Skocz do zawartości

Instalacja miui.eu/pl - czarny ekran

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Wczoraj odebralem mi5 z gearbest. Za pomoca adb sprawdzilem, ze bootloader jest odblokowany. Zainstalowalem wszystko zgodnie z instrukcja:

https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/

Flashowanie poszlo bez problemu, ale telefon nie uruchomil sie. Teraz wg adb bootloader jest zablokowany. Telefon wlacza sie tylko w fastboot.

Co dalej?

p.s. szukalem tematow podobnych, ale nie znalazlem odpowiedzi :/

Opublikowano

Cóż winne w tej sytuacji są dwie strony: sklep oczywiście bo widać wgrali scrackowany bootloader i Ty bo uwierzyłeś, że telefon może przyjść z odblokowanym. Trzeba raz na zawsze zapamiętać regułę: bootloadera odblokowuje się samodzielnie w mi Unlock tool lub w MiCenter gdzie robi się to oficjalną metodą z kontem Xiaomi użytkownika.

Teraz masz problem. Polecam spróbować komendy: fastboot oem unlock I jak powie OK to wgrać rom Global 8.1.2 przez MiFlash. Ale to pewnie nie przejdzie więcej lepiej z trybu EDL wgrać rom Global i na nim odblokować bootloader by wgrać MIUIPolska.

Opublikowano (edytowane)

Miales racje: fastboot oem unlock - failed

fastboot oem edl - okay

Ale telefon pozostaje czarny... powinien sie wlaczyc w tryb download?

W miedzyczasie dostalem program do odblokowania telefonu z oficjalnej strony. Czy lepiej teraz sprobowac odblokowac telefon i jeszcze raz flashowac wg pierwszej instrukcji?

Dalem ciala... nie przypisalem telefonu do konta wiec i tak go nie odblokuje oficjalnie :/

Edytowane przez rhar
Opublikowano

Najpierw flash global przez MiFlash w trybie edl, tak jak Ci Acid pisał. Potem sobie telefon przypiszesz do konta i odblokujesz jeśli masz zgodę.

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Opublikowano

@rhar

1. Instalujesz 

w MiFlash zaznacz Flash All.

2. Pobierz Global Developer z 

wypakuj pobrany system do takiej postaci aby mieć folder a w nim pliki i folder images.

3. Wyłącz telefon i odłącz USB

4. Włącz fastboot i podłącz do USB.

5. W ADB wpisz fastboot devices i naciśnij enter, następnie wpisz fastboot oem edl i naciśnij enter, telefon powinien mieć czarny ekran.

6. Włącz MiFlash > kliknij w refresh, ma się pojawić numer COM > kliknij w browse... i wskaz wypakowany folder który ma w sobie folder images > w MiFlash zaznacz Flash All > kliknij flash > po około 150 sekundach zainstaluje się system, MiFlash cię poinformuje że operacje ukończona pomyślnie > odłącz telefon od USB > przytrzymaj włącznik przez około 8 sekund, jeśli się telefon nie włączy, poczekaj około 5 sekund i ponownie przez około 8 sekund naciśnij włącznik aż pojawi się logo MI na czarnym tle > poczekaj aż włączy się wstępna konfiguracja systemu > zaloguj się na konto MI > daj znać jak to zrobisz.

Napisz jaki chce mieć MIUI.

Oczywiście trzeba też dobrać odpowiednie TWRP pod wersje MIUI.

PS. Starą instrukcje wyszukałeś bo najlepsza jest 2016/17.

Opublikowano

@majdan12

Wielkie dzieki! Telefon ruszyl.

Od razu sprawdzilem oficjalnym softem - pokazuje, ze jest odblokowany (zalacznik).

Chce zainstalowac najnowszy soft z miuipolska

MIUI 7.4.20

ANDROID 7.0

ROM MI5

KOD gemini

MD5: F47F2FFA30 | BL: ODBLOKOWANY | DATA: 20/4/2017

Na moim starym Mi4 nie bylo problemu, wrzucalem to poprostu na telefon i z spakowanego pliku sie instalowal.

