Arturs Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Witam Wczoraj zainstalowałem SlimROM z dodatkiem OpenGaps w wersji pico http://forum.xda-developers.com/mi-4c/development/unofficial-slimroms-xiaomi-mi4c-libra-t3416742 Pierwsze wrażenia bardzo obiecujące. Jest to bardzo odchudzona wersja ROMu Chyba jeszcze bardziej od AOSPA od TS więc wymaga trochę zabawy jeśli chce się ją dopasować do własnych potrzeb. Sam ROM ma ok 380 MB a gapsy jakieś 88 więc to razem niwiele więcej niż połowa tego co MIUI. Bateria jak na razie trzyma całkiem nieźle - według mnie wyraźnie lepiej od MIUI8 ale zobaczymy jak będzie dalej. System działa płynnie i szybko. Luki w tłumaczeniu. Błędów na razie nie stwierdziłem. Jakby ktoś się zdecydował to niech podzieli się swoimi wrażeniami. Edytowane 22 Września 2016 przez Arturs
Dru79 Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 a którą wersję zainstalowałeś? Bo podobnież wersja 1.0 lepiej trzyma na baterii od 2.0.
Arturs Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Najnowszą z podanego linku - 20160913 - Mod 1.2 . Nie mam porównania do innych wersji. Edytowane 22 Września 2016 przez Arturs podlinkowałem
Arturs Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Linku podanego w pierwszym poście ale już podlinkowałem - trzeba tylko znależć w tekscie właściwą wersję. A tu link bezpośreedni do bobrania: https://www.androidfilehost.com/?fid=24591000424965843 Bateria chyba jednak nie trzyma tak dobrze jak myślałem na początku. Szczególnie gdy komórka robi jako punkt dostępowy. Edytowane 22 Września 2016 przez Arturs
Arturs Opublikowano 24 Września 2016 Autor Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Wgrałem 1.0 Jest ok. Naładowałem wczoraj ok 14.00 do 100% pomęczyłem ją potem ze dwie godziny (wifi punkt dostępu intalacje apk, benchmark antutu itp pierdy) potem już normalne użytkowanie ( kilka telefonów i jakieś drobne operacje). dzisiaj po nocce bateria ma 55% i pokoazuje że zostało ok 20godz. Sam system jest świetny dla osób luibiących minimalizm. Partycja systemowa z przydzielonych 1800MB wykorzystuje ok 800MB. Nie mam porównania do MIUI bo wtedy nie sprawdzalem ale wydaje mi się że to dobry wynik. Zastanawiałem się nawet nad możliwością zmniejsznia partycji systemowej bo po co takie marnotrastwo ale nie wiem jak się do tego zabrać. Próbowałem też zrezygnować z gapsów ale niestety niektóre moje ulubione apk nie hulają bez tego dziadostwa. Np nawi beonroad po ściągnięciu z Aptoide i zainstalowaniu cały czas próbuje łączyć się googleplay żeby mieć dostęp do bazy danych. Ktoś wie jak to ominąć ?. Google Apps z kazdym dniem wkurzają mnie coraz bardziej. Edytowane 24 Września 2016 przez Arturs
Dru79 Opublikowano 24 Września 2016 Opublikowano 24 Września 2016 nie wiem czy SlimRom obsługuje init.d, bo można wtedy ewentualnie wgrać skrypt na stłumienie usług Google (link w temacie o taktowaniu procka). Tylko wcześniej zrób sobie kopięw TWRP.
