arkban Opublikowano 21 Września 2016 Opublikowano 21 Września 2016 witam, kilka miesięcy temu zakupiłem z 1 zrodla jednocześnie 2 sztuki mi4c dla dzieci. co jakiś czas zglaszaly mi jakies problemy z siecia wifi - tz ze cos nie działa. Uwagi zbytniej dluzszy czas nie przywiazywalem do taego az do czasu gdy się z ciekawości bawiłem tym telefonem. Odkrylem, ze jakims dziwnym zrzadzeniem losu oba maja ten sam adres MAC karty sieciowej wifi. Pytanie - czy da się ten adres zmienić ?? 1 aparat mam już odblokowany z nowym ROM MUI Polska + root. Czy ktoś spotkal się z takim problemem, względnie wie co i gdzie zmienić ??
baku1991 Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 Z ciekawości to gdzie kupiłeś? Porównaj jeszcze Bluetooth Mac i imei. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
arkban Opublikowano 22 Września 2016 Autor Opublikowano 22 Września 2016 wifi ogarnięte. udało mi się to ogarnąć przez zmiany w pliku: system/etc/firmware/wlan/qca_cld/wlan_mac.bin (u mnie był pusty) na " Intf0MacAddress=000AF58989FF Intf1MacAddress=000AF58989FE Intf2MacAddress=000AF58989FD Intf3MacAddress=000AF58989FC END " Zmiany robilem przez TWRP - uruchomienie (power + volume up) - podmontowanie systemu - przez file manager przejście do system/etc/firmware/wlan/qca_cld - wykasowanie pustego pliku wlan_mac.bin (w tym nie dal się nic robic) - restarcik telefonu i wrzucenie przez kompa pliku do jakiegoś folderu na telefon (przygotowany plik w notatniku o nazwie wlan_mac.bin i zawartości podanej powyżej) - restarcik TWRP - podmontowanie systemu - skopiowanie wgranego pliku do system/etc/firmware/wlan/qca_cld - nadanie praw rw-r--r-- - restart telefonu. Co prawda mac-ki BT nadal sa identyczne na obu telefonach - ale wifi smiga i już ma inny mac - zgodny z wpisem w pliku. Do BT pewnie jest pliczek z MAC w innym katalogu... Pozdrawiam wlan_mac.bin
baku1991 Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 Kolego, ponawiam pytanie o to gdzie kupiłeś towar i czy adresy imei w obu telefonach są zgodne ze swoimi pudełkami bo to wygląda jak klonowane EFS-y Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
arkban Opublikowano 23 Września 2016 Autor Opublikowano 23 Września 2016 Kupione na Allegro - sprzedawca z miejscowosci Lubliniec. W sumie mam 3 sztuki z tego samego zrodla 2x mi4c i 1x mi4i. Mi4i ma juz inne mack-i. W mi4c BT i WiFi mack-i identyczne. Imei - inne. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
arkban Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Opublikowano 9 Marca 2017 witam ponownie, to było zbyt piękne aby trwało wiecznie .... - to ze po aktualizacji trzeba było od nowa pliczek podczepiać - dało się przeżyć - ale po aktualizacji do MIUI 7.2.23 przestała ta metoda działać ... i necika dzieci maja na zmianę ... Ma może ktoś jakiś pomysł jak to obejść ?? Pozdrawiam.
advcron Opublikowano 10 Marca 2017 Opublikowano 10 Marca 2017 1. Router z openwrt. Dwie osobne sieci w dwóch osobnych vlan'ach. 2. Ewentualnie wgranie efs z innego modelu.3. Sprzedaż tel.4. Przeprowadzka dziecka do dziadków Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
arkban Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Opublikowano 14 Marca 2017 witam, punkt 1 powinien zalatwic mi ten problem ... chociazby doraznie (najprostsze rozwiazania sa czasami najlepsze) . Dzieki ADVCRON za nadanie kierunku ... Arek
Rekomendowane odpowiedzi