Skocz do zawartości
  • 0

SMS-y z mBanku

latet

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Do tej pory nie miałem pod MIUI problemów z otrzymywaniem SMS-ów z mBanku (tzn. zdarzały się, ale bardzo sporadycznie).

Dziś coś się zmieniło - może mBank coś zmienił w strukturze sms-ów, ale już kilka prób wykonałem w ciągu ostatniej godziny i nie doszedł do mnie ani jeden!

Istotne: od 10.X mam ten sam ROM (4.10.10) i na pewno działały w tym czasie, choćby jeszcze wczoraj.

Może ktoś wie, co jest grane albo może zrobić test, czy zadziała?

Dzięki.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Niczego nie zmieniałem w ustawieniach firewalla, poza tym do zablokowanych przez firewall SMS- ow można się dokopać, właśnie w zakładkach tego firewalla. A tam pusto ...

• 0
Opublikowano

Wyłącz firewall i spróbuj przy wyłączonym, pozwoli to wykluczyć problemy z firewallem.

Być może problem leży po stronie banku.

Na próbę można przełożyć SIM do innego telefonu i sprawdzić, czy wina nie leży po ich stronie.

• 0
Opublikowano

Już wiem, że to nie problem z bankiem. Okazuje, że nie dochodzą do mnie od wczoraj żadne SMS-y, także od normalnych ludzie z książki kontaktów.

--- edit ---

Przed chwila wszystkie zaległo do mnie doszły. Stało się to jakieś 15 min po wyłączeniu FW, a więc trudno powiedzieć, czy to jakiś problem z siecią (t-mobile) czy z FW. Potestuje wieczorem na spokojnie, na razie mi do szczęścia wystarcza, że doszły (zarówno bankowe, jak i od ludzi).

• 0
Opublikowano

Problem był po stronie banku przed południem też nie mogłem wykonać przelewów. Mam lumie 930, teraz już wszystko działa. Ja nie dostałem bankowych do teraz a próbowałem kilka razy.

• 0
Opublikowano

Czym jest FW? Tryb samolotowy? Ja czasami restartuje telefon i też pomaga. Fakt ze tryb samolotowy szybciej naprawia problem, ale lubię też czasem odmulić fona

• 0
Opublikowano (edytowane)

FW = firewall, czyli - w przypadku MIUI - moduł filtrujący niepożądane połączenia i SMS-y. Fakt, że nazwę mu dali lekko chybioną. Podobno to on jest winny problemom z dochodzeniem SMS-ów z banków.

O ile czegoś nie mylę, to w MIUI5 FW miał też ciekawą opcję blokowania reklam w aplikacjach, np. w darmowych grach. W MIUI6 nie widzę tej opcji nigdzie.

Restart systemu to generalnie "zdrowa" rzecz. Ja to robię nawykowo zwykle raz na dobę i gorąco polecam.

Edytowane przez latet
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...