Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakupiłem dziś 2 Mi4C z 2 Gb Ram 16 GB pamięci wewnętrznej. 

Czarny miał wgrany Miui Polska 8, a biały oficjalny soft stable, więc zmieniłem w nim soft na Miui polska 8.

I teraz na czarnym telefonie mam 12,14 GB pamięci ( dostępna 10,87 GB ) A na białym mam 10,19 GB ( dostępna 8,66GB ). Do tego w białym telefonie w pamięci mam np aplikacje super user  i kilka innych aplikacji, a w czarnym nie. Powie mi ktoś co źle zrobiłem przy instalacji Miui ?

Opublikowano (edytowane)

Trudno powiedzieć, kiedy nie wiadomo co miałeś dokładnie wgrane, co wgrałeś, co porównujesz. Szklana kula pokazuje tylko mgłe... :( Swoją drogą ciekawe, że wgrałeś niby miui polska 8 (cokolwiek masz na myśli, przypuszczam że xiaomi.eu oparte na miui8, ale nie wiadomo oczywiście w jakiej wersji bo nie napisałeś), a przecież super user nie jest w standardzie w nowych romach xiaomi.eu. Podsumowując, nie wiadomo nic, bo nic nie powiedziałeś konkretnego. Napisz konkretne wersje, konkretne pliki jakich użyłeś i napisz jaki konkretnie masz właściwie problem. Bo jedyny problem jaki ja tutaj widze, to że masz więcej wolnej pamięci na telefonie na którym masz zainstalowane mniej aplikacji... no chyba nie dziwne.

Edytowane przez wtbn
Opublikowano

Hej,

Podepnę się pod temat, bo miałem zakładać nowy wątek, a tu proszę, prawie identyczny problem.

Mam dwa telefony Mi4c w takiej samej konfiguracji.

"Informacje o telefonie" w jednym i drugim pokazują "Pamięć wew. Dostępne: (11GB na jednym i 2GB na drugim) Razem 32,00GB (na obu)".

Po kliknięciu w Ustawienia -> Pamięć jeden telefon pokazuje "Dostępne 11,08 GB Razem 27,41GB" zaś drugi "Dostępne 2,08GB Razem 8,24GB"

Mam wrażenie, że ten drugi telefon nie widzi całej dostępnej pamięci wewnętrznej. Jak można to zweryfikować, ewentualnie naprawić?

W obu przypadkach wersja MIUI to 6.9.22.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czego tu nie rozumieć. Jeszcze raz :

Zakupiłem 2 identyczne telefony ( czarny i biały Mi4C )

Czarny miał wgrany z muiupolska.pl soft xiaomi.eu_multi_MI4c_6.10.20_v8-5.1.zip

A biały chiński Stable miui 7 - wgrałem mu TWRP a następnie z miuipolska.pl soft xiaomi.eu_multi_MI4c_6.10.20_v8-5.1.zip ( czyli taki sam jak do czarnego )

i teraz nie mam więcej wolnej pamięci tylko całkowita pamięć w jednym z telefonów jest większa.

Screenshot_2016-10-27-19-09-16-004_com.android.settings.png

Screenshot_2016-10-27-19-11-09-589_com.android.settings.png

Edytowane przez leszekcce
Opublikowano

Człowieku, zdecyduj się! Temat napisałeś w Mi4, po czym w 1 poście piszesz o Mi4c, teraz nagle o Mi4s! Doprecyzuj, albo temat wywalę do kosza, jeżeli sam nie wiesz, co masz za telefon, to temat nie ma sensu.

Opublikowano (edytowane)

@leszekcce

No spoko, wcześniej tego nie napisałeś. Skąd mamy wiedzieć jakie "miuipolska 8" masz wgrane. Pisałeś zresztą o mi4c, teraz się nagle zrobił mi4s, ale nieważne.

To może wynikać chociażby z systemu plików jaki jest na telefonie, tzn pliki się inaczej ułożyły. Gdyby wyczyścić oba do zera, tzn wywalić system całkowicie i od nowa zainstalować, to powinno być tak samo, albo chociaż podobnie. No, chyba że są inne kości pamięci zainstalowane, tzn innych firm. Możesz rozkręcić i sprawdzić.

Edytowane przez wtbn
Opublikowano (edytowane)

nie wiem do kogo to ale temat jest w mi4c i nigdzie o mi4s nic nie widze

11 minut temu, leszekcce napisał:

aha plik źle skopiowałem , do obu jest wgrane to : xiaomi.eu_multi_MI4c_6.10.20_v8-5.1.zip

13 minut temu, wtbn napisał:

@leszekcce

No spoko, wcześniej tego nie napisałeś. Skąd mamy wiedzieć jakie "miuipolska 8" masz wgrane. Pisałeś zresztą o mi4c, teraz się nagle zrobił mi4s, ale nieważne.

To może wynikać chociażby z systemu plików jaki jest na telefonie, tzn pliki się inaczej ułożyły. Gdyby wyczyścić oba do zera, tzn wywalić system całkowicie i od nowa zainstalować, to powinno być tak samo, albo chociaż podobnie. No, chyba że są inne kości pamięci zainstalowane, tzn innych firm. Możesz rozkręcić i sprawdzić.

Do zera chyba wyczyściłem bo w wipe advanced zaznaczyłęm przed instalacją wszystko co się dało, a rozkręcał nie będę.
Najdziwniejsze jest to skąd po instalacji np wziął się super user w białym telefonie i inne aplikacje.

Opublikowano
4 minuty temu, leszekcce napisał:

aha plik źle skopiowałem , do obu jest wgrane to : xiaomi.eu_multi_MI4s_6.10.20_v8-5.1.zip

Do zera chyba wyczyściłem bo w wipe advanced zaznaczyłęm przed instalacją wszystko co się dało, a rozkręcał nie będę.
Najdziwniejsze jest to skąd po instalacji np wziął się super user w białym telefonie i inne aplikacje.

Mi4s jest tam gdzie mi4i i mi4c, czyli obok mi4.

No to ciekawe, widzocznie wgrałeś coś innego, albo zainstalowałeś też dodatki + supersu, a nie tylko tego zipa co piszesz. Po poprawnej instalacji xiaomi.eu_multi_MI4s_6.10.20_v8-5.1.zip zdecydowanie nie powinieneś mieć super user. Wrzuć lepiej zrzuty ekranu z zakładki o telefonie, tam gdzie masz napisane jakie wersje softa.

Opublikowano (edytowane)

Na obu telefonach pokazuje w tej zakładce wszystko identycznie. Na obu instalowałem tylko wymieniony plik, nic po za tym. Czytałem gdzieś że niektóre telefony xiaomi maja po 2 systemy na 2 partycjach, może to jest problem ? A gdybym przez Mi flash zainstalował Xiaomi Mi 4c Latest China Developer Version Fastboot File Download z tego wątku http://en.miui.com/a-234.html  to nie zablokuje mi bootloadera ?

Opublikowano
8 minut temu, leszekcce napisał:

aha plik źle skopiowałem , do obu jest wgrane to : xiaomi.eu_multi_MI4s_6.10.20_v8-5.1.zip

Witam.

Wgraj po przez MiFlash ROM dzięki temu sformatujesz telefon do stanu fabrycznego. Potem możesz sobie zainstalować TWRP i MIUI Polska.

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Tylko dokładnie zapoznaj się z tematem żeby wgrać odpowiedni ROM dla MI4C żeby nie zablokować bootloadera.

Opublikowano
1 minutę temu, slimozis napisał:

Witam.

Wgraj po przez MiFlash ROM dzięki temu sformatujesz telefon do stanu fabrycznego. Potem możesz sobie zainstalować TWRP i MIUI Polska.

MiFlash - formatowanie telefonu (Windows/Linux)

Tylko dokładnie zapoznaj się z tematem żeby wgrać odpowiedni ROM dla MI4C żeby nie zablokować bootloadera.

Chciałem tak zrobić, ale piszę ze wszystkie nowe blokują bootloader, a nie mogę żadnego starego pod fastboota znaleźć

Opublikowano

We wspomnianym wyżej poradniku jest napisane - "MiFlash jest dobrą metodą na postawienie telefonu "na czysto". Można wymazać w urządzeniu wszystko, łącznie z pamięcią wewnętrzną, recovery czy kernelem. UWAGA: MiFlash nie naprawia rozmiaru partycji pamięci wewnętrznej."

To jeśli to nie, to co naprawia rozmiar partycji pamięci wewnętrznej?

Opublikowano
5 minut temu, wtbn napisał:

Nie wiem czy wgrywanie obrazu pod mi4c na mi4s jest mądre ale... powodzenia.

Mam 4c i wgrywałem 4c tylko z rozpędu co innego na forum napisałem !!!

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...