tombi Opublikowano 6 Grudnia 2016 Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Witajcie! Wczoraj dojechał mój pierwszy tel. oparty o MIUI i ochoczo zabrałem się do konfigurowania. Grzebałem trochę w sieci i na forum lecz nie znalazłem odpowiedzi. Jeśli za mało, to z góry przepraszam i dziękuję za ewentualne konkretne odpowiedzi. Telefon Mi-4c, android 5.1.1 LMY47V, MIUI 8.0.4.0 1. konto Xiaomi Założyłem na serwerze nowe konto, zdobyłem 100 pkt. Nie mogę niestety zalogować się na to konto na urządzeniu... Wygląda to tak, że klikam w Ustawieniach -> Konta ->Xiaomi i... nic. Brak reakcji:( Po przywróceniu ustawień fabrycznych tak samo. Co robię nie tak? Konto Googlowe dodałem i wszystko działa jak należy. 2. Motywy Apka uruchamia się, mogę przeglądać i wybierać motywy lecz po kliknięciu "Pobierz" pojawia się komunikat "Nie udało się dodać konta":( Spodziewam się, że powiązane to jest z pkt. 1 3. SCwather Ta aplikacja uniemożliwia dodanie lokalizacji, bez znaczenia jakiej (New York, London czy Bydgoszcz). Po wpisaniu nazwy miasta brak reakcji. Po wymuszeniu szukania uruchamia się przeglądarka www i wyszukuje hasło (miasto) w sieci. PS. Przy okazji chciałbym również zapytać o możliwość powiększenia czcionki na pasku powiadomień? PS2. Telefon z przeznaczeniem dla starszej osoby, stąd rozczarowanie, że MIUI (odpowiedni wątek jest na forum) nie obsługuje trybu Lite Mode. Czy można jakoś to obejść, tzn. zainstalować jakiś luncher czy apkę, która spełni tę rolę? Pozdrawiam! tombi Edytowane 6 Grudnia 2016 przez tombi
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2016 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Po pierwsze nie ten dział, jest osobny dla MI4C. Informacja co do wersji systemu jest nie wystarczająca, podaj dokładnie co masz w informacja o systemie wersja MIUI. Na ten telefon nie ma wersji Global jedynie China z dwoma językami Chińskim i Angielskim. Jeśli masz jakiś Stable to jest to przerabiany ROM tzw. syfmiui. Potrzebna jest zmiana oprogramowania na to z tego serwisu czyli by xiaomi.eu. Tematy są pobierane online jak i lokalizacja dla pogody wymaga połączenia z kontem xiaomi. Trzcionka jest zmieniana w zakładce Wyświetlacz ale z tego co widzę nie zmienia wielkości powiadomień na belce. Co do opcji Lite Mode to nie wiem czy była czy jest w systemie MIUI. Jest możliwość instalacji innych launcherów ze sklepu play, ale nie sprawdzałem czy są takie z tą opcją. EDIT: Na szybko znalazłem taki artykuł i tam są Launchery dla seniorów po Androida więc może znajdziesz coś innego i ciekawszego, nie sprawdzałem czy mają polski język. 3 Best Simple Android Launchers for Your Parents or Grandparents Edytowane 7 Grudnia 2016 przez slimozis
tombi Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki za info! Testowałem kilka rozwiązań i są takie sobie. Pomijam fakt, że jeden z nich to ponad 40 zł;> Zmieniłem wielkość czcionki (pasek statusu bez zmian) i jest w miarę. Zostawiam na razie ten temat ponieważ z Waszych informacji (oraz tego co wyczytałem w necie) wynika, że to oprogramowanie może być nie najfajniejsze i myślę, że od tego należy zacząć. Nie mam żadnego doświadczenia we flashowaniu Mi, choć kilka razy wgrywałem różne ROMy na Szajsungach. Ważny jest dobry tutek, oczywiście aktualny i odpowiedni dla przejścia z tego co mam. Także będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje i pomoc. Mi-Recovery 2.01 oraz Fasboot (taki robocik w czapeczce) - jeśli to coś wnosi do tematu? Gdzieś czytałem, że na ekranie recovery gdy widoczny jest kabelek, to zablokowany jest bootloader. U mnie tego nie zauważyłem, więc może coś "Chińczyk" już namajchrował? PS. Proszę moderatora o przerzucenie wątku do odpowiedniego działu. Pozdro! Edytowane 8 Grudnia 2016 przez tombi
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2016 Opublikowano 8 Grudnia 2016 2 godziny temu, tombi napisał: Dzięki za info! Testowałem kilka rozwiązań i są takie sobie. Pomijam fakt, że jeden z nich to ponad 40 zł;> Zmieniłem wielkość czcionki (pasek statusu bez zmian) i jest w miarę. Zostawiam na razie ten temat ponieważ z Waszych informacji (oraz tego co wyczytałem w necie) wynika, że to oprogramowanie może być nie najfajniejsze i myślę, że od tego należy zacząć. Nie mam żadnego doświadczenia we flashowaniu Mi, choć kilka razy wgrywałem różne ROMy na Szajsungach. Ważny jest dobry tutek, oczywiście aktualny i odpowiedni dla przejścia z tego co mam. Także będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje i pomoc. Mi-Recovery 2.01 oraz Fasboot (taki robocik w czapeczce) - jeśli to coś wnosi do tematu? Gdzieś czytałem, że na ekranie recovery gdy widoczny jest kabelek, to zablokowany jest bootloader. U mnie tego nie zauważyłem, więc może coś "Chińczyk" już namajchrował? PS. Proszę moderatora o przerzucenie wątku do odpowiedniego działu. Pozdro! Ale Ty masz właściwy system właśnie taki od xiaomi.eu ma być. Jak to ma być dla starszej osoby to nie sądzę że wersje dev była by lepsza, przecież nie zamierzasz instalować co tydzień poprawek więc zostań przy stable. Można oczywiście aktualizować do wersji 8.1.2 ale nie jest to konieczne.Jeśli jednak będziesz chciał aktualizować to zamiast tego Mi-Recovery 2.01 uruchamia się lub instaluje recovery TWRP i w nim już są opcje instalacji ROMa. Wszystko jest na forum w dziale MI4C, w razie problemów pytaj a na pewno ktoś Ci odpisze. Co do tych programów dla starszym państwa ułatwiających korzystanie ze smartphona to jest możliwość "zakupu" w promocyjnych cenach 0zł .
Robinson Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Dnia 08.12.2016 o 16:10, Gość napisał: Co do tych programów dla starszym państwa ułatwiających korzystanie ze smartphona to jest możliwość "zakupu" w promocyjnych cenach 0zł . Ja jestem zainteresowany takimi promocjami za 0zł. Można tak zdobyć Big Launcher dla seniora? Czy ktoś z tutejszych użytkowników Xiaomi używa jakiegoś launchera dla seniora? Dzięki za info.
Rekomendowane odpowiedzi