Skocz do zawartości
  • 0

Dual apps i second space - jak to ma działać? (Wunderlist)

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Proszę o opinię, bo może coś robię nie tak.

Cieszyłem się na funkcję Dual Apps, bo używam Wunderlist z dwoma kontami i muszę się babrać z udostępnianiem folderów, a do tego - "przypomnienie" ustawione na jednym koncie, nie działa na drugim.

Niestety nie jestem w stanie ustawić Dual Apps dla Wunderlist. Utworzone "drugie" konto w zdublowanej aplikacji pokazuje tylko te foldery, które wcześniej były udostępnione i są już widoczne w aplikacji podstawowej, na koncie "pierwszym". W dodatku logowanie do zdublowanej aplikacji przebiega jakoś dziwacznie: nie zapamiętuje konta i trzeba się logować przez przeglądarkę. Próbowałem wyczyścić dane podstawowej aplikacji i wtedy całkiem mnie wywaliło z "pierwszego" konta i logowało zawsze na to "drugie". Tak jakoś wygląda, że folder z lokalnie trzymanymi danymi, tymi offline, jest tu wspólny dla obu aplikacji; da się to jakoś obejść?

Coś można zrobić, żeby działało prawidłowo? Czy to zależy od aplikacji i dla Wunderlist akurat się nie da?

Z kolei z wykorzystaniem Second Space oczywiście jestem w stanie ustawić drugie konto, ale przypomnień z niego dostawać nie będę, więc nic mi to nie daje.

Edytowane przez omaa kaan

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie do końca wiem jak działa wymienione Wunderlist, ale zgaduję, że po prostu zapisuje swoje pliczki konfiguracyjne w jakimś folderze w pamięci wewnętrznej, dajmy na to sdcard\wunderlist, i to z niego wszystko czyta. 

Mam identycznie z odtwarzaczem Neutron, tzn nieważne czy odinstaluje, czy zmienie system, aplikacja po zainstalowaniu wraca do ostatniego stanu zapisanego w pamięci. 

Sprawdziłem u niego podwajanie aplikacji i jest tak, jak myślałem. Cokolwiek zmienię w jednej, zmienia się i w drugiej.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
On 27/02/2017 at 9:43 AM, JestemMortem said:

... zapisuje swoje pliczki konfiguracyjne w jakimś folderze w pamięci wewnętrznej...

Dzięki za odzew. Niestety chyba tak właśnie to działa. W przypadku Wunderlist dochodzi jeszcze czytanie przechowywanej lokalnie bazy danych - wydaje się, że obie obie aplikacje próbują korzystać z dokładnie tego samego folderu w systemie, ale pełny dostęp do niego ma tylko ta pierwsza.

Przy okazji, dla innych zainteresowanych, po zainstalowaniu "drugiej" aplikacji Wunderlist w "drugiej przestrzeni" - mam dwa oddzielne, niezależne konta i nawet dostaję powiadomienia z "drugiej" aplikacji (kiedy jestem w "pierwszej przestrzeni" wyskakuje powiadomienie, że "druga przestrzeń" coś tam sygnalizuje i po przelogowaniu do drugiej przestrzeni są tam powiadomienia z Wunderlist), ale działa to tylko wtedy, kiedy "pierwsza aplikacja" jest otwarta, aktualnie aktywna a w "pierwszej przestrzeni". Nic nie daje dodanie aplikacji do autostartu, do wyjątków etc., aplikacja w "drugiej przestrzeni" synchronizuje się przez net, ale powiadomienia wyrzuca tylko przy pełnej aktywności tej w pierwszej przestrzeni. Uff... sam się już pogubiłem.

Podsumowując - szkoda, bo dual apps i second space to fajne opcje, ale potężnie niedopracowane albo ja nie znam trików pozwalających na ich pełne wykorzystanie.

Edit. Jednak czasem powiadamianie z "drugiej przestrzeni" pojawia się nawet jeśli aplikacje działają tylko w tle. Niestety nie wiem od czego to zależy - raz działa, a raz nie.

Edytowane przez omaa kaan
  • 0
Opublikowano

Aktualizacja dla potomnych, gdyby ktoś szukał informacji.

Otóż po kolejnej próbie nagle zadziałało. Mam Wunderlist sklonowany - dwa różne konta. Nie wiem dlaczego zadziałało, chyba trzeba próbować do skutku ;)

Ale nie jest różowo - 2 bugi: 1) sklonowane konto synchronizuje się z netem tylko jeśli aplikacja jest w pełni aktywna; w tle, nawet z kłódką, sync nie działa. 2) powiadomienia ze sklonowanej aplikacji działają tylko na poziomie wibracji i diody, dźwięku powiadomienia nie słychać. Pojęcia nie mam dlaczego.

Sklonowana aplikacja nie jest widoczna w zarządzaniu baterią, autostarcie, czyszczeniu cache etc. Te wszystkie ustawienia są wspólne dla obu aplikacji - pierwotnej i sklonowanej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...