Jump to content

Odcisk palca przestał działać

Awos

Recommended Posts

Witam. Otóż od wczoraj wieczora czytnik linii papilarnych przestał "czytać" mój palce i nie odblokowywał telefonu, a jedynie go wybudzał. W aparacie też spełniał swoją funkcję i robił zdjęcia po przyłożeniu palca do czytnika. Niestety od dzisiaj rana czytnik ani nie wybudza telefonu, ani też nie robi już zdjęć. 

System widzi jako tako czytnik. W ustawieniach mam możliwość dodania odcisków palców(brak interakcji, nie skanuje mojego palca) i zarządzania nimi. 

Co zrobiłem: 
- zrestartowałem telefon
- wyłączyłem i włączyłem
- wyczyściłem skaner
- wykonałem ponownie aktualizację systemu
- rzuciłem telefonem o poduszkę(tak wiem - niezbyt mądrę) 
- wszedłem na diagnostykę i przeszedł niepozytywnie test:

Cytat

"sensor model: searchf
fail"

- wyciągnąłem kartę SD licząc że może ona spowodowała jakiś błąd

Info, które może się przydać: 
- android 7.0
- miui global 9.5|stabilna   9.5.11.0(NCFMIFA)
- kupiony został niecały rok temu w sieciowym i znanym sklepie RTV
- przy włączniku jakiś czas temu pojawiło się wygięcie blachy, a sama obudowa dzisiaj jak próbowałem po dociskać zaczęła jakimś cudem odchodzić(?), że byłbym jestem w stanie otworzyć obudowę(powstała luka między którą mogę wsadzić paznokieć)

pod hasłem zrestartowałem telefon miałem na myśli sam restart(nie wiem czy w telefonie jest różnica pomiędzy włączeniem i wyłączeniem systemu, a jego zrestartowaniem) 
Ale tak przywróciłem ustawienia fabryczne i dostałem aktualizację do miui 9.6, ale nadal nic czytnik nie reaguje. Chyba zostawię to serwisowi, żeby mi to zrobili, a w razie czego mam aliexpress i możliwość kupiena nowego skanera xd

Edit: Niekatulane, zalałem go. Można zamknąć...

Edited by Awos