RebelX Opublikowano 7 Marca 2018 Opublikowano 7 Marca 2018 Cześć, Mój telefon z racji usterki leżał rozładowany całkowicie do 0% przez ponad miesiąc. Chcę sprawdzić jakimś testem jaka jest rzeczywista pojemność baterii. Czy istnieje soft na który przy 100% naładowaniu aku zacznie rozładowywać baterie i zapisywać wszystko w logu aby na koniec gdy telefon się rozładuje móc odczytać ile mAh oddała bateria? Fajnie by było gdyby można było zrobić to też w drugą stronę - bateria ma 1% a program mierzy przyjęta liczbę mAh aż do pełnego naładowania. Ktoś jest w stanie pomóc?
RebelX Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Opublikowano 7 Marca 2018 Mam taki miernik jednak nie oddaje on do końca realiów, w końcu przechodzi przez niego prąd o napięciu 5,12V i różnym natężeniu. Bateria ma inne napięcie niż 5V więc po drodze musi być przetwornica step-down. Chyba że wiesz ile % tego co pokaże miernik to faktycznie wrzucone mAh.
RebelX Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Opublikowano 7 Marca 2018 Tak wiem, też mam miernik który podaje czas, napięcie, prąd i na tej podstawie liczy mAh. Żadna ładowarka nie podaje Ci czystego 5V (sprawdziłem właśnie miernikiem), natężenie prądu też jest bardzo zmienne i waha się od 400mA po 1,9A. Nadal tłumaczę że ten miernik oblicza to mnożąc napięcie * natężenie w danej jednostce czasu co nie przekłada się bezpośrednio na ilość wpompowanych Ah w aku telefonu ponieważ po drodze jest przetwornica obniżająca napięcie do tego które jest potrzebne baterii. Zapewne jeśli miernik wykaże że wepchnął 3800mAh to w rzeczywistości bateria pochłonęła mniej ponieważ po drodze część ładunku elektrycznego została przez przetwornice przerobiona w energie cieplną. Pytanie jaki % należy wyciągnąć z pomiaru aby mniej więcej oddało to faktyczną ilość wpompowanych Ah w baterie.
Rekomendowane odpowiedzi