Arturs Opublikowano 28 Września 2016 Autor Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Dru79 nie chodzi o stumienie usług Google ale o ich wyeliminowanie. Na chwilę obecną wróciłem do AOSPA od TS. Wgrałem bez GApps. Tak jak na wstępie pisałem oba systemy sa podobne lecz ostatecznie AOSPA jakoś bardziej mnie przekonuje chociaż nie potrafuię jednoznacznie uzasadnić, Zalety wersji bez GApps - zużycie baterii w stanie spoczynku ok 0,2-0,3% na godzinę, zwonione ok 100 MB średniegi użycia RAM, brak niekontrolowanego przesyłu danych a tle a także zmniejszenie obciążenia procesora (nie potrafię zmierzyć). Nie wspominam o kwestiach związanych z prywatnością czy swobodą działania bo to indywidualny wybór każdego z nas. Ja spróbuję podziałać w takiej konfiguracji. Problemem może być tylko dobór niektórych aplikacji, które z automatu odwołują cię do usług google. Edytowane 28 Września 2016 przez Arturs
Dru79 Opublikowano 28 Września 2016 Opublikowano 28 Września 2016 no właśnie i w pewnym momencie zauważysz, że musisz jednak wrzucić Gappsy. I tu błędne koło się zamyka.
Arturs Opublikowano 28 Września 2016 Autor Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Nie - po prostu szukasz tak długo az znajdziesz odpowiednią aplikację. Nie wszystkie są zwiazane z ciemną stroną mocy:). Wybór jest duży - no chyba, że jest się młodzikiem, który "musi" zagrać w najnowszą wersję topowej gierki bo inaczej koledzy go wyśmieją. Jeśli masz inne priorytety brak GApsów może być ciekawym rozwiązaniem. Nie upieram się że na pewno ale weług mnie warto spróbować zewzględu na opisane wyżej korzyści. O efektach dam znać za jakiś czas. Edytowane 28 Września 2016 przez Arturs
Dru79 Opublikowano 28 Września 2016 Opublikowano 28 Września 2016 może zainteresuj się alternatywą usług Google: microG
Arturs Opublikowano 28 Września 2016 Autor Opublikowano 28 Września 2016 Dzięki, wygląda zachęcająco. W wolnej chwili przetestuję. Wprawdzie póki co radzę sobie bez tego ale zdaję sobie sprawę, że w pewnym momencie może być ciężko.
Dru79 Opublikowano 29 Września 2016 Opublikowano 29 Września 2016 wrzuciłem wczoraj na test ten ROM - AOSPA od TS i oczywiście jakoś nie za bardzo się zdziwiłem kiedy rano stwierdziłem, że baterii przez noc uleciało 8% (bez Gappsów). Także na każdym ROM-ie mam bardzo podobne zużycie w spoczynku. Już nie wiem co myśleć. Może napiszę do Ibuygou czy dawać na gwarancję.
Arturs Opublikowano 29 Września 2016 Autor Opublikowano 29 Września 2016 To faktycznie sporo w porównaniu do mojego zuzycia na tym ROM-ie ale myśle że raczej reklamować nie ma sensu bo pewnie się mieścicsz w standardach. Nie instalowałeś jakichś energochłonnych apk? Poza tym to swoje minimalne zużycie miałem na wyłączonej lokalizacji, wi-fi i transmiscji danych. Zainstalowanie nowgo launchera też trochę podniosło zużycie,
Dru79 Opublikowano 29 Września 2016 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) wszystko powyłączane, żadnych swoich apek nie instalowałem żeby zobaczyć jak będzie trzymał. Czy masz włączone: autojasność, podwójne tapnięcie do wybudzenia telefonu? Wrzucałeś blobsy, a jak tak to którą wersję? Którą masz wersję telefonu (2/16, 3/32)? Edytowane 29 Września 2016 przez Dru79
Arturs Opublikowano 29 Września 2016 Autor Opublikowano 29 Września 2016 Mam wersję 2/16. Czyste AOSPA bez blobsów. Prawde mówiąc to nie bardzo wiem czemu te blobsy mają słuzyć więc nie wgrywałem. Autojasność tak, podwójne tapnięcie nie. Może sprawdz po nocce w ustawieniach baterii jakie procesy zżerały Ci procentowo baterię (przed snem naładuj do 100%). Jak nie zapomnę zrobię to samo i rano możemy porównać.
