GeoT Opublikowano 6 Stycznia 2014 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Witam Już od kilkunastu miesięcy widzę ten problem, ale dopiero teraz postanowiłem o tym napisać, bo sama aplikacja bardzo mi się podoba. Niestety nie posiada opcji zmiany kodowania tagów, tak jak to jest na przykład w programie PowerAmp (dlatego używam właśnie tego drugiego). W wielu plikach z muzyką zamiast polskich znaków są krzaczki. Wiem, że można by po prostu nie używać polskich znaków, ale przecież wystarczyłaby możliwość ustawienia kodowania na Win-1250 i byłoby ok. Ktoś słyszał czy będzie kiedyś taka opcja?
Acid Opublikowano 6 Stycznia 2014 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Win-1250? To kodowanie znaków z czasów Windowsa 95... Obecnie używa się (i należy używać) UTF8. Mógłbyś wrzucić screena o co chodzi? Bo ja jak muzyce zmienię sobie jakiś tag i np napiszę utwór czy nazwę albumu z polskim znakiem (ó,ł) to pokazuje się w widoku odtwarzania bez problemu.
Lalo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Win-1250? To kodowanie znaków z czasów Windowsa 95... Obecnie używa się (i należy używać) UTF8. Mógłbyś wrzucić screena o co chodzi? Bo ja jak muzyce zmienię sobie jakiś tag i np napiszę utwór czy nazwę albumu z polskim znakiem (ó,ł) to pokazuje się w widoku odtwarzania bez problemu. U mnie również wszystko ok
GeoT Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2014 Tagi plików obrabiam na kompie a tam mam Windowsa 8.1 więc strona kodowania raczej nowoczesna a mimo to na telefonie mam efekt jak na pierwszym zrzucie. I dopiero jak przestawię stronę kodową jak poniżej to jest ok. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Acid Opublikowano 7 Stycznia 2014 Opublikowano 7 Stycznia 2014 No właśnie mieszasz z kodowaniem. Bo to nie ustawienie 1250 jest wyjściem. Juz na początku zapisujesz nazwy w złym kodowaniu. Poczytaj w necie jak się tworzy strony HTML i czym jest kodowanie. Kiedyś ludzie pisali kod w notatniku Windows ze starym kodowaniem a potem wstawili strony na serwer i większość ludzi miało np nowsze przeglądarki i domyślnie UTF8. Wtedy były krzaki. Problem jest po Twojej stronie. Wysłane z mojego MI 2
GeoT Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2014 Rozumiem więc, że trzeba po prostu przekonwertować wszystkie pliki na UTF8. Już nawet znalazłem w necie kilka programików Dzięki za poradę. Btw. wiem, że to trochę offtop ale, żeby zamknąć już ten temat: jak oceniacie jakość odtwarzania muzyki między tymi programami czyli systemowa apka "Muzyka" i PowerAmp? Naprawdę jest jakaś słyszalna różnica? Bo ja nie bardzo dostrzegam Chodzi mi w szczególności o pliki nagrane w jakości bezstratnej czyli np. flac.
Lalo Opublikowano 7 Stycznia 2014 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Rozumiem więc, że trzeba po prostu przekonwertować wszystkie pliki na UTF8. Już nawet znalazłem w necie kilka programików Dzięki za poradę. Btw. wiem, że to trochę offtop ale, żeby zamknąć już ten temat: jak oceniacie jakość odtwarzania muzyki między tymi programami czyli systemowa apka "Muzyka" i PowerAmp? Naprawdę jest jakaś słyszalna różnica? Bo ja nie bardzo dostrzegam Chodzi mi w szczególności o pliki nagrane w jakości bezstratnej czyli np. flac. Systemowy odtwarzacz MIUI jest wg mnie najlepszy ze wszyskich odtwarzaczy, praktyczny, ladny, gra super. Co do Power Ampa uzywalem go kiedys jak nie mialem miui.
GeoT Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2014 Heh ... Używam Mp3Taga już chyba ze 3 lata i dopiero teraz odkryłem opcję kodowania tagów :/ Domyślnie kodowanie było cały czas ustawione na UTF-16. Przestawiłem na UTF-8 i gra gitara i "problem" rozwiązany
Rekomendowane odpowiedzi