Jump to content

Smart Home Xiaomi w integracji z innymi systemami smart home; pytania odnośnie programowania scen i pytania techniczne

Michex
 Share

Recommended Posts

Witam,

Bardzo zaciekawił mnie temat systemu alarmowego firmy Xiaomi z uwagi na cenę i możliwości ale czy istnieje możliwość sparowania tego z urządzeniami firmy Sonoff,  Broadlink i Amazon Alexa??

Czy istnieje jakaś aplikacja która by te 3 systemy zintegrowała w jeden aby można było zarządzać jednym pulpitem a nie kilkoma osobnymi aplikacjami?? 

Czy istnieje możliwość zarządzania elementami systemu Xiaomi przez komendy głosowe Alexy??

W planach mam np takie sceny  - czy są realne do wykonania ??

- po wejściu do mieszkania(czujnik drzwi) i kliknięciu w przycisk (np od oswietlenia lub pilot Xiaomi) to  zapala się światło w korytarzu na np kilka minut i uruchamia się system audio którym steruje Broadlink a jeśli się nie kliknie wówczas aktywuje się kamera z nagrywaniem i otrzymuję powiadomienie na telefon o naruszeniu i podgląd z kamery;

- jako że posiadam piec wszystkopalny i nie mam nad nim żadnej kontroli to chciałbym podłączyć w piwnicy czujnik ognia/dymu oraz dwa czujniki temperatury, jeden na wlocie a drugi na wylocie wody z powiadomieniem alarmowym o temperaturze za niskiej lub za wysokiej. Cudem by było zsynchronizować czujnik pokojowy ze sterowaniem pompy wody c.o. i/lub powietrzem do pieca. 

Co do czujników temperatury to czy ktoś sprawdzał co się dzieje po przekroczeniu 60st C czyli max temperaturze wg producenta??

Jaki realny zasięg mają elementy systemu Xiaomi ?? 

Pozdrawiam

Michał

Po pierwsze - czujniki temperatury od xiaomi nie nadają się do monitorowania temperatury w układzie CO. Czujnik jest w plastikowej obudowie i bez rozebrania go na pewno nie będziesz mieć prawidłowych odczytów. Demontaż czujnika też nie daje gwarancji, że uda się go zamontować w układzie CO.
Jeśli chcesz sterować piecem to rozwiązaniem będzie raspberry pi i jakieś oprogramowanie. Wiem że open hub daje takie możliwości.

Po drugie - nie ma możliwości bezpośredniego zintegrowania ficzerów różnych producentów. Także nie uda Ci się połączyć ze sobą np.broadlinka z xiaomi. Da się to zrobić za pomocą np. Home Assistant, który obsługuje te urządzenia, a także Alexa i Google Assistant.
BTW Google Assistant i Alexa potrafią natywnie zarządzać żarówkami yeelight ale niczym więcej od xiaomi.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka