Skocz do zawartości
  • 0

Raportowanie lokalizacji - do czego służą te opcje?

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Dręczy mnie to:

post-596-13980030822995_thumb.jpg

Do czego konkretnie służą dwie ostatnie opcje, a szczególnie "Raportowanie lokalizacji".

Co to za raportowanie? Jaki program raportuje i komu? Jaki z tego pożytek? Co nie będzie działać, jak się to wyłączy?

Nie chodzi mi tu o kwestie prywatności, ale o zrozumienie co to jest, jak działa i czy wpływa na drenaż baterii (powodując wybudzenia tel. z uśpienia)?

Po rozwinięciu tych opcji są opisy, ale jak dla mnie - nie wyjaśniają jasno o co chodzi. Może ktoś mądrzejszy wytłumaczy?

post-596-13980030823613_thumb.pngpost-596-13980030823929_thumb.png

Dzięki.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ja to widze w ten sposob - nawigacja googla potrzebuje tego, + google wie jakie ci reklamy wysylac (personaljzowane reklamy ilekroc przeglądasz neta zalogowany do google/gmail).

Wysłane z mojego MI 2S

• 0
Opublikowano

Nie mowie ze nie dziala bez tego. Screen pierwszy - masz jakie aplikacje z tego korzystaja. M. in mapy google - czyli nawigacja googla. Mapy google tez wyswietlaja kupe rzeczy, ogolnie uwazam ze chodzi tu glownie o spersonalizowane reklamy. jak bez tego wszystko ci dziala, to ja bym wyłączył, jak coś nie vedzie dzialac to sano powinno wołać o aktywowanie tej opcji

Wysłane z mojego MI 2S

• 0
Opublikowano

Tak, wyłączyłem obie opcje - wyraźnie spadało zużycie baterii i częstość wybudzania tel. ze snu przez Usługi Google Play.

Wg Wake Lock Detector w ciągu 8 godzin nocy wygląda to tak:

Z włączonymi:

• UGP: 25:44" / x1755

Z wyłączonymi:

• UGP: 7:14" / x455

Tak więc spora różnica, choć walka o dalsze "wyciszenie" Usług Google Play jeszcze długa mnie czeka...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...