ktoś z was miał taki problem i się z nim uporał? Może macie jakieś pomysły? Szukałem odpowiedzi w internecie, ale ludzie, którzy mieli podobny problem w telefonach innych marek zwykle korzystali z wadliwych kabli czy ładowarek. Czytałem też, że czasem problemy z ładowaniem powoduje dioda zenera, ale nie chcę działać pochopnie wymieniając ją czy wyłamując. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za odpowiedzi w temacie.

Posted

Napisz jakimi próbowałeś ;)
Możliwe, że rzeczywiście coś się "skaszaniło"... jaką ładowarką samochodową ładujesz?
Może Twoja Mi5 lubi tylko niski prąd ładowania, czyli to nie problem z gniazdem.

Posted (edited)
Dnia 27.11.2018 o 06:43, K4r0lSz napisał:

Napisz jakimi próbowałeś ;)
Możliwe, że rzeczywiście coś się "skaszaniło"... jaką ładowarką samochodową ładujesz?
Może Twoja Mi5 lubi tylko niski prąd ładowania, czyli to nie problem z gniazdem.

Próbowałem fabryczną z zestawu, potem kupiłem drugą taką samą - bez rezultatu. Samochodową mam Blitzwolf z QC. 
Wszystko działało w 100% i ładował się normalnie, mam telefon od nowości. Na pewno nie jest to problem z gniazdem bo wymieniłem je, ale dalej jest to samo.

Dnia 27.11.2018 o 06:56, dzidexx napisał:

Połączenie fon-pc kablem działa poprawnie?

Tak, połączenie z komputerem działa

Edited by tetris
Posted

@tetrisDlatego obstawiałbym coś "za gniazdem", czyli jakiś układ elektroniczny.
Ja mam BlitzWolf'a gniazdowego, i widzę, że z Mi5 "rozmawia" inaczej niż fabryczne ładowarka, stąd może też dlatego ładuje w samochodzie, bo "obchodzi problem" w układzie elektronicznym, który blokuje ładowanie z fabrycznej ładowarki.