Ktorej instrukcji sie teraz trzymac, zeby pozniej moc spokojnie instalowac update'y z paczek? ;)

deviceinfo.jpg

Opublikowano

@rhar

Nie polecam instalować wersji która nie ma kilku dni, bo może być tak że w weekend będzie wydana poprawka bo znowu ktoś popsuł system i było większe obciążenie CPU itp. więc wersja z zeszłego tygodnia będzie ok.

To zaczynamy :-)

1. Włącz fastboot w telefonie i podłącz go do USB komputera.

2. Pobierz

Spoiler

Kliknij na stronie w Download twrp-3.0.2-2-gemini.img

https://dl.twrp.me/gemini/twrp-3.0.2-2-gemini.img.html

3. Pobrany twrp-3.0.2-2-gemini.img przenieść do folderu z zainstalowanym ADB (ADB jest nawet w folderze MiFlash) kiedy będzie plik w tym folderze ADB zmień mu nazwę na twrp

Ukryj treść

TWRP_Xiaomi.png

Jeśli zobaczysz którekolwiek z powyższych okien TWRP, kliknij "Do Not Install"

4. Włącz ADB > wpisz fastboot devices i naciśnij enter > wpisz fastboot flash recovery twrp.img i naciśnij enter > wpisz fastboot boot twrp.img i naciśnij enter > w telefonie włączy się TWRP które zapyta o hasło, naciśnij Cancel > jeśli wyświetli ci się Unmodified System Partition > przejedź w prawo na pasku Swipe to Allow Modifications > Wipe > Format Data > wpisz yes i naciśnij niebieski kwadrat > po zakończeniu czyszczenia które trwa chwile cofnij się do głównego menu TWRP > Reboot > naciśnij Power Off > telefon się wyłączy > na wyłączonym telefonie naciśnij klawisz głośności (+) i naciśnij włącznik (power) puść oba klawisze kiedy pojawi się logo MI na czarnym tle > gdy włączy się TWRP podłącz telefon do komputera > skopiuj do pamięci wewnętrznej telefonu 

Spoiler

Pobierz xiaomi.eu_multi_MI5_6.11.10_v8-6.0.zip

https://www.androidfilehost.com/?fid=457095661767113666

> kiedy będzie plik w pamięci telefonu > odłącz telefon od komputera > w TWRP > Install > znajdź pobrany 

Spoiler

xiaomi.eu_multi_MI5_6.11.10_v8-6.0.zip

i kliknij w niego > przejdź palcem w prawo na pasku Swipe to confirm Flash > Po jakimś czasie wyświetli się przycisk Reboot System i kliknij w niego > na telefonie wyświetli się logo MI na czarnym tle a po jakimś czasie napis Android a nad nim migają trzy kropki, po kilku minutach włączy się wstępna konfiguracja 

Spoiler

xiaomi.eu_multi_MI5_6.11.10_v8-6.0.zip

> wyłącz telefon i podłącz w trybie fastboot do komputera > pobierz 

Spoiler

Kliknij na stronie w Download twrp-3.1.0-1-gemini.img

https://dl.twrp.me/gemini/twrp-3.1.0-1-gemini.img.html

> usuń starą wersje TWRP z folderu ADB i wrzuć nowszą wersje TWRP zmieniając nazwę na twrp instalując tak samo nowszą wersje jak starszą (wcześniej opisane w poście) > gdy będziesz mieć zainstalowane TWRP 3.1.0.1 > włącz TWRP > podłącz telefon do komputera i skopiuj do pamięci wewnętrznej telefonu 

