Skocz do zawartości
  • 0

Dylematy przed zakupem

Pytanie

Opublikowano

Dzien dobry.

Od kilku dni mam w koszyku na ali 4x od Goldway'a:

https://www.aliexpress.com/store/product/Global-Version-Original-Xiaomi-Redmi-4X-Pro-Mobile-Phone-4-X-3GB-RAM-32GB-Snapdragon-435/311331_32810910620.html?spm=2114.12010615.0.0.q7NHZt

Tak przeczesuje forum w poszukiwaniu informacji, jakie niespodzianki mnie moga z urzadzeniem spotkac i zdurnialem do reszty....

B20, ROM Eu, ROM Global, ROM pl,  Multi-language ROM, oficjalne, nieoficjalne....

Jakby co, to idea roota, ROM-ow, bootloaderow nie jest mi obca.

Jezeli zakupilbym w/w egzemplaz, to od razu musialbym zmieniac soft w tel, bo costam nie dziala, czy po prostu bawicie sie w to, bo to jest zabawne i tyle, a do zmainy softu sam dojrzeje, choc nie jest "obowiazkowa"?

Tak samo z tymm MIUI, dzial na forum opisuje z jakimi problememi borykaja sie uzytkownicy, a jak dobrze kumam jest to tylko nakladka na andkam, taka sama jak: next, nova launcher itp.

Osobiscie od lat uzywam nexta i pewnie na tym tel. tez by wyladowal, wiec bolaczki MIUI mnie nie dotycza. Chyba.

Takie watpiwosci mna targaja, wiec jakby ktos z forumowiczow mogl sie do nich odniesc i podzielic wiedza bylbym wdzieczny, a Goldway bogatszy o kilka groszy ;)

Dziekuje i pozdrawiam.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Opublikowano
18 minut temu, ciastomir napisał:

Takie watpiwosci mna targaja, wiec jakby ktos z forumowiczow mogl sie do nich odniesc i podzielic wiedza bylbym wdzieczny, a Goldway bogatszy o kilka groszy ;)

MIUI to może i nakładka, ale jednak bliżej jej systemowi.

Co zaś do błędów - jeśli zainstalujesz MIUI Polska/EU, nie doświadczysz ich raczej. Większość błędów, jeśli nie wszystkie, dotyczą telefonów z zainstalowanymi, śmieciowymi systemami, naszpikowanymi nie wiadomo czym. Kupowanymi głównie na Aliexpress. Golday-a to też dotyczy. Niewiele lepszy jest tak naprawdę ROM globalny.

W zasadzie, jak widzę, to już jesteś negatywnie nastawiony, mimo, że nawet nie miałeś jeszcze z MIUI do czynienia. Po co więc interesujesz się MIUI...?

BTW. Na przyszłość radzę używać wyszukiwarki i zakładać wątki w ostateczności i w odpowiednich działach, a nie gdzie popadnie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie, dlaczego negatywnie?

Pytam, bo lubie wiedziec.

Piszesz o instalacji MIUI polska/EU, myslisz o ROMie  xiaomi.ue z ta nakladka? Czy o samej nakladce, bo taka tez mozna zainstalowac, chocby na moim HTC.

Czym sie rozni zintegrowanie MIUI z andkiem, od integrsacji HTC Sense z tym systemem?

HTC mozna uzywac, nie uzywajac Sense. Podejzewalem, ze z XIAOMI jest tak samo. Osobiscie jestem zwolennikiem metody Motoroli. instalujas goly system i robcie sobie z nim co chcecie. No chyba ze cos sie zmienilo.

Telefon podoba mi sie ze wzgledu na stosunek mozliwosci do ceny, a nie z powodu nakladki graficznej na system.

Urzadzenie ktore mnie interesuje, ma zainstalowanego Globala z dzialajacymi aktualizacjami (tak przynajmniej jest napisane), uznalem ze to chyba dobrze, a pytam dlatego, ze moze doswiadczreni uzytkownicy doradza natychmiastowa zmaine softu na inny, bo...

A, ze zly dzial na forum. No zdaza sie. Nastepnym razem to sie nie powtorzy.

Dziekuje i nadal czekam na porady wszelakie.

Edytowane przez ciastomir
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, ciastomir napisał:

Nie, dlaczego negatywnie?

To zaprzeczenie jedynie potwierdza moją tezę. Tym bardziej wpis, na temat Motoroli. Telefonu z czystym Androidem.

Dość dodać, że istnieją tzw. custom ROMy dla urządzeń Xiaomi. choćby Cyanogen Mod czy Lineage, które są zbliżone do czystego Androida.

ROM MIUI to nie nakładka. Nakładkę można doinstalować ze sklepu Play. Może zapoznaj się najpierw z Forum, z poszczególnymi działami, z wpisami na miuipolska.pl, a potem zadawaj pytania. Jeśli Cię to interesuje, to od tego powinieneś zacząć. Nie zaś od założenia wątku w kilkanaście minut po rejestracji i czekanie na to, aż ktoś coś poda na tacy... Żeby nie był " Dziekuje i nadal czekam na porady wszelakie. " mówi wszystko.

BTW. Jestem miłośnikiem poprawnej polszczyzny. Jeśli widzę - piszę otwarcie - zestawienie baboli ortograficznych typu "No zdaza sie" (zdarza się, pisze się przez "rz") a za chwilę nieudolne próby "blyśnięcia" w postaci słowa "wszelakie"... Daj sobie sposób z kombinowaniem. Pisz prostymi zdaniami i zdaj się na korektę przeglądarki...

• 0
Opublikowano

Naprawde slowo "wszelakie" jest wedlug Ciebie, az tak wyjatkowe, ze uzywanie go uznales za probe zablysniecia? Przykro mi.

Trafil mi sie jakis moderator z elektroda.pl chyba

Przegladam forum od dluzszego czasu, zanim sie zdecydowalem na konkretny model i zanim sie zarejestrowalem. Wiedzy jest tu niemalo, ale z kazdym przeczytanym postem, metlik wiekszy, bo jasnych odpowiedzi malo kto udziela. *patrz wyzej.

Zawarlem  w pytaniu wszystkie watpliwosci, liczac na merytoryczna dyskusje, a skonczylo sie na polajankach ortograficznych. Moze jakis inny forumowicz je rozwieje .

Dziekuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...