Jump to content

Lineage OS 14.1 Android 7.1

steq20

Recommended Posts

Witam,

Pytanie czy testował ktoś ten soft i jakie są o nim opinie.

Pytanie do użytkowników:

- dużo jest bugów jeśli tak to jakie

- da się używać go na normalnie

- czy aparat robi w miarę przyzwoite zdjęcia w porównaniu do MIUI

Gdyby ktoś coś chciał dodać to proszę pisać.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Dnia 4.04.2017 o 16:22, steq20 napisał:

Witam,
Pytanie czy testował ktoś ten soft i jakie są o nim opinie.

Nie warto tyle powiem, powolny słabo działa w sumie wszystko, póki nie będzie źródeł to raczej ciekawostka

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Aktualizacje robią tego softu? Na innych telefonach działa podobno całkiem nieźle..

Może są aktualizacje, ale póki nie będzie źródeł do mi 5s to raczej będzie ciężko o dobrze działający custom

Sent from my MI 5s using Tapatalk

• Like 2

• 1 month later...

Używam od 3-4 dni, wszystko chodzi dobrze, czasem mam fc messengera, ale wątpie że to kwestia romu, 
mały problem z przełącznikami w pasku (tj, np. wifi jak się przełączy to 'pstryczek' pozostaję na swoim miejscu). 
Poza tym wszystko stabilnie, czytnik linii na plus 

a ja ma pytanie, zainstalowąłem ten rom na swoim Mi5s i teraz przyciski są zamienione miejscami tzn. po prawej był back to teraz jest do aplikacji a po lewej był od aplikacji a teraz jest back i doś mocno mnie to irytuje bo się juz przyzwyczaiłem do starego układu. Można to jakoś zmienic ?

• 1 month later...

Wiadomo jak teraz z błędami w LineageOS? Teraz niby już jest oficjalnie dla Mi5s i zastanawiam się czy nie przesiąść z miuipolska. Wie może ktoś czy działa siła nacisku na LOS? 

• 1 month later...

Ja lineagos mam i xposed ,robisz tylko wipe do ustawien fabrycznych fla pewnosci w zaawansowanych jeszczeraz wipe cache dalvik bez systemu i normalnie instalacja romu i gapsy pico i do tego supersu (firmware ci zostaje)

Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka

Oczywiscie naknowsze twrp

Co do xposed popatrz co instalowac https://framapic.org/UBz7B3P8cmX8/Y1wypEAExmPm

Nie polecam lineageos, ciagnie baterie jak glupi. Jak custom to tylko RR, 1% baterii przez noc, full ustawien i opcji. 149668 w antutu "out of the box", bez ustawiania czegokolwiek. split screen jest , force touch takze (to akurat zalezy jaki launcher- na wbudowanym pixel dziala).

tu porownanie, nie wiem po jakiemu ten kolo rozmawia 

potwierdzam przedmówcę, testowałem wydania LoS z lipca (również to po upgrade binarek do Nougata) i moje główne zastrzeżenia to:

- ciągły drain baterii w spoczynku (*nie było jeszcze xposed na nougata, więc nie było sposobu na podparcie się Amplify/Powernap)

- kompletna nędza działania czytnika linii papilarnych - działał za n-tym podejściem, a następnie po odblokowaniu ekranu system trzymał w buforze fakt trzymania home, więc albo wracałem na pulpit bez pytania albo odpalało mi akcję przypisaną do długiego naciśnięcia home

na RR z wakelockami jest _trochę_ lepiej (do ideału dalej brakuje, i tak trzeba się ratować Amplify+Powernap), natomiast czytnik działa _prawie_ jak należy - tzn. odczytuje najczęściej w pierwszym podejściu, nie ma numerów z naciskaniem home, ale sam czytniki mógłby działać szybciej; natomiast na RR zdarzyły mi się ze 2 twarde zawieszenia systemu w momencie przychodzącego połączenia, gdy sparowany był głośnik BT - za to z radiem samochodowym po BT nigdy nie było problemów z rozmowami; no i na romach AOSP aparat działa znacząco lepiej (mało agresywne odszumianie)

20 godzin temu, skay77 napisał:

No drenuje zajepiscie https://framapic.org/WHmk3aP4t0rH/rSyJwYWpAkQw
https://framapic.org/2i14MGOrj2x6/hWCk7dzmQiI1
Chyba zalezy od modelu (:

https://framapic.org/Fes9QJ4iDFz8/euPpBzngJp9Y

cieszymy się że na mi5s plus (natrium) bateria tyle trzyma :)  posiadacze mi5s bez plus (capricorn) zazdraszczają ;) 

ps. na RR nie działało mi xposed magisk, działa tylko xposed standardowo instalowany przez recovery - co w sumie w obecnym momencie rozwoju xposed dla N bez znaczenia, bo i tak należy przełączyć SElinux na permissive, czyli safetynet i tak się wykłada

• 2 weeks later...

po kolejnych kilku tygodniach z custom romami zdecydowanie moim faworytem pozostaje Resurrection Remix, ponieważ:

- tylko w tym romie czytnik linii papilarnych działa jak należy - tj. wybudza bardzo szybko (znacznie szybciej po ostatnim upgrade do wydania z 0909) i najczęściej w pierszym podejściu; brak irytującego błędu z opisywanym wcześniej przeze mnie zachowaniem polegającym na tym, że bezpośrednio po odblokowaniu system wykonuje akcję przypisaną do home - tak jest m.in. w Lineage oraz AICP

- reszta systemu działa tak jak powinna - bugi odbieraniem połączeń w ostatnich wersjach nie występują; wszystko płynnie

