klex995 Opublikowano 28 Listopada 2017 Opublikowano 28 Listopada 2017 Czy jest jakiś sposób aby odzyskać dane po formacie? Mi6 odblokowana i na pokładzie najnowsze miuipolska. Jeśli takowy poradnik istnieje, a go przeoczyłem proszę o podesłanie linka. Pozdrawiam
piskor Opublikowano 28 Listopada 2017 Opublikowano 28 Listopada 2017 Z poziomu recovery zrzut partycji /data do image za pomocą komendy Linuxowej dd Zamontowanie tego obrazu pod linuxem na pc i odzysk danych
kamillm Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 @klex995 jeśli nie wykonałeś backupu danych to odzyskanie danych będzie graniczyło z cudem.
piskor Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 Przy odblokowanym BL i z custom recovery jedyna szansa to próba odzysku z image partycji /data 1
klex995 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Opublikowano 29 Listopada 2017 Szukałem dużo i nie wiem jak zacząć. Jak mogę w twrp zrzucic obraz partycji /data?
piskor Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 Najlepiej działałoby Ci się podłączając telefon do PC i działając z poziomu adb shell. W terminalu TWRP zamęczyłbyś się. Zaopatrz się w minibal adb, np stąd https://androidfilehost.com/?fid=745425885120698566 i zainstaluj na PC Sprawdź, czy Ci wykrywa podłączony telefon komendą: adb devices Jeśli telefon będzie widoczny, to trzeba będzie później wejść w shell komendą: abd shell i potem sprawdzić, jaki punkt montowania odpowiada partycji /data np. tak: mount | grep data Jak już będziesz miał punkt montowania, coś w tym stylu: /dev/block/bootdevice/by-name/userdata on /data type ext4 ... to później trzeba będzie tą partycję odmontować umount /data i zrzucić do pliku na karcie pamięci dd if=/dev/block/bootdevice/by-name/userdata of=/sdcard1/backup-data.img Teraz piszę z pamięci i coś mogłem przekręcić a dziś już niestety muszę odpaść, bo jutro wstaję z rana. Postaram się coś dokładniej naskrobać w ciągu dnia, jak sam odpalę telefon w TWRP 1
klex995 Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Opublikowano 30 Listopada 2017 Dobra teraz już rozumiem wszystko. Dzięki wielkie za wskazówki jak wrócę do domu to postaram się coś podziałać.
klex995 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Nie wiem co robię źle ale za każdym razem gdy wpisuje umount to wyskakuje mi komunikat że nie znaleziono /etc/fstab (umount: bad /etc/fstab: no such file or directory)
piskor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 To prościej będzie z poziomu TWRP > Mount i odznacz Data 1
klex995 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Z poziomu telefonu odznaczam data i co dalej bo nie widzę żadnej opcji chyba że jestem jakiś ułomny
piskor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Jak odznaczyłeś Data w TWRP > Mount, to odmontowałeś ten filesystem i już możesz wykonać zrzut partycji do image 1
klex995 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ah... Przy każdej lokalizacji którą wpisuje po "of" wyświetla mi się błąd że nie znaleziono takiej lokalizacji, chyba że pisze złą lokalizacje. sdcard1 chyba odpada skoro nie ma możliwości użycia jej w telefonie. Już nie mam pomysłu co mam wpisać tam
piskor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Masz włożoną kartę sd do tefonu? Jeśli tak, to spróbuj w adb shell komendy: mount | grep sdcard Sam nie mogę na razie tego zweryfikować, nie mam kabla USB, żeby podłączyc fona do PC 1
klex995 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 No właśnie w mi6 nie ma możliwości włożenia karty sd
piskor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 A to inna para kalosze. Trzeba będzie inaczej do tego podejść. Daj mi chwile. Znajdę jakiś tutorial Tu na przykład jest opis robienia backupu przez wifi na PC > https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1818321 Sam tego nigdy nie robiłem 1
klex995 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 No okej. Może łatwiejsza wersja. Biorę kabel z usb-c na usb podłączam pendrive i na niego zgrywam. Coś takiego ma prawo działać?
piskor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Obojętnie, gdzie zapiszesz image. Ważne, żeby później dało się go zamontować i przeanalizować narzędziami do odzysku 1
klex995 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 No tak to wiem tylko problem z tym zapisem. Bezpośrednio na komputerze nie da rady go zapisać co nie?
piskor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Da się według przepisu z tutka z xda, 2-3 posty wcześniej 1
klex995 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Dobra teraz rozumiem. Będę próbować. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam 1
Dawid.M Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Wykonałem zrzut bloków przez adb komendą dd całej pamięci wewnętrznej ok. 120 Gb. Obrazy sda - sdf. Ustawiłem Ubuntu na maszynie wirtualnej. Jak mogę zamontować obraz partycji na linuksie korzystając z terminala? Sprawdziłem, że jest to partycja dosowa mbr (w sumie to nie wiem dlaczego nie ext4). jak to przykładowo wyglądałoby dla obrazu sda.bin ? Z góry dziękuję za pomoc. Dawid On 28.11.2017 at 10:55 PM, piskor said: Z poziomu recovery zrzut partycji /data do image za pomocą komendy Linuxowej dd Zamontowanie tego obrazu pod linuxem na pc i odzysk danych
Rekomendowane odpowiedzi