Skocz do zawartości
  • 0

Telefon 5"=< do 800zł

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Z góry informuję, że nie znam się zbytnio na telefonach a tym bardziej zagranicznych :)

Otóż zainteresowałem się Xiaomi i poszukuję jakiegoś fajnego do 800zł, z ekranem 5" lub wyżej (5,5" raczej max) z min. 16GB pamięci.

Telefon będzie głównie używany do kontaktu telefonicznego/skype/whatsapp/messenger oraz Internetu.

Redmi Note 3 Pro wygląda interesująco, jednak tu moje pytanie - czy duża jest różnica wydajności między 2GB RAM a 3GB RAM ?

Będę również wdzięczny za wskazanie ew. miejsca gdzie najlepiej kupić :)

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Mi4 , Mi4c dostaniesz poniżej tej kwoty i spokojnie ci wystarczy. To tego będziesz miał lepszy aparat. A rdn3 to 5,5 cala. 2 GB od 3 GB różni się tylko tym że więcej otwartych apek możesz mieć w tle co wiąże się z ich szybszym dostępem( otwarciem ). Ale z tego co piszesz to 2 GB spokojnie wystarczy chyba że przyszłościowo 3 GB.

Poczytaj dział zakupów na forum. Jak w Polsce to technos jak za granicą to od Ali to inne sklepy jak banggood, gearbest ale to w dziale masz wszystko napisane.

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Ja kupiłem Mi4c (2/16) właśnie w technos i uważam, że to był dobry wybór telefonu jak i sprzedawcy więc mogę polecić i jedno i drugie.

Telefon używam do takich celów jak opisałeś i sprawuje się bardzo dobrze.

Ale problem jest taki, że w technos nie dostaniesz już tego modelu. Kilka dni temu chciałem kupić drugi taki sam ale odpisali mi, że raczej już go nie będą mieć a jeszcze teraz patrzę na ich stronę to fon zniknął z ich oferty.

• 0
Opublikowano

Ok, a powiedzcie mi proszę jak wyglądają zakupy z zagranicznych sklepów, np. ibuyugo (czytałem, że posiadają autoryzowany serwis w Polsce) i jak wygląda kwestia oprogramowania tych telefonów? Będę musiał coś tam instalować/przerabiać czy wystarczy, że uruchomię normalnie i mogę korzystać?

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, lerian napisał:

Ok, a powiedzcie mi proszę jak wyglądają zakupy z zagranicznych sklepów, np. ibuyugo (czytałem, że posiadają autoryzowany serwis w Polsce) i jak wygląda kwestia oprogramowania tych telefonów? Będę musiał coś tam instalować/przerabiać czy wystarczy, że uruchomię normalnie i mogę korzystać?

Na te wszystkie pytania znajdziesz odpowiedz na forum... W wiekszosci tematow co kupic/gdzie kupic jest ta kwestia poruszana i wypowiadaja sie ludzie ktorzy maja juz troche do czynienia z xiaomi, zamawianiem z chin itd. Poszukaj prosze na wlasna reke, to nie boli, bo tak to wyglada na kolejny post gdzie chcesz wydac XXXzl na telefon, ale nie chce ci sie poswiecic 30min wlasnego czasu, na znalezienie odpowiedzi na podstawowe pytania. 

Edytowane przez PurpleHaze
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Mi4 i Mi4c nie polecam, jeden stary na 32bitach, drugi mocno się grzeje. Polecam RN3P na Snapdragonie 650 lub Redmi Note 4/Redmi Pro na Mediateku X20. Oba procki są wydajne, na szybkich Cortexach A72. Niedawno ogłosili Note 4x na Snapdragonie 625, ale on jest na 8x A53, czyli gorszy niż RN3P czy RN4.

• 0
Opublikowano
Mi4 i Mi4c nie polecam, jeden stary na 32bitach, drugi mocno się grzeje. Polecam RN3P na Snapdragonie 650 lub Redmi Note 4/Redmi Pro na Mediateku X20. Oba procki są wydajne, na szybkich Cortexach A72. Niedawno ogłosili Note 4x na Snapdragonie 625, ale on jest na 8x A53, czyli gorszy niż RN3P czy RN4.

