Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest jakiś sposób aby odzyskać dane po formacie? Mi6 odblokowana i na pokładzie najnowsze miuipolska. Jeśli takowy poradnik istnieje, a go przeoczyłem proszę o podesłanie linka. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Najlepiej działałoby Ci się podłączając telefon do PC i działając z poziomu adb shell. W terminalu TWRP zamęczyłbyś się.

Zaopatrz się w minibal adb, np stąd https://androidfilehost.com/?fid=745425885120698566 i zainstaluj na PC

Sprawdź, czy Ci wykrywa podłączony telefon komendą:

adb devices

Jeśli telefon będzie widoczny, to trzeba będzie później wejść w shell komendą:

abd shell

i potem sprawdzić,  jaki punkt montowania odpowiada partycji /data np. tak:

mount | grep data

Jak już będziesz miał punkt montowania, coś w tym stylu:

/dev/block/bootdevice/by-name/userdata on /data type ext4 ...

to później trzeba będzie tą partycję odmontować

umount /data

i zrzucić do pliku na karcie pamięci

dd if=/dev/block/bootdevice/by-name/userdata of=/sdcard1/backup-data.img

Teraz piszę z pamięci i coś mogłem przekręcić a dziś już niestety muszę odpaść, bo jutro wstaję z rana.

Postaram się coś dokładniej naskrobać w ciągu dnia, jak sam odpalę telefon w TWRP

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem co robię źle ale za każdym razem gdy wpisuje umount to wyskakuje mi komunikat że nie znaleziono /etc/fstab (umount: bad /etc/fstab: no such file or directory) 

image.png

Opublikowano

Ah... Przy każdej lokalizacji którą wpisuje po "of" wyświetla mi się błąd że nie znaleziono takiej lokalizacji, chyba że pisze złą lokalizacje. sdcard1 chyba odpada skoro nie ma możliwości użycia jej w telefonie. Już nie mam pomysłu co mam wpisać tam

Opublikowano

Masz włożoną kartę sd do tefonu?

Jeśli tak, to spróbuj w adb shell komendy:

mount | grep sdcard

Sam nie mogę na razie tego zweryfikować, nie mam kabla USB, żeby podłączyc fona do PC

• Like 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Wykonałem zrzut bloków przez adb komendą dd całej pamięci wewnętrznej ok. 120 Gb. Obrazy sda - sdf.

Ustawiłem Ubuntu na maszynie wirtualnej. Jak mogę zamontować obraz partycji na linuksie korzystając z terminala?

Sprawdziłem, że jest to partycja dosowa mbr (w sumie to nie wiem dlaczego nie ext4).

jak to przykładowo wyglądałoby dla obrazu sda.bin ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Dawid

On 28.11.2017 at 10:55 PM, piskor said:

Z poziomu recovery zrzut partycji /data do image za pomocą komendy Linuxowej dd

Zamontowanie tego obrazu pod linuxem na pc i odzysk danych

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...