- bateria: działa xposed, więc powernap + amplify dają radę, dla nie lubiących xposed można użyć MyAndroidTools, Wakeblock i czegoś do szybkiego włączania Doze; w idle z zestawem ww. apek zużycie jest naprawdę małe, SoT to zależnie od sieci i jasności to okolice 3,5-5,5 godz.; trudno mi wykręcać rekordy, ponieważ w domu, a więc w korzystnych dla baterii warunkach - pod wifi i z umiarkowaną/małą jasnością i tak preferuję użycie PC, więc nie ma mowy, bym spędził gapiąc się w telefon cały dzień, wieczór czy noc

- Snapdragon Camera z wyłączonym odszumianiem robi porządne fotki, a zmodowana Google Camera z trybem HDR+ wręcz rewelacyjne (to dotyczy wszystkich customów na mi5s)

- na minus we wszystkich customach jakich używałem to zawieszająca się apka zegara bezpośrednio po włączeniu się alarmu - ale pomaga zainstalowanie deskclock ze sklepu

W każdym razie obecnie jestem bardzo zadowolony z działania telefonu i systemu, zainteresowanym customami polecam przetestowanie.

• Like 1

• 1 month later...
22 godziny temu, jcvda napisał:

Zainstalowałem RR 5.8.5, tesuje i jest całkiem niezle, ale w jaki sposób dodać kono xiaomi, nic nie mogę znajsc a chciałem zsynchronizowac dane.

na romach AOSP może być ciężko z dodaniem konta xiaomi (lub wręcz niewykonalne)

jeśli chcesz przenieść sobie dane, to przywróć backup z miui, zrób kopie apek z ustawieniami przez titanium backup i następnie przy użyciu również TB przywróć je z danymi

---

a ja po dłuższej przygodzie z RR cały czas polecam - jedyny bug jaki w sumie znalazłem, to że zaraz po instalacji -zarówno "od zera" jak i flashowaniu nowych wydań- apka telefonu potrafi mi zawiesić telefon na twardo - wymagany reset klawiszem Power; co ciekawe - zawsze zdarzy się to raz-dwa po reinstalce i potem spokój. Próbowałem wyłączać extra usługi LTE, wyszukiwanie telefonów w bazach itp itd, ale nic to nie zmienia. Jestem w a2mobile jeśli to może mieć jakiekolwiek znaczenie

Właściwie to chodzi o smsy bo reszta z konta google sie synchronizuje. Wczesniej miałem najnowsze xioami polska, zrobiłem kopie titanum apki sms, internet i teraz nie chce przywrócić na romie RR. Są gdzieś apki programów z miui polska do wgrania? Jest w tym romie kilka mankamentów, np. po resecie klawisze back i menu przez około 2min są nie aktywne. Apka camera wywala crash przy przedniej kamerze i jeszcze kilka innych detali. Bateria nieco lepiej trzyma w końcu wróce na stabilny miui pol.

do sms używam od zawsze "super backup" ze sklepu - ten na pewno działa pomiędzy romami czy wersjami androida

niespodzianek z niekatywnymi klawiszami pojemnościowymi nie doświadczyłem

kamera to obecnie tylko i wyłącznie portowana Google Camera z HDR+

• 2 weeks later...

Podsyłam w ramach odświeżenia tematu zaktualizowaną wersję. Osobiście używam jej na co dzień i jak dla mnie jest rewelacyjna, nareszcie widać, co potrafi aparat w tym modelu. :) Używam najnowszej wersji + sugerowane ustawienia, LineageOS.

I jak wrażenia z używania LinageOS? Wszystko działa bez żadnych błędów? Zastanawiam się nad zmianą MIUI na coś innego, bo mimo kolejnych poprawek ciągle mam problemy z Android Auto podłączonego do auta (wyłącza mi się w losowych chwilach, czasami po paru sekundach, czasami po parunastu minutach).

I jak wrażenia z używania LinageOS? Wszystko działa bez żadnych błędów? Zastanawiam się nad zmianą MIUI na coś innego, bo mimo kolejnych poprawek ciągle mam problemy z Android Auto podłączonego do auta (wyłącza mi się w losowych chwilach, czasami po paru sekundach, czasami po parunastu minutach).

Używam LOS prawie że od początku i śmiało mogę polecić, z czasem praktycznie wszystkie błędy zostały wyeliminowane. Działa moim zdaniem o wiele lepiej niż MIUI.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

• 3 weeks later...

Ok, a więc moje doświadczenia po kilkunastu dniach z LOS są takie: jestem bardziej zadowolony niż z MIUI.
Z głównych zalet:
- czytnik linii w końcu działa sensownie (na MIUI mimo wielu starań miewałem nawet problem z odblokowaniem telefonu, pewnie sucha skóra na palcach nie pomagała), działa w 9/10 przypadków, a nie jak na MIUI raz od razu, raz w ogóle (średnio 5/10)...
- wszystko mi działa: nfc, camera, BT, android auto
- start spotify i yanosik przez BT za każdym razem, wyłączenie yanosik po rozłączeniu BT za każdym razem (na miui raz się odpalało, raz nie, mimo, że wszystkie optymalizacje miałem wyłączone)
- w miarę czysty android
Z wad:
- brak wbudowanych motywów
- brak osobnych dzwonków dla dual sim
- jeżeli dotkniemy home jak ktoś dzwoni, to bardzo trudno jest odebrać potem taki telefon (trzeba odblokować, zjechać paskiem powiadomień i tam kliknąć odpowiedni napis)

1 godzinę temu, Segor napisał:

- jeżeli dotkniemy home jak ktoś dzwoni, to bardzo trudno jest odebrać potem taki telefon (trzeba odblokować, zjechać paskiem powiadomień i tam kliknąć odpowiedni napis)

ustaw sobie odbieranie rozmów przyciskiem home

• 1 month later...