Za to aparat gorszy. A mi4 w codziennym użycie jest git. Kwestia czy grasz. Tak więc w równaniu trzeba podstawić: cena, co potrzebujemy, czy gramy czy nie, wielkość wyświetlacza itd. I takie nie polecanie nie jest tak do końca obiektywne. Do tego mi4 jest dużo lepiej wykonany od rnd3. ( Uprzedzeń tak widziałem i porównywałem) ale jak chodzi o gry to tak rdn3 pro oki.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, MD13 napisał:

Za to aparat gorszy. A mi4 w codziennym użycie jest git. Kwestia czy grasz. Tak więc w równaniu trzeba podstawić: cena, co potrzebujemy, czy gramy czy nie, wielkość wyświetlacza itd. I takie nie polecanie nie jest tak do końca obiektywne. Do tego mi4 jest dużo lepiej wykonany od rnd3. ( Uprzedzeń tak widziałem i porównywałem) ale jak chodzi o gry to tak rdn3 pro oki.

No tak, ale nie oszukujmy się. Mi4 wyszedł w lipcu 2014. To są już prawie 3 lata. Snapdragon 801 wyszedł w końcówce 2013. Gorsza wydajnosć, gorszy DSP, modem, dużo słabsze czasy na baterii i najważniejsze nie obsługuje nowych instrukcji ARMv8. W końcu developerzy zaczną pisać tylko takie apki, ba nawet Androida od 7.0 wymaga tych instrukcji w celu sprzętowego szyfrowania, dlatego nie ma aktualizacji 800/801 do 7.0. Zupełnie jak to wyglądało z przejściem z ARMv6 na ARMv7. Podobnie z grafiką, brak obsługi ESL 3.1 (3.2) i Vulkana, co spowoduje że nowe gry się nie uruchomią, nawet jakby starczyło wydajności.

• 0
Opublikowano (edytowane)

To może raz jeszcze i kompletnie, żeby było jaśniej :)

• żadnych gier - ot tak, po prostu :P
  • dużo Internetu - głównie komunikatory pokroju Skype, WhatsApp, Telegram, Messenger, ale też mail, Twitter, itp.
  • średnio 3-5 telefonów dziennie
  • muzyki tak przeciętnie, głównie Spotify jak się człowiek ponudzi
  • min. 16GB pamięci - przez ww. komunikatory dostaję trochę zdjęć, plików, itp.
  • ekran min. 5" - jak najbardziej przyjmę 5,5" w łapki, przyzwyczaiłem się do takich rozmiarów
  • do 800zł na Polskie
Edytowane przez lerian
  • 0
Opublikowano
No tak, ale nie oszukujmy się. Mi4 wyszedł w lipcu 2014. To są już prawie 3 lata. Snapdragon 801 wyszedł w końcówce 2013. Gorsza wydajnosć, gorszy DSP, modem, dużo słabsze czasy na baterii i najważniejsze nie obsługuje nowych instrukcji ARMv8. W końcu developerzy zaczną pisać tylko takie apki, ba nawet Androida od 7.0 wymaga tych instrukcji w celu sprzętowego szyfrowania, dlatego nie ma aktualizacji 800/801 do 7.0. Zupełnie jak to wyglądało z przejściem z ARMv6 na ARMv7. Podobnie z grafiką, brak obsługi ESL 3.1 (3.2) i Vulkana, co spowoduje że nowe gry się nie uruchomią, nawet jakby starczyło wydajności.

Wszystko się zgadza. Nie piszę przecież że mi4 jest wydajniejszy obsługuje to samo itd. Bo to jest oczywiste. Ale tak jak pisałem jak nie potrzebujesz tego ( nie grasz) a używasz fona do codziennego użytkowania , nie masz wymagań pod względem CPU i cena ma być taka a nie inna to wtedy mi4 jest lepszy. Do tego aparat co u mnie akurat skreśliło rdn3 pro z wyboru. A mi4 mojej żony spokojnie 4 dni wytrzymuje a sot ma na poziomie 3,5 do 4 h. Czyli tragedia nie ma.

Reasumując dla kupującego wzioł bym mi4 lub mi4c . Z polski to chyba technos.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, MD13 napisał:

Wszystko się zgadza. Nie piszę przecież że mi4 jest wydajniejszy obsługuje to samo itd. Bo to jest oczywiste. Ale tak jak pisałem jak nie potrzebujesz tego ( nie grasz) a używasz fona do codziennego użytkowania , nie masz wymagań pod względem CPU i cena ma być taka a nie inna to wtedy mi4 jest lepszy. Do tego aparat co u mnie akurat skreśliło rdn3 pro z wyboru. A mi4 mojej żony spokojnie 4 dni wytrzymuje a sot ma na poziomie 3,5 do 4 h. Czyli tragedia nie ma.