Spoiler

Pobierz xiaomi.eu_multi_MI5_7.4.14_v8-7.0.zip

https://www.androidfilehost.com/?fid=457095661767153780

> kiedy będzie plik w pamięci telefonu > odłącz telefon od komputera > w TWRP > Install > znajdź pobrany xiaomi.eu_multi_MI5_7.4.14_v8-7.0.zip i kliknij w niego > przejdź palcem w prawo na pasku Swipe to confirm Flash > Po jakimś czasie wyświetli się przycisk Reboot System i kliknij w niego > na telefonie wyświetli się logo MI na czarnym tle a po jakimś czasie napis Android a nad nim migają trzy kropki, po kilku minutach włączy się wstępna konfiguracja 

Spoiler

xiaomi.eu_multi_MI5_7.4.14_v8-7.0.zip

> wyłącz telefon > włącz TWRP > podłącz telefon do komputera i skopiuj do pamięci wewnętrznej telefonu 

Spoiler

Pobierz Dodatki_MIUIPolska_05022017.zip

http://miuipolska.pl/d/Acid/Dodatki_MIUIPolska_05022017.zip

> kiedy będzie plik w pamięci telefonu > odłącz telefon od komputera > w TWRP > Install > znajdź pobrany Dodatki_MIUIPolska_05022017.zip i kliknij w niego > przejdź palcem w prawo na pasku Swipe to confirm Flash > Po jakimś czasie wyświetli się przycisk Reboot System i kliknij w niego > na telefonie wyświetli się logo MI na czarnym tle a po jakimś czasie napis Android a nad nim migają trzy kropki, po kilku minutach włączy się się wstępna konfiguracja xiaomi.eu_multi_MI5_7.4.14_v8-7.0.zip > skonfiguruj system :)

Jeszcze podeśle ci ustawienia do optymalizacji pracy systemu.

Proszę moderatorów o nie przenoszenie tego tematu do kosza.

Opublikowano

Powiem wprost: geniusz!

Moglbys uczyc dzieci z przedszkola jak zainstalowac androida ;) Telefon zyje i ma sie swietnie! Dziekuje za cierpliwosc.

Rozumiem, ze teraz juz moge instalowac update'y bezposrednio z Zainstaluj aktualizacje z pliku zip? Czy nadal korzystac z TWRP?

Opublikowano (edytowane)

@rhar

Aktualizacje wyglądają w ten sposób że, pobierasz .zip z najnowszą wersją Xiaomi.eu wrzucasz do pamięci telefonu (lub pobierasz system na telefonie aby nie potrzebnie przenosić z komputera) i teraz masz dwa wyjścia:

Pierwszy sposób: W MIUI > Aplikacja ''Aktualizacje'' > Kliknij w trzy kropki na górze po lewej stronie > Wybierz ''Uruchom w Recovery''. 

Drugi sposób: Wyłączenie telefonu i włączenie TWRP poprzez kombinacje klawiszową na wyłączonym telefonie > naciśnij klawisz głośności (+) i naciśnij włącznik (power) puść oba klawisze kiedy pojawi się logo MI na czarnym tle > po jakimś czasie włączy się TWRP.

W TWRP > Install > znajdź pobrany .zip (Xiaomi.eu - nowsza wersja systemu) i kliknij w niego > przejdź palcem w prawo na pasku Swipe to confirm Flash > Po jakimś czasie wyświetli się przycisk Reboot System i kliknij w niego > na telefonie wyświetli się logo MI na czarnym tle a po jakimś czasie napis Android a nad nim migają trzy kropki, po kilku minutach włączy się system MIUI > Włącz TWRP którymś ze sposobów > TWRP > Install > znajdź pobrany .zip (dodatki MIUI Polska dostosowane do zainstalowanej wersji systemu) i kliknij w niego > przejdź palcem w prawo na pasku Swipe to confirm Flash > Po jakimś czasie wyświetli się przycisk Reboot System i kliknij w niego > na telefonie wyświetli się logo MI na czarnym tle a po jakimś czasie napis Android a nad nim migają trzy kropki, po kilku minutach włączy się system MIUI.

Dodatki MIUI Polska znajdziesz 

Kliknij w twoją wersje MIUI i pobierz je aby mieć w pamięci wewnętrznej telefonu.

Edytowane przez majdan12
  • 10 miesięcy temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...