Jump to content
  • 0

Wybór pierwszego Xiaomi z normalną baterią.

martin87

Question

Który z tych modeli jest najbardziej opłacalny i przyszłościowy? Byle by miał 4000mAh lub wyżej, wsparcie dla B20 i dobrze jakby łatwo było go zrootować. Tel tylko pod sms i GPS, to procesor nie jest mega istotny, byle był energiooszczędny, bo czas na baterii ma najwyższy priorytet, zwłaszcza że we wszystkich jest niewymienna. Tel powinien starczyć na 4-5 lat. Budżet do 700zł (+/- 50zł)

Redmi 4x (tu ceny zauważalnie skoczyły do góry)

Redmi Note 4/Note 4 Pro (nie wiem czym się różnią)

Redmi Note 4x nie ma chyba wsparcia dla B20

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0
22 godziny temu, martin87 napisał:

Który z tych modeli jest najbardziej opłacalny i przyszłościowy? Byle by miał 4000mAh lub wyżej, wsparcie dla B20 i dobrze jakby łatwo było go zrootować. Tel tylko pod sms i GPS, to procesor nie jest mega istotny, byle był energiooszczędny, bo czas na baterii ma najwyższy priorytet, zwłaszcza że we wszystkich jest niewymienna. Tel powinien starczyć na 4-5 lat. Budżet do 700zł (+/- 50zł)

Redmi 4x (tu ceny zauważalnie skoczyły do góry)

Redmi Note 4/Note 4 Pro (nie wiem czym się różnią)

Redmi Note 4x nie ma chyba wsparcia dla B20

Żaden.

Dozbieraj do redmi note 5. 
Wszystkie te telefony to 1.5 roczne dziadki. Nie dostana już androida 8, chyba że na innych romach niż bezpośrednio od xiaomi, czy miuipolska. 
Dwa, żaden z tych telefonów nie starczy ci na 4 lata, skąd ten pomysł? To nie sa czasy noki 3310, ani nawet nexus 4. Obecnie po około 2latach telefon przestaje być sprawny. Pada bateria, a po takim czasie ciężko znaleźć sesnowne zamienniki (bo o oryginale zapomnij), procesor może się jeszcze trzymać, ale podzespoły zaczynają wykazywać już ślady dużego zużycia. 
Do tego dochodzi kompatybilność softu, pojawiją się appki które z jakiegoś powodu nie bedą działać itd...

• 0
On 7/16/2018 at 8:21 AM, dzidexx said:

W Sferis po rejestracji(bonus 10 zł)

https://www.sferis.pl/smartfon-xiaomi-redmi-note-4-gps-lte-bluetooth-wifi-dualsim-64gb-android-60-zloty-p518625

Lub

https://www.sferis.pl/smartfon-xiaomi-redmi-note-4-gps-lte-bluetooth-wifi-dualsim-32gb-android-60-zloty-p517155

Waluty poszły w górę, ciężko taniej znaleźć. 

Baterię da się wymienić(samodzielnie również) i nie spotkałem wytrzymującej 4-5 lat. Zapomnij o mocnych ładowarkach jeśli chcesz ± 3 lata a w samochodzie nie ładuj/mocuj w nasłonecznionym miejscu.

Gdzieś ktoś mi w komentarzach wpisał, że ten model ma niezbyt stabilny GPS, problemy z łączeniem, stabilnością, to ten model odpuściłem na rzecz Redmi 4x i ten praktycznie idealny, poza tym że bateria nadal niewymienna.

W obu modelach baterię można wymienić serwisowo, ale w żeby ją podmieniać np. w lesie to już mało wygodne. Redmi 4x chwalą raczej za baterię, choć mocno zdrożał. A też nie jest za duży tak jak Redmi 5 Plus.

On 7/17/2018 at 6:29 AM, PurpleHaze said:

Żaden.

Dozbieraj do redmi note 5. 
Wszystkie te telefony to 1.5 roczne dziadki. Nie dostana już androida 8, chyba że na innych romach niż bezpośrednio od xiaomi, czy miuipolska. 
Dwa, żaden z tych telefonów nie starczy ci na 4 lata, skąd ten pomysł? To nie sa czasy noki 3310, ani nawet nexus 4. Obecnie po około 2latach telefon przestaje być sprawny. Pada bateria, a po takim czasie ciężko znaleźć sesnowne zamienniki (bo o oryginale zapomnij), procesor może się jeszcze trzymać, ale podzespoły zaczynają wykazywać już ślady dużego zużycia. 
Do tego dochodzi kompatybilność softu, pojawiją się appki które z jakiegoś powodu nie bedą działać itd...

Baterie można na zapas wcześniej kupić teraz jak są łatwo dostępne i tanie, te oryginalne. Sama wersja Androida nie jest istotna, tel nie będzie pod gry, a pod komunikację tel/sms/komunikatory/gps. Jeśli Android 6/7 nie jest pod tym względem gorszy od Androida 5 (Samsung G360F) to nie powinno być żadnych problemów. Nie wiem po jakim czasie wsparcie jest zawieszane, na Androidzie 5 w zasadzie wszystko działa. Redmi 5 Plus jest zbyt wielki, nieporęczny, w finale niewygodny i łatwiej upuścić.