Reasumując dla kupującego wzioł bym mi4 lub mi4c . Z polski to chyba technos.

Akurat w moim poście mało zwracałem uwagę na wydajność (która jak sam stwierdzasz jest oczywista), tylko na kompatybilność. Wiąże się z tym brak aktualizacji Androida wyżej niż 6.0, a w końcu ze sklepu zaczną znikać aplikacje, które będą kompatybilne tylko z nowszym ARMv8. I to nie tylko gry. Rozumiem że jesteś zadowolony z Mi4, ale polecanie 3 letniej słuchawki bez wymienienia tego konsekwencji jest nieroztropne.

To może raz jeszcze i kompletnie, żeby było jaśniej :)

• żadnych gier - ot tak, po prostu :P
  • dużo Internetu - głównie komunikatory
  • średnio 3-5 telefonów dziennie  (choć głównie przez słuchawkę, jest wygodniej)
  • muzyki tak przeciętnie, głównie Spotify jak się człowiek ponudzi
  • min. 16GB pamięci - przez ww. komunikatory dostaję trochę zdjęć, plików, itp.
  • ekran min. 5" - jak najbardziej przyjmę 5,5" w łapki, przyzwyczaiłem się do takich rozmiarów
  • do 800zł na Polskie

Tak jak napisałem wyżej Redmi Note 3 Pro (u Goldwaya jest 2/16 za 600, lub 3/32 Kate z pasmem B20 za 730), Redmi Note 4(2/16 690, 3/32 773), Redmi Pro (3/64 800), Mi5 (3/32 980). Wydajność Mi5 > Note4/Pro >= RN3P, czas na baterii RN3P > Mi5 > RN4/Pro, aparat Mi5 > Pro > Note4 > RN3P, custom romy RN3P > Mi5 >>>> Note 4/Pro, jakość ekranu Mi5>Pro>RN3P/Note4. Ceny z najtańszym z kolorów i z przesyłką bez Vat. W innych sklepach ceny są pewnie podobne.

• 0
Opublikowano
Tak jak napisałem wyżej Redmi Note 3 Pro (u Goldwaya jest 2/16 za 600, lub 3/32 Kate z pasmem B20 za 730), Redmi Note 4(2/16 690, 3/32 773), Redmi Pro (3/64 800), Mi5 (3/32 980). Wydajność Mi5 > Note4/Pro >= RN3P, czas na baterii RN3P > Mi5 > RN4/Pro, aparat Mi5 > Pro > Note4 > RN3P, custom romy RN3P > Mi5 >>>> Note 4/Pro, jakość ekranu Mi5>Pro>RN3P/Note4. Ceny z najtańszym z kolorów i z przesyłką bez Vat. W innych sklepach ceny są pewnie podobne.

A kiedy zaczną znikać?? A co nie będzie kompatybilne ?? Mapy gogle itd. ?? W tym czasie to już można będzie wymienić fona bo nie wiadomo czy ktoś zmieni go za rok czy 2 itd. A andtek 6 to już taki stary?? Znam ludzi którzy mają fona starszego z andkiem 4.3 i jeszcze starszym i jakoś apki chodzą a to już starocie. Tak więc wszystko zależy od punktu widzenia. Oczywiśnie trzeba pamiętać że on jest 3 letni. Ale zanim się odczuje to że nie ma już apek to kupi się już innego fona.Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka
  • 0
Opublikowano

Mnie już boli głowa od tych mi i zaraz się zniechęce.. Dopiero co myślałem o mi4c, teraz patrze na goldway ze redmi notę 3 pro w cenie podobnej bo mi4c poszedł ogólnie w górę. Teraz czytam ze redmi 4 czy  tam 4pro jest też spoko, i znowu cena podobna. Nie wiedomo juz co wziąć, szczególnie kiedy nie mam pojęcia co znaczą cyferki przy tych procesorach. Na mgsm w porównywarce nie napisali nic o rdzeniaach i dalej nie wiem. A na forum siedzę juz z 2 tygodnie i czytam te wszystkie posty które jedyne męcą w głowie. 

Jaki z tych najlepszy jeśli chodzi o jakość/cena i żeby był szybki.? Help

• 0
Opublikowano

Jak tak to rdn3 pro ci wystarczy. Albo który ci się najbardziej podoba. A tak naprawdę to do twoich wymagań każdy będzie dobry. Jak nie kierujesz się aparatem to seria redmi.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...