Grothgar Opublikowano 14 Stycznia 2017 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Test przeprowadzony na aplikacji Snap Camera HDR na systemach Xiaomi.EU oraz LineageOS 14.1 Ilość funkcji aplikacji Snap Camera zależnie od systemu bez włączonego Camera2 API: Spoiler Xiaomi.EU (6.0.1): Aparat: Rozmiar zdjęcia Tryb scenerii Samowyzwalacz Tryb zdjęć seryjnych Tryb ostrości Lampa błyskowa Ekspozycja Nawiasy ekspozycji Blokowanie ekspozycji Balans bieli Dotknij aby przechwycić Zapis lokalizacji Jakość JPEG Efekty Przetwarzanie końcowe Wzór Zebra Próg ZebraObszar pomiaru Migotanie Ilość klatek na sekundę podczas... Wykrywanie twarzy Wideo: Jakość wideo Tryb ostrości wideo Lampa błyskowa Ekspozycja Ilość klatek na sekundę podczas Upływ czasu Maksymalny rozmiar pliku Podziel pliki wideo W zwolnionym tempie Pełna jasność wyświetlacza ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LineageOS 14.1 (7.1.1): Rozmiar zdjęciaPrzytnij do 16x9 Tryb scenerii Samowyzwalacz Tryb zdjęć seryjnych Tryb ostrości Lampa błyskowa Ekspozycja Nawiasy ekspozycji Blokowanie ekspozycji Balans bieliCzas trwania focusa Dotknij aby przechwycić Zapis lokalizacji Jakość JPEG Efekty Przetwarzanie końcowe Wzór Zebra Próg Zebra Obszar pomiaru Migotanie Ilość klatek na sekundę podczas...Rozmiar podglądu Wykrywanie twarzyDodatkowe parametry (ręczne wpisywanie) Wideo: Jakość wideo Tryb ostrości wideo Lampa błyskowa EkspozycjaZdjęcie z filmu Pełnowymiarowe zdjęcia Ilość klatek na sekundę podczas Upływ czasuSzybkość odtwarzania wideo Źródła dźwięku Kanały dźwięku Kodek dźwięku Przepustowość dźwięku Częstotliwość dźwięku Przepustowość wideo Kodek wideo Format pliku wideo Rozmiar filmu Rozmiar podglądu filmu Format podglądu Obsługa wideo 4K (nie wiem po co ta opcja) Maksymalny rozmiar pliku Podziel pliki wideoUżyj klatek HFR W zwolnionym tempie Pełna jasność wyświetlaczaDodatkowe parametry (ręczne wpisywanie) Tryb Camera2 API dodaje funkcje aparatu: Spoiler Do Xiaomi.EU (6.0.1): Zapisz zdjęcia w formacie RAW ISO Tryb słabego oświetlenia Ramki słabego oświetlenia Zezwalaj na tryb słabego oświetlenia Odszumianie Ostrość Bieżący podgląd ISO oraz szybkości migawki w rogu ekranu Do Lineage OS 14.1 (7.1.1): Zapisz zdjęcia w formacie RAW ISOSzybkość migawkiTryb słabego oświetlenia Ramki słabego oświetlenia Zezwalaj na tryb słabego oświetlenia OdszumianieOstrość Bieżący podgląd ISO oraz szybkości migawki w rogu ekranu Aby włączyć Camera2 API w dowolnym systemie wystarczy zainstalować w recovery: ⇓ Camera2API_JestemMortem.zip ⇓ lub dopisać: Cytat persist.camera.HAL3.enabled=1 do build.prop1 i uruchomić ponownie telefon (w LineageOS14.1 jest już wpisane, więc nic nie trzeba robić) Pamiętaj o pozostawieniu pustej linijki na końcu build.prop! Zmiany zauważalne będą w apkach typu Camera FV-5, Open Camera i oczywiście testowanej Snap Camera (w niektórych trzeba uruchomić tryb Camera2 API w opcjach aplikacji) 1- /system/build.prop 1 1
majdan12 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Opublikowano 14 Stycznia 2017 @JestemMortem W lineage-14.1-20170113-UNOFFICIAL-hydrogen.zip jest już to aktywne.
