kravcu Opublikowano 27 Października 2016 Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Witajcie, Kupiłem Mi4c u Goldwaya który przyszedł z jakimś szajskim romem, którym chciałbym zmienić na polski przez twrp. Niestety, próbowałem według różnych poradników, z różnymi sterownikami, różnymi jakimiś skryptami itp, z użyciem miflash, mi pc suite, na 3 pc, 2x na win7, 1x win10, 1x linux i za cholerę nie mogę się połączyć poprzez fastboot. W trybie fastboot telefonu PC nie wykrywa ani dla fastboot ani dla adb ani miflash. Gdy wyłączę debugging mode to telefon normalnie widzi jako MTP i mogę pracować z jego plikami. Windows rozpoznaje telefon podłączony w fastboot mode jako Kedacom USB Device -> Android Bootloader Interface. Bootloader odblokowany. Zidentyfikowałem dwa problemy: Przy włączeniu debugging mode i podłączeniu usb powinienm dostać pytanie o zezwolenie z kluczem RSA PC którego nie dostaję. Nie mam także opcji revoke usb debugging authorizations. Drugi to że przy połączeniu przez usb z debugging mode powinno sie wyświetlić że tel jest w tym trybie, tymczasem u siebie muszę wyłączyć i włączyć jeszcze raz ten tryb żeby dostać taki komunikat. Wg. opisu syfny rom to: global stable 8.0.16.0(LXKCNCI_20151104_SZ) Ma ktoś może jakieś pomysły, bo ja już niestety opadłem z sił i nie mam zielonego pojęcia co dalej. Edytowane 27 Października 2016 przez kravcu
decorator12 Opublikowano 28 Października 2016 Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Hah, mam teraz identyczny problem, tylko że nie mogę w MTP nad plikami pracować w ogóle - jak wyłączyć debuging żeby móc nawet zrobić format pamięci z poziomu PC i potem spróbować znów wgrać rom? U mnie fastboot tez przestał działać - przeszedłem z CM 13.1 na Miui 8 [ROM z linku z MIUipolska] i mój telefon owszem - chce się właczyć, ale potem każe mi jakiś kod oblokowania wpisac. Jak wpisze cokolwiek to prosi mnie o restart telefonu bo dane są uszkodzone, zamiast restartu on się wyłączy. Też nie mam już pomysłów chętnie poczytam co wymysicie, ja teraz jade do CH ochłonąc i potem też dołącze do dyskusji OK - telefon zyje. Na windows 10 nie chciało go widzieć w MIflash, na windows 7 zauwazyło, reszta to tylko fastboot rom i mam teraz telefon po angliesku. Staram się wgrać teraz na niego rom EU. Edytowane 28 Października 2016 przez decorator12
n_v Opublikowano 29 Października 2016 Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Wczoraj miałam podobny problem w nowiutkim Mi4C od Goldwaya. Adb widział telefon, ale fastboot za chiny ludowe. Pomogła następująca rzecz: po podłączeniu do kompa urządzenia w trybie fastboot wejście do menedżera urządzeń ręczna zmiana sterownika USB z wersji 11 na 9. Co prawda pisałeś że próbowałeś z różnymi sterownikami więc to pewnie nie to, ale może komu innemu się przyda. Edytowane 29 Października 2016 przez n_v
decorator12 Opublikowano 29 Października 2016 Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) 16 godzin temu, n_v napisał: Wczoraj miałam podobny problem w nowiutkim Mi4C od Goldwaya. Adb widział telefon, ale fastboot za chiny ludowe. Pomogła następująca rzecz: po podłączeniu do kompa urządzenia w trybie fastboot wejście do menedżera urządzeń ręczna zmiana sterownika USB z wersji 11 na 9. Co prawda pisałeś że próbowałeś z różnymi sterownikami więc to pewnie nie to, ale może komu innemu się przyda. Potwierdzam, po zejściu na wersje 9 telefon widać w Windows 10. Ale jak zainstalowałem jakiś chinski ROm to teraz nie mogę wgrać TWRP :< Ani zdowngradedowac softu przez aplikację updater w samym fonie. Boję się, że musze znów odblokowac bootloader przez samo Xiaomi. PS: nadal nie mogę zainstalowac fastboot rom china dev. Przez MiFlsh wcale nie chce wejśc [niby flashuje, ale i tak wstaje to do systemu jaki juz zainstalowałem oO] Chyba zrobię formata telefonu z windowsa i spóbuję wtedy postawić fastboota - po prostu już nie ogarniam co robić. Edycja - telefon nie wstał. Komenda "adb fastboot edl" ucegliła mi na amen telefon. Po flashu nie było reebota, nie działa wejście do fastboot. Tak, jestem kretynem. Doskonale o tym wiem, wiec jak kogoś kusi aby mnie o tym uświadomić jeszcze mocniej to ostrzegam uczciwie, że język mam cięty. Telefon widać jako COM w komputerze, w menadżerze urządzeń łapie jakoś nieznane urządzenie USB. Czy jestem zły? Na siebie tylko. Telefon jest świetny, ale podejrzewam, że będę zmuszony się z nim pożegnać niestety, Edytowane 30 Października 2016 przez decorator12
kravcu Opublikowano 31 Października 2016 Autor Opublikowano 31 Października 2016 Nie znam odpowiedzi na twój problem, ale ja olałem połączenie z PC, zainstalowałem Kingroot i wgrałem TWRP przez Flashify i wszystko było gotowe w 5 min.
decorator12 Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Nie znam odpowiedzi na twój problem, ale ja olałem połączenie z PC, zainstalowałem Kingroot i wgrałem TWRP przez Flashify i wszystko było gotowe w 5 min.Próbowałem też Kingroota wcześniej nic z tego Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
savi8307 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) koledzy mam taki sam problem w fastboot nie mam adb, windows 10 , prosze o info w ktorym miejcu i jak zmienic wersje usb ? ( pisaliscie ze z 11 na 9 pomaga) - telefon jest nie widoczny w windowsie, jak jest normalnie uruchomiony to jest widoczny ale po wybraniu podczas podpinania na telefonie tryb przesylania plikow ok znalazlem jak podmienic ale niemoge na necie znalesc wersji 9 Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez savi8307
Rekomendowane odpowiedzi