Dru79 Opublikowano 29 Września 2016 Opublikowano 29 Września 2016 coś w moich spostrzeżeń wynika, że wersja 2/16 lepiej trzyma na baterii. I nie wiadomo dlaczego tak jest.
Arturs Opublikowano 30 Września 2016 Autor Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Zgodnie z obietnicą Telefon naładowany do 96%. Rano po nieco ponad 8h stan 94% -zużycie 2% czyli ok 0,25%/h. Odczyt z danych baterii: 94% pozostało ok 11 dni Wykorzystanie od ostatniego naładowania Telefon nieaktywny 2% Szczegóły zużycia: Czas włączenia 8 g 24 m 9 s Obliczone zużycie 32 mAh Sprawdź i porównaj co u ciebie zżera baterię. Edytowane 30 Września 2016 przez Arturs
Dru79 Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) taki wynik to jest to czego każdy oczekuje od takiej baterii ja niestety już przeskoczyłem na CM13 od TS-a bo ten AOSPA ma jak dla mnie trochę mało funkcji i w wielu miejscach jest po angielsku ale kiedy jeszcze sprawdzałem zużycie na tym AOSPA to miałem taką sekcję "Inne", które pokazywało sporo godzin aktywności, tyle, że nie wiadomo co to jest jeszcze się zastanawiam czy mógłbyś np. zrobić kopię w TWRP, wrzucić na neta a ja ją u siebie odtworzył. Czy to by poszło? Edytowane 30 Września 2016 przez Dru79
Arturs Opublikowano 30 Września 2016 Autor Opublikowano 30 Września 2016 Obawiam się że za dużo czasu zajęłoby mi usuwanie danych osobistych :). Poza tym nie sądzę żeby takie działanie miało sens. Jeżeli dokładnie wyczyściłeś telefon przed instalacją i wgrałeś system to nie możesz mieć nic innego niż ja. Ja zrobiłem dokładnego wipa wszystkiego łącznie z danymi. TWRP mam od TS. Czy te "inne" miałeś a stanie spoczynku?
Dru79 Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 teraz już nie pamiętam, musiałbym wgrać jeszcze raz, naładować i zostawić na noc tylko napisz czy tylko i wyłącznie ROM instalowałeś, czy np. jeszcze SuperSu albo coś czyli mam rozumieć, że pamięć wewnętrzną też formatujesz po intalacji?
Arturs Opublikowano 30 Września 2016 Autor Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Zainstalowałem sam ROM. W AOSPA funkcja uruchomienia SU jest w ustawieniach zaawansowanych więc musi być instalowane razem z ROMem. Dokłądne czyszczenie wszystkiego robiłem przed instalacją. Potem wgrałem z komputera plik instalacjijny. Po zainstalowaniu ROMa i swoich aplikacji pousuwałem zbędne pliki instalacyjne (częściowo ręcznie a częściowo "Clean master od Cheetah"(czy jakoś tak) który odinstalowałem po wykonaniu tej czynności (na dluższą metę to zbędny balast). PS nie wiem czy to ma znaczenie ale w opcjach programistycznych zaznaczam opcję "nie zachowuj działań" Edytowane 30 Września 2016 przez Arturs
Dru79 Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 po sformatowaniu pamięci wewnętrznej podłączasz telefon do kompa mając go w trybie Recovery żeby wrzucić ROM?