KLIFord Opublikowano 14 Stycznia 2017 Opublikowano 14 Stycznia 2017 @JestemMortem można prosić o jakieś rozwinięcie tematu? Open Camera używam sporadycznie jeżeli potrzebuje użyć manualnie ISO itp.
Grothgar Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2017 Więcej manualnego sterowania, szybszy Burst mode i inne, można potestować. Więcej tutaj Oczywiście u nas raw niewspierany. Nie wiem do końca co działa i jak. Edit: wszystko działa jak trzeba, patrz spoiler post #1.
KLIFord Opublikowano 14 Stycznia 2017 Opublikowano 14 Stycznia 2017 @JestemMortem o dziękuje brzmi ciekawie. Dziękuje przyjrzę się, nic nie zastąpi starego dobrego lustra, ale pobawić się można. Szkoda, że wbudowane MIUI Camera nie ma manuala takiego...
Grothgar Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Działa RAW, ręczny focus, ISO, czas otwarcia migawki
majdan12 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 3 godziny temu, JestemMortem napisał: Działa RAW, ręczny focus, ISO, czas otwarcia migawki Na któreś z wspomnianych przez ciebie aplikacji? bo ja w aplikacji ''Aparat'' nie widzę RAW,czas otwarcia migawki (jest jedynie czas ustawienia ostrości).
Grothgar Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2017 @majdan12 testowałem na Lineage14.1 na aplikacjach Camera FV-5 (płatna) oraz Snap Camera (w tej trzeba w opcjach zaawansowanych włączyć Camera2 API). Na MIUI też działa, ale z tego co widzę liczba funkcji jest okrojona.
majdan12 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Przed chwilą, JestemMortem napisał: @majdan12 testowałem na Lineage14.1 na aplikacjach Camera FV-5 oraz Snap Camera (w tej trzeba w opcjach zaawansowanych włączyć Camera2 API). Na MIUI też działa, ale z tego co widzę liczba funkcji jest okrojona. Masz na myśli ''Snap Camera HDR'' z ''Google Play''?
Grothgar Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tak. Ciekawą funkcją jest podgląd bieżącego ISO oraz czasu migawki.
Grothgar Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zaktualizowałem pierwszy post. Dodane różnice między Snap Camera na MIUI i Lineage OS14, oraz co dokładnie dodaje Camera2 API.
majdan12 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zainstalowałem dziś sobie Snap Camera HDR v8.2.6 i powiem szczerzę że dużo jest tych opcji a najbardziej zastanawiają mnie te odnoście filmów czy zmiana na wyższe wartości coś daje albo zmiana kodeka itp.
majdan12 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Przeprowadziłem test między Snap Camera HDR a aplikacją ''Aparat'' z systemu LineageOS 14.1 i zdjęcia z lampą błyskową mają lepsze kolory w aplikacji ''Aparat''. Jeszcze przetestuje zdjęcia w świetle dziennym. Open Camera jest do przetestowania też Aktualizacja czwartek 19 stycznia 2017 23:33
Grothgar Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2017 Jestem na AICP i tu w stockowym aparacie mamy opcje: Chroma Flash, Ubi Focus, Action Shot i Opti Zoom (można je odblokować w aparacie MIUI, ale wtedy aplikacja się crashuje, po prostu tam nie działa). Jak na razie widzę, że Chroma Flash działa (pięknie), Ubi Focus też działa, reszty nie potrafię (jeszcze) obsłużyć.
damndog Opublikowano 27 Grudnia 2017 Opublikowano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Dzięki mistrzu! Znalazłem dokładnie to czego mi było trzeba. Po zmianie z miui 8.6 na 9.1 brakowało mi camera2, ale teraz doszedł kolejny problem, obraz z przedniego aparatu jest obrócony o 180 stopni. Jest na to sposób przez build.prop, czy to już jest grubsza sprawa? edit: gdyby ktoś potrzebował, tu jest rozwiązanie: xda (gotowiec dla mi5 do wgrania przez twrp w tym samym poście) Edytowane 6 Stycznia 2018 przez damndog dodany link
Rekomendowane odpowiedzi