Demon3 Opublikowano 12 Września 2016 Opublikowano 12 Września 2016 Witam, od kiedy zacząłem używać telefonu Redmi Note 3 pro występują w nim problemy z zasięgiem, mieszkam na wsi, do najbliższego masztu mam około ~1,7km i praktycznie cały czas gubi zasięg sieci Orange, wcześniej używałem Huaweia G510 i nigdy nie miałem takich częstych problemów z zasięgiem. Tam gdzie Huawei ma -90dBm, tak RN3pro ma -105dBm, czasem nawet w innym miejscu jest znowu tak że G510 ma wszystkie kreski a RN3pro max 2 albo wcale, może to być wina telefonu czy raczej sieci? Dodam tyle że zasięg zdarza mu się nawet zgubić w centrum miasta, w bloku. Przeważnie "odzyskuje" zasięg do 1 minuty. Na zewnątrz nie zauważyłem takich problemów. Oprócz tego co zauważyłem, to gdy obrócę telefon odwrotnie to nagle zasięg się polepsza na -94dBm (czyżby antena była na dole telefonu ? ) Ma ktoś z was takie problemy z telefonem ? Pozdrawiam
tpawel Opublikowano 12 Września 2016 Opublikowano 12 Września 2016 No ale zasięg czego? Jakie pasmo?3g Paradoksalnie może być tak że redmi ma lepszy zasięg bo łapie jeszcze u2100, a huawei już dawno siedzi na u900
Demon3 Opublikowano 12 Września 2016 Autor Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Chodzi mi o zwykły zasięg sieci komórkowej do prowadzenia rozmów Nie miałem na myśli zasięgu internetu którego używam żadko bo głównie mam wifi, ale jest on ustawiony na 3G (E/H/H+) (chyba nie ma to nic wspólnego). Edytowane 12 Września 2016 przez Demon3
tpawel Opublikowano 12 Września 2016 Opublikowano 12 Września 2016 No nie ma czegoś takiego jak zasięg do rozmów. Jak jesteś na 3g(h+) to i gadasz przez 3g. Wyjątkiem jest tylko LTE bo w PL nie ma jeszcze rozmów w tej technologii(VoLTE)
Vsiok Opublikowano 12 Września 2016 Opublikowano 12 Września 2016 Miałem podobny problem, tylko że w sieci plus. Zmiana ustawień APN pomogła.
Demon3 Opublikowano 12 Września 2016 Autor Opublikowano 12 Września 2016 6 minut temu, tpawel napisał: No nie ma czegoś takiego jak zasięg do rozmów. Jak jesteś na 3g(h+) to i gadasz przez 3g. Wyjątkiem jest tylko LTE bo w PL nie ma jeszcze rozmów w tej technologii(VoLTE) Aaaa ok szczerze to nie wiedziałem, czyli że jak neta mam wyłączonego w telefonie to gadam przez 2G (Edge) mam rozumieć VoLTE mam od nowości włączone, ta funkcja może coś psuć z zasięgiem ? 2 minuty temu, Vsiok napisał: Miałem podobny problem, tylko że w sieci plus. Zmiana ustawień APN pomogła. Obecnie znalazłem coś takiego, czyżby to mogło być to ? http://ustaw.orange.pl/listservices.aspx?handsetid=1989
tpawel Opublikowano 12 Września 2016 Opublikowano 12 Września 2016 Nawet jak masz neta wyłączonego to telefon,ktory jest w trybie auto i tak będzie siedział w najwyższej możliwej technologii,czyli w twoim przypadku H+(3g) VoLTE nie działa na razie, a jak zacznie to na samym początku będzie działało tylko na brandowanych softach więc xiaomi może nawet nie marzyć o tym. Niby w kolejnym kroku ma być możliwość korzystania z VoLTE w telefonach nie brandowanych ale u Niemców pomimo tego,ze już jakiś czas to VoLTE działa to i tak tylko ma telefonach z brandem. Więc nie ma co liczyć
Demon3 Opublikowano 12 Września 2016 Autor Opublikowano 12 Września 2016 2 minuty temu, tpawel napisał: Nawet jak masz neta wyłączonego to telefon,ktory jest w trybie auto i tak będzie siedział w najwyższej możliwej technologii,czyli w twoim przypadku H+(3g) VoLTE nie działa na razie, a jak zacznie to na samym początku będzie działało tylko na brandowanych softach więc xiaomi może nawet nie marzyć o tym. Niby w kolejnym kroku ma być możliwość korzystania z VoLTE w telefonach nie brandowanych ale u Niemców pomimo tego,ze już jakiś czas to VoLTE działa to i tak tylko ma telefonach z brandem. Więc nie ma co liczyć Dziękuje za szczegółowe objaśnienie APN przez chwilą zmieniłem
Demon3 Opublikowano 12 Września 2016 Autor Opublikowano 12 Września 2016 szczerze, nie zauważyłem żadnych siłę sygnału obecnie mam na -113dBm w tym samym miejscu. Może jedyny "plus" jaki zauważyłem, to że jak zgubi zasięg do szybciej potrafi go znowu "złapać". Po zmianie APN telefon należy zrestartować czy raczej nie ?
Blest Opublikowano 13 Września 2016 Opublikowano 13 Września 2016 Trzeba uruchomić ponownie. Redmi Note 3 pro
Demon3 Opublikowano 13 Września 2016 Autor Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) Ok tak zrobię dam znać dopiero po około 18 jak wrócę z pracy czy zasięg się polepszył Edit1: Wróciłem, zobaczyłem. Nadal jest jak było -105/7dBm i zasięg gubi tak samo. Najczęściej mu się zdarza zgubić zasięg jak przełącze z pakietowych na wifi, wtedy w miejscu gdzie miałem zasięg (edge) nie mam wcale Po wyłączeniu wifi, włączeniu Edge, zasięg jest przez nie całe 30s (3-y kreski) po czym znowu znika. Powoli się zastanawiam czy to nie wina telefonu. Obok niego leży G510 ma fulla, S5 3-y kreski (ta sama sieć, ten sam zakres edge) Edytowane 13 Września 2016 przez Demon3
Rekomendowane odpowiedzi