Arturs Opublikowano 30 Września 2016 Autor Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) 1 hour ago, Dru79 said: ja niestety już przeskoczyłem na CM13 od TS-a bo ten AOSPA ma jak dla mnie trochę mało funkcji i w wielu miejscach jest po angielsku Dla mnie brak funkcji to podstawowa zaleta tego systemu. Wszystko co potrzebujesz możesz sobie zawsze doinstalować jeśli potrzebujesz a unikasz w ten sposób aplikacji które są zbędne. A luki w tłumaczeniu akurat mi nie przeszkadzają zresztą nie ma ich tu zbyt wielu. Sporo luk było wSlimROM. 12 minutes ago, Dru79 said: po sformatowaniu pamięci wewnętrznej podłączasz telefon do kompa mając go w trybie Recovery żeby wrzucić ROM? Dokładnie tak. Oczywiście robię wipe system, dalvik/cache, internal storage, data .... po prostu wszystkiego oprócz USB Edytowane 30 Września 2016 przez Arturs
Dru79 Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) EDIT: I zrobiłem jak mówiliśmy - naładowałem do 100% i zostawiłem na noc. Telefon wyłączyłem z ładowania o 23:00, teraz jest 8:45 (baterii 89%) i w zużyciu mam: "Telefon nieaktywny - 1% (9 g 43m 3s) i "Inne", w którym napisane jest: "Całkowita pojemność baterii" - 3080 mAh, "Obliczone zużycie" - 54 mAh i "Zaobserwowane zużycie" - 308 mAh. I to by było na tyle. Przez około 10 godzin zeszło 11 %. Edytowane 1 Października 2016 przez Dru79
Arturs Opublikowano 1 Października 2016 Autor Opublikowano 1 Października 2016 (edytowane) Okazało się, że po instalacji aplikacji niezależnego sklepu (w moim przypadku AKPpure) wszystkie aplikacje aktualizują się i pobierają dane (np mapy) jak przy wgranym sklepie Google. Róznica jest taka, że aplikację sklepu mogę dowolnie instalować i odinstalowywać w zależności od potrzeb. No i nie muszę mieć obciążenia w postaci googleplay. Jak na razie nie odczuwam więc najmniejszych dolegliwości z powodu braku gapsów a wyłącznie same korzyści związane ze zwiększeniem wydajności systemu i obniżeniem zużycia baterii. AOSPA bez gaps hula wysmienicie ale jakby ktoś chciał spróbować SlimROM to też mogę polecić. Edytowane 1 Października 2016 przez Arturs
Dru79 Opublikowano 1 Października 2016 Opublikowano 1 Października 2016 a co jak ktoś ma kupioną aplikację w Google Play?
Arturs Opublikowano 2 Października 2016 Autor Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) Też będą raczej chodziły. Gwoli ścisłości inormuję, że wspaminane przeze mnie sklepy są w pełni legalnie działającymi i respektującymi prawa autorskie serwisami. W przypadku ewentualnego stwierdzenia naruszenia praw autorski, każdy użytkownik ma prawo do raportowania tego stanu rzeczy a administracja serwisu zobowiązana jest do reakcji zgodnie zobowiązującym prawem. Fakt, że niektóre aplikacjie rozpowszechniane odpłatnie w sklepie google play można w tych sklepach nabyć bez opłat wynika wyłacznie z polityki biznesowej google. Z moich doświadczen wynika, że za opregramowanie darmowo rozpowszechniane przez twórców tychże programów Google również pobierać może opłaty, w szczególności gdy aplikacje owe nie zawieraja elementów mogacych stanowić dla google źródło zysku. Wybrnąłem Pnie Moderatorze? Edytowane 2 Października 2016 przez Arturs
Arturs Opublikowano 14 Października 2016 Autor Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Mam pytanie dotyczące ustawień dpi Od tygodnia znów uzywam SlimROM w wersji 1.4 Na forum xda pojawiło się pytanie dotyczące ustawień dpi. W pliku "build.prop" w swoim urządzeniu odczytałem wartość "ro.sf.lcd_density=420". Z tego co wyczytałem dla np MoKee na Mi4c domyslne ustawienie dpi to 480. Wiecie jak to wygląda na MIUI ? I jak wartości ustawien dpi wpływają na jakość odtwarzanego obrazu na przyład w aplikacjach VR na gogle? A może ktoś wie jaka jest maksymalna wartość dpi dla mi4c nie powodujaca booloopa? Edytowane 14 Października 2016 przez Arturs
AndropaX Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 To jest tylko i wyłącznie informacja dla systemu jak duży jest ekran i jak ma skalować interfejs, nie ma to nic wspólnego z jakością obrazu.
Rekomendowane odpowiedzi