Skocz do zawartości

Przesiadka z stable na developer rom a backup/recovery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Jestem nowy, kupiłem xiaomi note 5 z stabilną wersją miui 10.0.2.0 na androidzie 8.1. Istnieje na tym sofcie tutaj błąd z kodekiem bluetooth opisywanym na wielu oficjalnych i nieoficjalnych forach w tym XDA i zgłąszany do dev xiaomi.eu. Najprawd. ten błąd został załatany przed chwilą w wersjach niestabilnych 8.11.X xiaomi.eu z androidem 9 beta i być może w wersjach 8.11.X miuipolska.  Napewno błąd pochodzi w implementacjach xiaomi bo nie występuje na androidze 8.1 i 9 w romach konkurencji:  Resurrection REmix, LineageOS, Pixel Experience.

Mam odblokowany bootloader, jak przesiąść się z wersji stabilnej na niestabilną i zachować swoje ustawienia i aplikacje? Chcę rozpatrzyć 2 przypadki i bardzo chętnie zostałbym tylko na miuipolska: Jaka jest procedura z backupem i przywracaniem z TWRP w przypadku:

a) z stable miui polska na dev miui polska

b) z stable miui polska na dev miui.eu. Tu zablokuje się bootloader i trzeba będzie ew. ponownie zgłaszać chęć odblokowania na przyszłość?

Edytowane przez punisher
Opublikowano

Nie ten dział... ;)

1. MIUIPolska i Xiaomi.eu to to samo od dwóch lat. Przejście z Stable na Dev nie spowoduje utraty danych. Po prostu instalujesz ROM przez TWRP tak jak zwykłą aktualizację bez wipe. Stable MIUIPolska = Stable Xiaomi.eu, tak samo jak Dev.

I aby wyprowadzić Cię z błędu, poinformuję - nie ma Androida 9 MIUI dla Redmi Note 5. Nadal jest on na 8.1.

Opublikowano

Jeśli nie ten dział, proszę przenieś do właściwego, bo przekopałem forum i nie znalazłęm prostej odpowiedzi dlatego napisałem. 

Ok, czy w całej procedurze mam martwić się o Antiroll back (ARB) które ma wyjątkowo Redmi Note 5 Pro czy MI6X? Dziękuję za wyjaśnienie. Zatem różnica jest przy przejściu na wersję GLOBAL

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...